Raitiovaunut ja bussit menevät poikkeusreiteille Mannerheimintien peruskorjauksen myötä

Mannerheimintien raitiovaunu- ja bussireitteihin tulee muutoksia maanantaina 6. maaliskuuta, kun Mannerheimintien peruskorjaus alkaa. Katutyöt vaikuttavat liikennejärjestelyihin vuoteen 2025 asti. Nyt voimaan tulevat reitti-ja aikataulumuutokset näkyvät Reittioppaassa.
Raitiovaunu 4 Mannerheimintien ja Nordenskiöldinkadun risteyksessä. Kuva: Paavo Jantunen
Raitiovaunu 4 Mannerheimintien ja Nordenskiöldinkadun risteyksessä. Kuva: Paavo Jantunen

Poikkeusreiteillä kulkevat raitiolinjat 4 ja 10 sekä bussilinjat 63, 212, 213 ja 400. Muut bussilinjat säilyvät Mannerheimintiellä, mutta linjojen 40, 200, 300, 321, 345(N) ja 431(N) aikatauluihin tehdään pieniä muutoksia.

Osa busseista Runeberginkadulle

Bussilinjat 63, 212, 213 ja 400 siirtyvät kulkemaan Runeberginkadun kautta, jotta Mannerheimintien ruuhkautumista saadaan hillittyä. Mannerheimintie kavennetaan peruskorjaustyön aikana molempiin suuntiin yksikaistaiseksi.

Muut bussilinjat säilyvät Mannerheimintiellä. Linjojen 40, 200, 300, 321, 345(N) ja 431(N) aikatauluihin tehdään muutoksia, sillä työmaa todennäköisesti hidastaa hieman näiden linjojen kulkua.

Linjan 400 päätepysäkki siirtyy Elielinaukiolta Kampin terminaaliin. Linja kulkee Topeliuksenkadun, Runeberginkadun ja Fredrikinkadun kautta. Linja lähtee Kampissa laiturista 50.

Linja 63 kulkee Topeliuksenkadun, Runeberginkadun ja Fredrikinkadun kautta.

Linjat 212 ja 213(N) kulkevat Haartmaninkadun, Topeliuksenkadun, Runeberginkadun ja Fredrikinkadun kautta.

Raitiovaunut 4 ja 10 Runeberginkadulle

Linjat 4 ja 10 siirtyvät kulkemaan Töölössä Runeberginkatua ja Arkadiankatua pitkin. Matka-aika Lasipalatsin ja Oopperan välillä kasvaa noin viidellä minuutilla. Linjat siirtyvät myös kulkemaan kymmenen minuutin välein entisen kahdeksan minuutin sijaan, jotta ratikkaliikenne Töölössä pysyy sujuvana.

Kaikkien raitiolinjojen aikatauluihin tehdään muutoksia 6. maaliskuuta.

Peruskorjaus kohentaa joukkoliikenteen toimivuutta

Mannerheimintien peruskorjaus tehdään kahdessa osassa. Ensiksi rakennetaan Postikadun ja Runeberginkadun välinen osuus, minkä jälkeen siirrytään Runeberginkadun ja Reijolankadun väliselle osuudelle. Ensimmäinen vaihe kestää arviolta syksyyn 2024. Työt arvioidaan päättyvän vuoden 2025 loppuun mennessä. Joukkoliikenteen reitit muuttuvat työmaan edetessä.

Peruskorjauksessa kehitetään myös joukkoliikenteen toimivuutta: raitiovaunuille rakennetaan uudet kiskot 2,6 kilometrin matkalle. Pysäkkien esteettömyyttä parannetaan, mutta niiden paikat pysyvät suunnilleen samoina kuin aiemmin.

Remontin aikana matkat voivat kestää totuttua pidempään. HSL suosittaa autoilijoille siirtymistä joukkoliikenteeseen, jotta alueen ruuhkaisuus vähenee.