OmaStadi.hel.fi-sivustolla henkilötietojen tietoturvaloukkaus – korjaustoimenpiteet tehty

Tietosuoja-arvion perusteella on havaittu, että OmaStadi-palvelun käyttöehdoissa ei ole riittävällä tavalla kuvattu rekisteröityneelle sitä, että OmaStadi-palveluun luodut profiilit ovat julkisia. Helsingin kaupunki on käynnistänyt välittömästi asian tarkemman selvittämisen ja ryhtynyt toimenpiteisiin. Tietoturvaloukkaus ei edellytä kaupunkilaisilta toimenpiteitä.
Ilmakuva Helsingin keskustasta.
Kuva: Kari Ylitalo

OmaStadin kautta kaupunkilaiset voivat ideoida ja äänestämällä päättää siitä, miten kaupunki käyttää 8,8 miljoonaa euroa.

OmaStadi toteutuu sähköisellä alustalla, joka on luonteeltaan sosiaalinen osallisuuspalvelu. Käyttäjäprofiilissa on näkynyt nimi tai nimimerkki, ja käyttäjä on voinut myös itse lisätä omiin profiilitietoihinsa kuvansa tai haluamiaan lisätietoja. Lisäksi profiilissa on näkynyt henkilön tekemät ideat, ehdotukset ja kommentoinnit sekä henkilön "seuraajat" ja "seurattavat".

Profiili ei ole sisältänyt äänestykseen liittyviä asioita. Käyttäjätilin on voinut halutessaan poistaa.

Profiilit ovat löytyneet esimerkiksi hakukoneiden hakutuloksissa, ja niitä on voinut myös hakea OmaStadin nettisivujen hakutoiminnolla.

Sivustolla tehdyt toimenpiteet ja uudistaminen

Korjaustarpeen havaitsemisen jälkeen kaikki käyttäjäprofiilit on poistettu OmaStadi-sivustolta. Tiedot voivat löytyä vielä hakukoneiden listauksessa, mutta linkit eivät vie itse tietoihin.  Hakukoneista tiedot poistuvat jonkin ajan kuluttua.

OmaStadi-sivustolle kirjautuminen on tällä hetkellä suljettu siihen saakka, kunnes palvelussa havaitut puutteet kirjautumisen ja tunnistautumisen osalta on korjattu. OmaStadi-palvelun hakutoiminnallisuus on myös suljettu.

OmaStadi sivustoa kehitetään niin, että käyttäjäprofiilit ovat äänestystilanteissa piilotettuja ja henkilö itse voi suostumuksen kautta muuttaa profiilinsa julkiseksi. Kun kaupunkilainen tekee ehdotuksen tai kommentoi ehdotuksia palvelussa, on profiili julkinen, mutta sen voi halutessaan piilottaa.

Lisätietoja

Johanna Sinkkonen, alueosallisuuspäällikkö, johanna.sinkkonen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) puh. 040 183 4931

Kirsi Verkka, kehittämispäällikkö, kirsi.verkka@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) puh. 040 336 2281.