Opintien oppaat – Helsingin oppivelvollisuustiimi on koulutuksen ulkopuolella olevan nuoren rinnalla

Suomessa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus ja velvollisuus opiskella aina täysi-ikäiseksi saakka. Helsingissä oppivelvollisuuden ohjaukseen erikoistunut tiimi tukee koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten pääsyä koulutukseen tai muihin tuen palveluihin.
Oppitiimi auttaa opiskelupaikan löytämisessä.
Oppivelvollisuustiimiin kuuluu oppivelvollisuusasiantuntijoita, oppivelvollisuusohjaajia, sosiaalityöntekijä ja terveydenhoitaja. Kuvassa oppivelvollisuusohjaajat Leena Ruusu (vas.) ja Hanna Haapala sekä sosiaalityöntekijä Nelli Kähärä nauttivat uusissa tiloissa mahdollisuudesta kokoontua yhteen. Kuva: Anjuli Korhonen

Oppivelvollisen nuoren on opiskeltava perusopetuksen lisäksi toisen asteen tai nivelvaiheen koulutuksessa. Oppivelvollisuus turvaa kaikille elämässä ja yhteiskunnassa tarpeellisen perusosaamisen ja sivistyksen. Se myös edistää jokaisen lapsen ja nuoren yhdenvertaisia mahdollisuuksia kehittää itseään kykyjensä ja tarpeidensa mukaisesti.

Oppivelvollisuuden ohjaus ja valvonta on asuinkunnan tehtävä

Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä Helsingin kaupungin on huolehdittava jokaisen nuoren siirtymisestä toisen asteen opintoihin tai muihin sopiviin palveluihin. Oppivelvollisuuden valvonnalla varmistetaan, että nuori opiskelee tai on hakeutumassa opintoihin.

Joskus nuoren voi olla vaikea löytää itselle sopivaa opiskelupolkua, hakea opiskelupaikkaa tai ylipäätään uskoa, että elämässä voi mennä eteenpäin. Helsingissä koulutuksen ulkopuolella olevia 15–17-vuotiaita nuoria tukee moniammatillinen oppivelvollisuustiimi, jota on voinut huhtikuusta alkaen tavata sovittaessa Teollisuuskadun tiloissa. Uusien tilojen ansiosta tiimi voi tavata toisiaan useammin ja nuorten kohtaaminen on helpompaa.

Oppivelvollisuustiimi koostuu kasvatuksen ja koulutuksen, kulttuuri- ja vapaa-ajan sekä sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaisista. Tiimi työskentelee yhteistyössä perheiden, sidosryhmien, oppilaitosten ja toimialojen asiantuntijoiden kanssa. Moniammatillisuutta tarvitaan, sillä syitä oppivelvollisuuden ohjauksen tarpeelle on yhtä monta kuin nuoriakin.

Oppivelvollinen voi kaivata ohjausta ja tukea eri syistä

Ohjaukseen hakeutuvat nuoret saattavat kamppailla neuroepätyypillisyyden piirteiden, mielenterveyden haasteiden, rikoskierteiden tai päihdeongelmien kanssa. Myös yhteiskunnan rakenteet voivat vaikeuttaa sopivan polun löytymistä: nuori saattaa olla yksiin palveluihin liian vanha, toisiin liian nuori.

– Joskus ongelmien juurisyyt voivat olla niin syvällä, että liikkeelle on lähdettävä lyhyin askelin, oppivelvollisuusohjaaja Hanna Koponen huomauttaa, – Nuori voi kokea mahdottomaksi esimerkiksi koulumatkan kulkemisen tai oppilaitoksen pihalle menemisen. Ahdistuksen ja epätoivon tunteet voivat nousta apua tarvitsevan nuoren mieleen meille arkiselta tuntuvista asioista.

Kaiken ytimessä on nuori  omana, ainutkertaisena itsenään

Nuori on voinut saada apua jo pidemmän aikaa eri tahoilta, ja usein oppivelvollisuustiimi on viimeinen turvaverkko koulutuksen osalta. Tiimissä kiinnitetään erityistä huomiota kohtaamiseen ja luottamuksen synnyttämiseen.

– Moni nuori ei välttämättä enää jaksa jakaa itsestään ja tilanteestaan aikuiselle aikuisen perään. Ensimmäinen vaihe työssämme on saada nuoren luottamus, oppivelvollisuusohjaaja Anne Laine toteaa, – Ohjaus ja tuki räätälöidään aina nuorilähtöisesti, hänen ainutkertaisuutensa huomioiden.

Kynnystä kohtaamiselle voidaan madaltaa tapaamalla nuorta ja huoltajaa esimerkiksi julkisilla paikoilla, nuoren kotona tai puhelimessa. Huhtikuusta alkaen nuori on voinut tulla myös tiimin uusiin tiloihin Stadin AO:n Teollisuuskadun toimipaikalle.

Työn vaativuudesta huolimatta oppivelvollisuustiimin jäsenistä paistaa palo työtä kohtaan.

– Tiedän onnistuneeni, kun näen toivon syttyvän nuoren silmiin ensi kertaa pitkään aikaan, oppivelvollisuusasiantuntija Katrina Nylund kertoo, – kaikki nuoret ansaitsevat löytää oman polkunsa ja tapansa oppia. Joskus he eivät vain näe sitä mahdollisuutta enää itse.

Kysyttäessä, mikä oppivelvollisuustiimin työssä on kaikkein parasta, vastaus tulee kuorossa:

– Nuoret!

Oletko itse ilman opiskelupaikkaa, tai tarvitseeko nuoresi tukea opiskelupaikkansa löytämisessä? Voit lähettää yhteydenottopyynnön oppivelvollisuustiimille osoitteeseen:  oppivelvollisuustiimi@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Mietityttääkö oppivelvollisuus? Tutustu alta kaupungin oppivelvollisuuden esitteeseen. Esite on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, somaliksi, arabiaksi ja venäjäksi.