Pikaratikkaliikenne alkaa lauantaina karnevaalitunnelmissa

Helsingin seudun ensimmäisen pikaraitiotien liikenne käynnistyy lauantaina 21. lokakuuta. Uuden yhteyden avautumista juhlistetaan päivän aikana eri puolilla rataa. Suurimpia juhlia vietetään Espoon Otaniemessä Aalto-yliopiston pysäkin läheisyydessä, jossa järjestetään aamupäivällä Ratikkakarnevaali.
Pikaraitiotie 15 aloitti liikennöinnin Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välillä lokakuussa 2023. Kuva: HSL
Pikaraitiovaunun aikatauluihin voi tutustua jo nyt HSL:n Reittioppaassa. Kuva: HSL

Ensimmäinen pikaraitiovaunu lähtee liikkeelle Aalto-yliopiston pysäkiltä kohti Itäkeskusta kello 9.20. Ensimmäiset vaunut Itäkeskuksen ja Keilaniemen päätepysäkeiltä lähtevät kello 9.30, ja sen jälkeen vaunut liikennöivät 12 minuutin välein noin kello 20:een asti. Iltakahdeksan jälkeen vuorovälit alkavat harveta, mutta liikenne jatkuu noin kahteen asti yöllä.

Pikaraitiovaunujen kyytiin voi nousta ja kyydistä voi poistua kaikilta linjan pysäkeiltä. Avajaispäivänä kannattaa kuitenkin varautua suuriin matkustajamääriin. Etenkin ensimmäisillä vuoroilla voi olla niin paljon matkustajia, etteivät kaikki välttämättä mahdu kyytiin.

Pikaraitiovaunun aikatauluihin voi tutustua jo nyt HSL:n Reittioppaassa.

Ratikkakarnevaali aamupäivällä Espoon Otaniemessä

Espoo kutsuu yhdessä HSL:n, Aalto-yliopiston ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY:n kanssa juhlistamaan pikaraitiotien avajaispäivää. Ensimmäinen ratikka lähetetään matkaan Retuperän WPK:n saattelemana Aalto-yliopiston pysäkiltä Helsingin Itäkeskuksen suuntaan kello 9.20.

Otaniemen kampuskeskus täyttyy karnevaalitunnelmasta, jossa mukana ovat muun muassa riehakkaasta esiintymisistään tunnettu Retuperän WPK, Aalto DJ:t ja Hovimuusikko Ilkka. Ohjelmassa on myös ylioppilaskunnan toimesta leikkimieleinen nimikilpailun Espoon raitiovaunun nimestä. Kaikille avoimilla kampuskierroksilla pääsee tutustumaan Väreeseen ja Kandidaattikeskukseen. Ratikkakarnevaalin ohjelma alkaa kello 8.45 ja jatkuu noin kello 12:een asti.

Espoossa uskotaan yhdessä tekemisen voimaan. Otaniemi on kansainvälisesti merkittävä tutkimus- ja innovaatioyhteisö, jonka muodostavat kaupunki, yliopisto, yritykset ja yhteisöt. Otaniemi valittiin vuonna 2023 vuoden kaupunginosaksi, jonka ainutlaatuisesta opiskelijakulttuurista kumpuava yhteisöllisyys rikastuttavat alueen ja sen lähiympäristön asukkaiden arkea ja juhlaa.

HSL:n infopisteet opastavat matkustajia pikaraitiotien varressa

HSL toivottaa matkustajat tervetulleiksi infopisteille Keilaniemessä, Aalto-yliopistolla, Leppävaarassa, Oulunkylän asemalla, Viikin tiedepuistossa ja Itäkeskuksessa. Pisteet sijaitsevat pysäkkien läheisyydessä. HSL:n pisteiltä saa lisätietoja pikaratikan liikenteestä ja muista matkustamiseen liittyvistä asioista klo 9.30-15. Paikalla on sekä HSL:n että pikaratikkaa liikennöivän Kaupunkiliikenne Oy:n asiantuntijoita.

Pikaraitiolinjalla ajetaan aikataulunmukainen koeajo 

Lauantaina 14. lokakuuta pikaratikka 15 -linjalla ajetaan aikataulunmukaista koeliikennettä. Tällöin linjalla liikennöidään saman aikataulun mukaisesti kuin liikennöinnin virallisena aloituspäivänä 21. lokakuuta. Kuljettajat ajavat koko päivän ja pysähtyvät kaikilla pysäkeillä, mutta matkustajat eivät pääse vielä kyytiin. 

Kaikki järjestelmät ja toiminnot pikaratikalla ovat valmiina ja testattu itsenäisinä osioina jo aiemmin. Nyt ajettavan koeliikenteen tarkoituksena on tehdä vielä viimeiset varmistukset ja yhteensovitukset sekä testata aikataulunmukaista ajoa kuljettajavaihtoineen.