Palkkakartelliväitteet eivät pidä paikkansa

Helsingin kaupunkia kohtaan on esitetty perusteettomia syytteitä palkkakartellista.
Tartunnanjäljittäjät työssään.

Julkisuudessa on käyty keskustelua, jossa Helsingin kaupunkia kohtaan on esitetty perusteettomia syytteitä palkkakartellista. Samalla on esitetty väite, että Helsingin kaupunki estäisi työntekijöitään siirtymästä yksityisille palveluntuottajille. Väitteet eivät pidä paikkaansa.

Helsingin kaupungin työntekijät voivat hakeutua mihin tahansa tehtäviin, myös yksityisille palveluntuottajille. Kaupunki ei ole työsopimuksissaan rajoittanut työntekijöiden oikeutta siirtyä muiden työantajien palvelukseen. Myöskään kilpailukieltoja ei ole asetettu ja sivutoimet on sallittu.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala on hankkinut joihinkin tilanteisiin lisähenkilöstöä myös ostopalveluina. Henkilöstöä on tarvittu esimerkiksi koronarokotuksiin ja tartunnanjäljitykseen. Olemme halunneet lisätä helsinkiläisiä palvelevan henkilöstön ja palvelujen määrää. Siksi esimerkiksi myös kahden terveysaseman palvelut on hankittu lisäostoina kahdelta palveluntuottajalta.

Haluamme varmistua, että saamme näiden hankintojen myötä laajennettua palvelujamme aidosti. Näissä tilanteissa ei ole pidetty tarkoituksenmukaisena, että lisähenkilöstöksi tarkoitettu henkilökunta tulisi Helsingin kaupungilta heti suoraan takaisin Helsingin kaupungille yrityksen kautta.

Haluamme olla paras työnantaja niin hoitajille kuin muillekin alan ammattilaisille ja sen eteen teemme joka päivä töitä. Jokainen työntekijä on meille tärkeä. Myös keskustelu henkilöstön ja henkilöstöjärjestöjen kanssa on tärkeää, ja se on aktiivista ja toimivaa.

Kaupunki on aloittanut asiasta keskustelun myös Tehyn kanssa.