Senaatintorilla syttyvät kynttilät Ukrainan tueksi 24. helmikuuta

Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan on kestänyt jo kaksi vuotta. Ukraina ja ukrainalaiset tarvitsevat apuamme ja tukeamme entistäkin kipeämmin. Kutsumme kaikki kaupunkilaiset Valoa Ukrainaan -tapahtumaan Senaatintorille lauantaina 24.2. kello 17 sytyttämään hautakynttilän Ukrainan tueksi. Tuomiokirkon portaiden kynttilämerellä lähetämme Ukrainaan vahvan viestin siitä, että suomalaiset eivät ole unohtaneet heitä.
Valoa Ukrainaan -tilaisuus järjestetään Senaatintorilla 24.2. kello 17–20. Yleisö voi tuoda Tuomiokirkon portaille omat kynttilänsä. Kuva: Kimmo Brandt/Compic
Valoa Ukrainaan -tilaisuus järjestetään Senaatintorilla 24.2. kello 17–20. Yleisö voi tuoda Tuomiokirkon portaille omat kynttilänsä. Kuva: Kimmo Brandt/Compic

Valoa Ukrainaan -tapahtuman ohjelma alkaa Senaatintorilla Helsingin tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä kello 17. 

Tämän jälkeen alkaa kynttilöiden lasku kirkon portaille ja kuullaan ukrainalaisten kuorojen ja Ylioppilaskunnan Laulajien esitykset. Hautakynttilöitä voi käydä laskemassa Tuomiokirkon portaille jo kello 15 alkaen.

Kynttilöitä on jaossa Senaatintorilla järjestäjien toimesta 2 000 kappaletta. Tapahtuman päätteeksi Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry kerää kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteinä.

Tapahtumaan voi osallistua myös sytyttämällä kynttilän sosiaalisessa mediassa julkaisemalla kynttiläkuvan tai -emojin. Tapahtuman hashtagit ovat #WeMustNotForget ja #WeStandWithUkraine.

Tapahtuman ohjelma

Klo 17
Juontaja Ira Hammermann avaa tilaisuuden. Pidämme minuutin hiljaisen hetken sodan uhrien muistoksi Helsingin tuomiokirkon kellojen soidessa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon tervehdys. Pääministeri Petteri Orpon kirjallinen tervehdys.

Klo 17.15 
Maailma-kuoro (kuoron johtaja Saara Ruuska) sekä Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n kuorot Perespiv (kuoron johtaja Uliana Burdina) ja Kalyna (kuoron johtaja Gregory Pass) esittävät yhdessä kappaleen Plyve kacha.

Kutsuvieraat ja järjestäjätahojen edustajat laskevat kynttilänsä.

Maailma-kuoro, Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n kuorot Perespiv, Kalyna ja Yasni-lapsikuoro (lapsikuoron johtaja Sofiia Yakovyshyna) esittävät yhdessä kappaleen Molytva za Ukrainu (Rukous Ukrainasta).

Klo 17.30 
Ylioppilaskunnan Laulajien triplakvartetti esittää Finlandia-hymnin. Ohjelma päättyy.

Yleisö voi käydä laskemassa omat kynttilänsä Tuomiokirkon portaille kello 20 asti.

Klo 20.00
Tuomiokirkon juhlavalaistus sammutetaan ja kynttilät kerätään energia- ja valonlähteeksi rintamalle Ukrainaan.

* Jos et pääse paikalle klo 17, voit käydä sytyttämässä kynttilän Tuomiokirkon portaille klo 15–17 ja klo 17.30–20.

Tilaisuuden järjestävät Kirkko Helsingissä, Mothersforpeace ry ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston, valtioneuvoston kanslian sekä Ukrainan suurlähetystön kanssa.