Suuhygienistien hammastarkastuksilla halutaan tukea hoitoon pääsyä

Helsinki aloitti suuhygienistien tekemät aikuisten hammastarkastukset syksyllä 2023. Suuhygienistien tarkastuksiin ohjataan aikuispotilaita. Tavoitteena on tarjota helsinkiläisille vaihtoehto päästä nopeammin suun tarkastukseen ja tarvittaessa hoitoon.
Suuhygienistien hammastarkastuksilla halutaan tukea pääsyä hoitoon.  Kuva: Porolahden hammashoitola.
Suuhygienistien hammastarkastuksilla halutaan tukea pääsyä hoitoon. Kuva: Porolahden hammashoitola.

Suuhygienistin hammastarkastuksessa selvitetään asiakkaan suun ja hampaiden tilanne sekä kartoitetaan jatkohoidon tarve. Tarkastuksen aikana suuhygienisti voi konsultoida hammaslääkäriä. Tarvittaessa asiakas saa hoitoajan suuhygienistille tai hammaslääkärille samaan tapaan kuin hammaslääkärin tekemän tarkastuksen jälkeen. 

- Pyrimme sujuvoittamaan suuhygienistien tekemillä hammastarkastuksilla asiakkaidemme pääsyä hammashoidon palvelujen pariin, toteaa Helsingin johtajahammaslääkäri Sebastian Kaste.

- Olen iloinen, että saamme ammattilaistemme osaamisen käyttöön entistä laajemmin. Suuhygienistin opintoihin ja osaamisalueeseen kuuluu nykyisin myös suun määräaikaistarkastusten teko. Haluamme hyödyntää tätä voimavaraa, Kaste jatkaa.

Tällä hetkellä suuhygienistien tekemissä hammastarkastuksissa on Helsingissä käynyt yli 1200 henkilöä. Sebastian Kaste kertoo, että asiakkaat ovat ottaneet tarkastukset hyvin vastaan. Suuhygienistien ajat ovat parantaneet hoidon saatavuutta. Kaste osoittaa kiitoksensa terveystarkastuksia tehneille suuhygienisteille ja muille mukana olleille ammattilaisille.

Jos suuhygienistin määräaikaistarkastuksessa asiakkaalla todetaan tarve hammaslääkärin tekemään jatkotutkimukseen, aika järjestyy neljän viikon sisällä käynnistä.  

Kiireettömissä asioissa Helsingin hammashoidossa tarjotaan asiakkaille tällä hetkellä ensisijaisesti palveluseteliä. Sillä pääsee hoitoon yksityiselle heti tai viimeistään kuukauden sisällä. Helsingissä tehdään aktiivisesti töitä, että myös kaupungin hammashoitoloihin pääsee jatkossa hoitoon lain määrittämässä neljässä kuukaudessa.

Kivaa vaihtelua työhön

Suuhygienisti Pirjetta Sinkkonen tekee hammastarkastuksia Porolahden hammashoitolassa. Porolahden hammashoitola Roihuvuoressa on pieni yksikkö, jossa työskentelee yleensä kaksi hammaslääkäriä ja suuhygienisti.

Suuhygienisti Pirjetta Sinkkonen työskentelee Porolahden hammashoitolassa.  Kuva: Porolahden hammashoitola.
Suuhygienisti Pirjetta Sinkkonen työskentelee Porolahden hammashoitolassa. Kuva: Porolahden hammashoitola.

Miten asiakkaat ovat suhtautuneet suuhygienistien tekemiin hammastarkastuksiin?

- Oikein hyvin, itselleni tarkastukset ovat kivaa vaihtelua työhön, Pirjetta Sinkkonen kommentoi.

- Kerron asiakkaille vastaanotolla, että jos jotain löytyy, varataan aika hammaslääkärille tai vaihtoehtoisesti hammaslääkäri tulee heti hoitohuoneeseen katsomaan tilanteen, Sinkkonen jatkaa.

- Usein potilas toivoo, kun tietää suuhygienistille tulleensa, hammaskiven poistoa tai kotihoidon opetusta. Voin tällöin tarvittaessa antaa toisen ajan tarkastusta varten.

Lisätietoa