Stadin Friidu ja Kundi 2024 ovat Riitta Korhonen ja Janne Saarikivi

Suomen suurin kotiseutuyhdistys Stadin Slangi ry valitsee vuosittain Stadin Friidun ja Kundin Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Kyseessä on bulein kunnianosoitus, minkä stadilainen voi saada. Vuoden 2024 Stadin Friiduksi on valittu kaupunkiaktivisti Riitta Korhonen ja Kundiksi tutkija, tietokirjailija Janne Saarikivi.
Kaupunkiaktivisti Riitta Korhonen ja tutkija, tietokirjailija Janne Saarikivi ovat vuoden 2024 Stadin Friidu ja Kundi. Kuva: Petri Anttila
Kaupunkiaktivisti Riitta Korhonen ja tutkija, tietokirjailija Janne Saarikivi ovat vuoden 2024 Stadin Friidu ja Kundi. Kuva: Petri Anttila

Stadin Friiduksi valittu Riitta Korhonen on kaupunkiaktivisti, jonka toimintaa kaupungin tärkeiden kulttuuri- ja luontokohteiden puolesta Stadin Slangi ry:n hallitus arvostaa erityisesti. Korhosella on ollut avainrooli arvokkaan Annalan huvilan pelastajana. Hän jatkaa edelleen huvilan omistavan yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja toimii aktiivina vapaaehtoisvoimin toimivassa kahvilassa.

Vaikka Korhonen ei ole syntynyt Helsingissä, hän on muuttanut kaupunkiin yli 50 vuotta sitten. Korhonen on toiminut aktiivisesti useissa kaupunginosayhdistyksissä. Koulutukseltaan hän on geologi ja maailmallakin tunnettu turveasiantuntija.

Stadin Kundiksi 2024 valittu kielen tutkija, tietokirjailija, kolumnisti Janne Saarikivi on keskustelun herättäjä, joka kirjoituksissaan käsittelee kielen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta. Saarikivi osallistuu aktiivisesti kielipoliittiseen keskusteluun ja tuo esiin suomen kielen säilyttämisen tärkeyttä. Hän on tehnyt valtavasti työtä saadakseen myös maallikot kiinnostumaan kielestä.

Slangin hallitusta ilahduttaa myös Saarikiven kiinnostus slangiin. Syntyperäiselle stadilaiselle Stadi kaikkine lapsuusmuistoineen on tärkeä, isän ja tämän veljen vanha slangi elää mielessä. Nuoruuteen liittyy Kallion lukion boheemi sukupolvi, sen ajan toivo ja positiivisuus kulkevat mukana.

Stadin Slangi ry on valinnut Stadin Friidun ja Kundin jo vuodesta 1996. Jäsenten ehdotuksista valinnan tekee yhdistyksen hallitus.

Stadin Friidu ja Kundi palkitttiin Espan lavalla 12. kesäkuuta osana Helsinki-päivän ohjelmaa.