Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteisellä kaupunkivertailulla pitkä historia

Kuusikko-yhteistyössä on vuosina 2002–2022 vertailtu kuutoskaupunkien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu) aikuissosiaalityötä ja toimeentulotukea, lastensuojelua, päihde- ja mielenterveyspalveluja, vammaisten palveluja, vanhusten palveluja sekä varhaiskasvatusta. Vuoden 2023 sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistuksen jälkeen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueille ja ainoastaan Helsinki jatkaa kuntana sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä. Tämän vuoksi nykyinen Kuusikko-yhteistyö sosiaali- ja terveyspalveluiden vertailusta päättyy, mutta yhteistyö jatkuu muiden palvelujen parissa ja uutta yhteistyösopimusta valmistellaan tällä hetkellä.
Kuusikko-työryhmän logo

Kaupunkivertailua vuosilta 2002–2022

Kuusikko-yhteistyössä kaupunkien edustajista koostuvat eri palvelukokonaisuuksien asiantuntijaryhmät ovat tuottaneet vuosittain tilastollisia raportteja sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen asiakasmääristä, suoritteista, henkilöstöstä ja kustannuksista. Vertailutyön pitkän historian aikana on saavutettu hyvä taso vertailtavuudessa.

Kaupunkivertailussa toteutettu yhteistyö, toimintamallit ja työskentelytavat ovat kehittyneet Kuusikko-yhteistyön aikana. Myös vertailtavissa palvelukokonaisuuksissa on tapahtunut muutoksia. Vuonna 2022 toimi aikuissosiaalityön, lastensuojelun, päihde- ja mielenterveyspalvelujen, vammaisten palvelujen, vanhuspalvelujen ja varhaiskasvatuksen työryhmät. 

Kuusikko-raporttien tietoja hyödynnetään kunnissa moneen tarkoitukseen

Raporttien tarkoituksena on ollut palvella ensisijaisesti kuntien päättäjiä, ja ne ovat olleet yksi väline toiminnan ohjaamiseen. Kuusikko-raportit ovat nostaneet esiin eroavaisuuksia, jotka vaativat tarkempaa analyysia. Kuusikko-työn keskiössä on ollut työryhmissä tehtävä määrittelytyö, jonka ansiosta kerättävät tiedot on saatettu mahdollisimman vertailukelpoisiksi. Kuutoskaupungeilla on omia yhteneviä piirteitä, mitkä erottavat ne muusta maasta. 

Vuoden 2022 lopulla toteutetun Kuusikko-työskentelyä koskeneen palautekyselyn mukaan Kuusikko-raportteja on hyödynnetty kunnissa moneen eri tarkoitukseen. Erityisesti raportteja on käytetty palvelujen kustannusten arviointiin sekä päätöksenteon ja palvelujen johtamisen tukena. Raportteja on käytetty myös muihin tarpeisiin kuten palvelujen arviointiin.

Suurin osa vastaajista (72 %) piti Kuusikko-työssä kerättyä tietoa hyödyllisenä. Palautekyselyn mukaan Kuusikko-vertailuissa syntynyt tieto on koettu ainutlaatuisena, sillä työskentelyn tuloksena numeroiden taakse on saatu substanssitietoa. Kuusikko-yhteistyössä erittäin tärkeänä on koettu asiantuntijoista muodostunut verkosto.