Selvityksessä kartoitettiin sitä, kuinka operatiivinen johtamisjärjestelmä palvelee kaupungin strategisten tavoitteiden saavuttamista ja kuinka kaupungin ylin johto, esihenkilöt ja henkilöstö näkevät järjestelmän toimivan käytännön työssään. Selvityksessä tarkasteltiin kaupungin ylimmän johdon rooleja ja toimintaedellytyksiä osana johtamisjärjestelmää sekä toimintaympäristön muutoksissa tarvittavaa uudistumiskykyä. Selvityksen avulla haluttiin myös kartoittaa kuinka hyvin nykyinen johtamisjärjestelmä mahdollistaa kaupungin suurten haasteiden ratkaisemisen ja merkittävien muutosten läpiviemisen sekä arvioida kaupungin johtamisperiaatteiden, ns. johtamisen kulmakivien, toteutumista kaupungin johtamisessa.
Selvitys perustuu pääosin nykyisen ja aiemman ylimmän johdon sekä henkilöstön edustajien haastatteluihin. Selvityksessä tarkasteltiin myös muiden isojen kaupunkien johtamisjärjestelmiä ja hyödynnettiin aiemmin tehtyjä johtamisjärjestelmäselvityksiä, tutkimuksia ja henkilöstökyselyjä sekä niissä esiin nousseita kehittämistarpeita ja -suosituksia.
Suositukset johtamisjärjestelmän uudistamiseksi
Selvityksessä ilmenee, että Helsingin johtamisjärjestelmässä on paljon vahvuuksia ja toimialauudistusta pidetään onnistuneena. Kaupungin toiminnan kehittäminen tapahtuu strategian ohjaamana ja vastuuta kannetaan yli toimialarajojen. Myös ylimmän johdon asenne johtamisen ja johtamisjärjestelmän kehittämiseen on erittäin myönteinen.
Selvityksessä esitetään 24 suositusta johtamisjärjestelmän kehittämiseksi. Suositukset sisältävät sekä nopeasti toteutettavia lyhyen aikajänteen kehittämisehdotuksia että pidemmän valmistelun vaativia kehittämiskohteita. Suosituksissa käsitellään muun muassa viranhaltijajohdon operatiivisen johtoryhmän perustamista ja laajennettujen johdon foorumeiden tapaamisten säännönmukaistamista. Niin ikään selvityksessä nostetaan esille tarve kehittää kaupungin ICT-johtamista ja vähentää esihenkilöiden hallinnollista työkuormaa.
– Olemme nyt vastaanottaneet selvityksen ja pääsemme tutustumaan siihen ja siinä esitettyihin suosituksiin tarkemmalla tasolla. Suositukset käydään läpi ja arvioidaan kevään aikana, ja ne toimivat yhtenä syötteenä kaupunkitasoisen johtamisen kehittämisessä, kertoo kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula.