Raide-Jokerin varrelle Pitäjänmäkeen on tulossa runsaasti uusia asuntoja

Pitäjänmäkeen syntyy uusi asuinalue, kun Kutomotien uudet asuinkorttelit valmistuvat. Asukkaita alueelle on tulossa noin 1 200.
Havainnekuva Kutomotien alueesta, As. Oy Helsingin Valajan  alustava visualisointi . Kuva: Skanska
Havainnekuva Kutomotien alueesta, As. Oy Helsingin Valajan alustava visualisointi . Kuva: Skanska

Varma ja Skanska rakennuttavat ja rakentavat Kutomotie 1:een uuden korttelin, ja Varman omistamalta tontilta on jo purettu vanhoja, elinkaarensa loppupäähän tulleita kiinteistöjä. Niiden tilalle tulee yhteensä noin 700 asuntoa, mutta myös uusia toimi- ja liiketiloja yhteensä noin 6 000 neliömetriä.

Arkkitehti Siv Nordström Helsingin kaupungilta kertoo, että sijainti tulevan pikaraitiotiepysäkin vieressä on mitä mainioin. Raide-Jokerilla voi hurauttaa Otaniemen kautta Keilaniemeen tai toiseen suuntaan Itäkeskukseen. Myös junayhteydet ovat hyvät, sillä Valimon ja Huopalahden asemille ei ole pitkä matka. Ja mikä parasta, naapurina on Talin liikuntapuisto, josta voi kävellä tai fillaroida vaikka Munkkivuoreen.

Tähän mennessä tontilta on purettu entinen Stockmannin pääkonttori sekä Vehon automyymälöiden tilat. Niiden paikalla on nyt iso monttu.

Nordström kertoo, että uusi asemakaava tekee mahdolliseksi rakentaa asuntoja myös viereiseen kortteliin, Kutomotie 9:ään. Moni tuntee korttelin entisinä Sibelius-Akatemian tiloina. Nyt paikalla toimii Forenomin huoneistohotelli, mutta sen vuokrasopimus päättyy 2024. 

"Kun tontille ryhdytään rakentamaan, rakennuksen betonirungot on tarkoitus säilyttää. Rakennus on tarkoitus muuttaa asuin- ja toimitiloiksi.

Nordström kertoo, että Kutomotielle on todennäköisesti tulossa näiden lisäksi muitakin uusia rakennushankkeita. Myös niissä on tarkoitus painottaa asuntorakentamista."

Alueen luonne on toisin sanoen muuttumassa työpaikkakeskittymästä asuinalueeksi, jossa on edelleen toimisto- ja liiketilaa. Nordström mainitsee, että Pitäjänmäki on yksi Helsingin suurimmista yritysalueista. Monen työpaikka on toisin sanoen aivan näillä holleilla.

Vanhat rakennukset muistuttavat historiasta

Kutomotien kaupunkikuvaan on haluttu jättää jälkiä alueen historiasta entisenä yritysalueena. Kun Kutomotietä kehitetään ja uutta rakennetaan, osa vanhoista rakennuksista on tarkoitus säilyttää.

Vanhaa on säilytetty jo aiemmin. Kun esimerkiksi Kalevan Korun tehdas Strömbergintien varrelta purettiin, alueen porttirakennus säilytettiin. Viereinen Strömbergin puisto on suunniteltu uuteen kukoistukseen.

Kutomotie 1:een on tulossa erikorkuisia kerrostaloja. Kutomotien ja Pitäjänmäentien kulmaan rakentuu uusi Kutomoaukio, jonka varrelle kerrostalojen kivijalkaan on tulossa uusia liiketiloja. Niistä osassa olisi mahdollista pyörittää vaikkapa päivittäistavarakauppaa.

Huoltoasemana toiminut funkkisrakennus on suojeltu, ja historiasta jää muistuttamaan myös sen mainostorni. Rakennus on Varman omistuksessa.

Kiinteistökehityspäällikkö Jarno Kuustonen Varmalta kertoo, että rakennuksen tilat voisivat toimia esimerkiksi ravintolana. Myös ompeluateljeena toiminut rakennus säästetään. Sen tulevaa käyttötarkoitusta ei ole vielä suunniteltu.

Kutomoaukiolta lähtevän jalankulkuväylän toiseen päähän jää maamerkiksi vanhan lämpökeskuksen tiilinen savupiippu muistuttamaan alueen teollisesta historiasta. Kutomokujan päähän kaupunki rakennuttaa päiväkodin 240 lapselle.

Alueelle on tehty myös liikennesuunnitelma, jonka mukaan Kutomotien varteen tulee jalkakäytävät, kadunvarsipaikat sekä puuistutukset. Kutomokujan risteyksessä suojatie korotetaan.

Siv Nordström kuvailee Kutomotien tulevia kortteleita urbaaniksi alueeksi. Talin läheisyys tarkoittaa kuitenkin samalla, että myös luonto on lähellä. 

Visualisointikuva Kutomonaukiosta. Kuva: Varma
Visualisointikuva Kutomonaukiosta. Kuva: Varma

Raide-Jokeri houkuttaa alueelle

Varman Kuustonen kertoo yhtiön uskovan, että alueesta on tulossa houkutteleva. 

Myös Skanskalla, uskotaan alueen vetovoimaan. 

"Pikaraitiotie vauhdittaa alueen kehittämistä", hankekehityspäällikkö Olli Metsäranta Skanskalta sanoo.

Varma rakennuttaa alueelle vuokra-asuntoja, Skanska omistusasuntoja. 

Varmassa ja Skanskassa korostetaan kestävyyttä, sillä alueen rakentamisessa ympäristönäkökohdat ovat keskeisiä. Suunnittelusta asti kiinnitetään järjestelmällistä huomiota energiatehokkuuteen, hiilijalanjälkeen ja kiertotalouteen.

"Lämmityslähteeksi meidän kohteissamme tulee maalämpö", Kuustonen kertoo.

Skanskan ensimmäisessä kohteessa puolestaan kaukolämmön tarvetta vähentää katolle tuleva vesi-ilmalämpöpumppu. Siitä saadaan lämpöenergiaa lämmitys- ja käyttövesijärjestelmään.

Sekä Varman vuokra-asuntojen että Skanskan omistusasuntojen asukkaiden käyttöön tulee yhteistiloja sekä sauna- ja pyykinpesutilat.

"Olemme huomanneet, että kaikki eivät halua omaan asuntoonsa esimerkiksi saunaa, mutta arvostavat yhteisiä saunatiloja", Kuustonen kertoo.

Skanskan kokonaisuuteen tulee neljä asunto-osakeyhtiötä sekä maanalainen pysäköintilaitos. Metsäranta kuvailee korttelia tiiviiksi ja laadukkaaksi. 

Ensimmäiset kodit valmiiksi jo 2025

Varman ensimmäinen vaihe Pitäjäntien puoleisessa korttelissa on jaettu kahteen osaan, josta ensimmäinen on rakennuslupakäsittelyssä. Yhtiö hakee sen toteutukseen parhaillaan urakkakumppania.

Ensimmäisessä vaiheessa asuntoja on tulossa jo 224, minkä lisäksi kortteliin tulee 6 000 neliön verran toimisto- ja liiketilaa, josta osa varataan päivittäistavarakauppaa varten.

Varma on vienyt suunnitelmia eteenpäin, vaikka rakennuskustannusten nousu on ollut jyrkkä. 

"Rakennusurakoitsijoiden tarjouspyynnöt lähtevät liikkeelle kevään aikana ja toivomme, että rakennuskustannukset alkaisivat laskea huipputasolta normaalimmaksi. Silloin ensimmäistä kohdetta päästäisiin rakentamaan loppukesästä tai alkusyksystä."

Mikäli suunnitelmat pitävät, ensimmäinen vaihe valmistuisi 2025 lopussa. Ensimmäiset asukkaat pääsisivät kuitenkin muuttamaan jo vuoden 2025 alkupuolella.

Skanskan tarkoitus on toteuttaa kohteensa vaiheittain siten, että ensimmäisenä valmistuu As. Oy Helsingin Valaja, jonka yhdeksään kerrokseen tulee yhteensä 58 asuntoa yksiöistä neljän huoneen koteihin. 

Asuntojen ennakkomarkkinointi alkoi syksyllä, mutta kohteita markkinoidaan uudelleen kuluvan kevään aikana. Varman tavoin myös Skanskassa toivotaan yleiseen taloustilanteeseen lisää valonpilkahduksia.

Mikäli suhdanteet paranevat ja Skanska pääsee etenemään suunnitelmiensa mukaan, sen puoli korttelia on valmis 2028.

TEKSTI: Kirsi Riipinen

KUVAT: Varma ja Skanska