Hyppää pääsisältöön

Päiväkotien, koulujen ja hoitoalan toimipaikkojen ruokalistoilla Pohjolan makuja viikolla 11

Palvelukeskus Helsinki tarjoilee viikolla 11 päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten sekä hoitoalan asiakkaille pohjoismaisia ruokia Pohjolan makuja -ruokateeman merkeissä. Päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ruokateemaa vietetään tiistaista torstaihin ja hoitoalan toimipaikoissa, kuten potilas- ja asukasruokailussa, sairaaloissa ja lounas- ja henkilöstöravintoloissa koko arkiviikon ajan.
Pohjolan mauista pääsee nauttimaan muun muassa kaikille avoimissa seniorikeskusten, palvelutalojen ja sairaaloiden ravintoloissa.
Pohjolan mauista pääsee nauttimaan muun muassa kaikille avoimissa seniorikeskusten, palvelutalojen ja sairaaloiden ravintoloissa.

Vaikka Pohjoismaiden maut ovat monille tuttuja, on jokaisella viidellä maalla omat erikoisuutensa, joihin teemaviikko tutustuttaa. Lisäksi se tuo esiin myös ruokakulttuurillemme tyypillistä raaka-aineiden ja mausteiden käyttöä.

Viikon aikana päiväkotien ja koulujen ruokalistalla on muun muassa norjalaista kalakeittoa, tanskalaisilla komponenteilla täytettäviä hot dogeja, pohjoismaisin mauin tuunattuja salaatteja sekä perinteinen norjalainen jälkiruoka Tilslørte bondepiker. Myös suosikkiruoka lihapullat tekee paluun koulujen ja päiväkotien ruokalistoille muutaman vuoden tauon jälkeen, kun teemaviikolla nautitaan ruotsalaisia lihapullia puolukkasurvoksen kera.

- Ruokalistoja eri asiakasryhmille suunnitellessa oli mielenkiintoista havaita, että esimerkiksi vain Suomessa ja Ruotsissa tarjoillaan maksuton lämmin kouluruoka, kun muissa Pohjoismaissa se on enemmän leipätyyppistä evästä. Yhteistä kaikkien maiden keittiöille on kuitenkin esimerkiksi maataloudesta saatavien viljan, lihan ja maitotuotteiden sekä juuresten runsas käyttö ja järvi- ja merikalojen sekä luonnonantimien hyödyntäminen. Ne näkyvät vahvasti myös teemaviikollamme, kertoo ruokalistoja suunnitteleva Petteri Hautamaa Palvelukeskus Helsingistä.

Hoitoalalla sairaaloissa ja seniorikeskuksissa lounas- ja henkilöstöravintoloissa on viikon varrella tarjolla myös esimerkiksi Norjan kansallisruokaa Fårikål – norjalaista lammaskaalia, islantilaista lammaskeittoa ja kalagratiinia sekä tanskalainen smörrebröd-buffet, jossa asiakas saa koota mieleisiään tanskalaisia voileipiä niiden tyypillisistä täytteistä. Ruotsalaisista ruoista valikoimassa on esimerkiksi kapinkummelinturskaa piparvoissa ja tuoreella tillillä maustettua katkarapupastaa.

Maateemat rohkaisevat maistamaan uusia makuja ja suhtautumaan ruokaan avarakatseisemmin. Myös viikon jälkiruoat on mietitty pohjoismaalaisittain mahdollisimman autenttisiksi.

- Pohjoismaiden ruoissa on parasta se, että ne ovat jokaiselle helposti lähestyttäviä ja niissä korostuvat selkeiden raaka-aineiden perusmaut. Nyt kannattaa ehdottomasti mennä maistelemaan Pohjolan makuja esimerkiksi kaikille avoimiin lounas- ja henkilöstöravintoloihimme ja nauttia niiden erilaisuudesta sekä teemaviikon tunnelmasta, suosittelee Hautamaa.