Stadiluotsi työelämäkumppanina Konepajan lukion oppilaille

Helsingissä aloitti viime syksynä toimintansa uusi Konepajan lukio. Tämän rohkeasti erilaiseksi itseänsä kutsuvan lukion opiskelun ytimessä on verkostot ja työelämätaidot. Perinteisten oppituntien lisäksi lukiossa opiskellaan käytännönläheisesti työelämäkumppaneiden projektien parissa. Yksi Konepajan lukion työelämäkumppaneista on Helsingin kaupungilla osallisuuden parissa työskentelevä keskisen suurpiirin stadiluotsi Gritten Naams, jolle lukion oppilaille työelämäkumppanina toimiminen on ollut luonteva ja mielekäs osa työtä. Stadiluotsien yksi tehtävä on tukea kaupunkilaisten, yhteisöjen ja kaupungin työntekijöiden välistä vuoropuhelua. Työelämäkumppanina toimiminen lukiolaisille on yksi antoisa tapa tehdä juuri tätä.
Stadiluotsi Gritten Naams ja Konepajan lukion opettaja Chrisse Portaankorva haluavat edistää nuorten osallisuutta.
Stadiluotsi Gritten Naams ja Konepajan lukion opettaja Chrisse Portaankorva haluavat edistää nuorten osallisuutta.

Monenlaista osallistumista

Lukiolaiset ovat päässeet tutustumaan stadiluotsin työelämäkumppanina kaupungissa tehtävän osallisuustyön monimuotoisuuteen. Oppilaat ovat havainnoineet Kallion katuja yhdessä stadiluotsin ja jalkautuvan sairaanhoitajan kanssa, sekä samalla nuoret saivat antaa oman mielipiteensä Kallion kesäkatujen toteuttamissuunnitelmiin. Stadiluotsi Naams on innostunut Konepajan lukion uudenlaisesta lähestymistavasta opiskeluun, ja on tapaamiskerroilla käytännössä nähnyt miten hyvin oppilaat voivat työelämälähtöisesti oppia uutta.

– Itselleni oli myös tärkeää, että nuoret pääsivät vaikuttamaan kaupungin aitoihin vuorovaikutusprosesseihin ja näkevät sitä kautta omat vaikutusmahdollisuutensa. Me kaupungin työntekijät olemme myös saaneet arvokasta tietoa nuorten mielipiteistä, kertoo stadiluotsi Gritten Naams.

Stadiluotsit tekevät asukasvuorovaikutusta yhteistyössä muiden kaupungin työntekijöiden ja laajojen verkostojen kautta

Helsingin kaupungin seitsemän stadiluotsia auttavat kaupunkilaisia osallistumaan oman alueensa kehittämiseen ja löytämään oikeat vaikuttamisen kanavat. Lukiolaiset ovatkin päässeet tutustumaan niin kaupunkiympäristön toimialan suunnittelijoihin kuin myös tekemään itse kutsuja muille nuorille Kampintorin oppilastyöpajoja varten. Jalkautuminen ja eri ammattilaisten kohtaaminen on saanut oppilaat innokkaasti kyselemään niin paljon, että saman tapaamiskerran aikana oppimista on tapahtunut monesta ei lukion oppilassisällöstä, historiasta terveystiedon kautta jopa fysiikkaan asti.

Stadiluotsin yhteistyö Konepajan lukion työelämäkumppanina jatkuu. Seuraavaksi suunnitelmissa on työskennellä lukiolaisten kanssa Postipuiston viheralueisiin liittyvissä asioissa, yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan maisema-arkitehdin kanssa.

Stadiluotsi Gritten Naams kannustaa kaikkia kaupungin työntekijöitä lähtemään työelämäkumppaniksi

– Harva voi sanoa, että mulla on viisitoista opiskelijaa tässä, joiden mielipiteitä me voidaan kuunnella kaupungin kehittämisessä. Toivottavasti yhä useammalla on jatkossa tämä mahdollisuus. Kannustan lämpimästi kaikkia lähtemään työelämäkumppaniksi lukiolaisille, sanoo Gritten Naams.

Konepajan lukion oppilaat tutustuivat päätöksentekoon Helsingin kaupungintalolla Kuva: Jarkko Laaksonen
Konepajan lukion oppilaat tutustuivat päätöksentekoon Helsingin kaupungintalolla Kuva: Jarkko Laaksonen