Minkälainen on tulevaisuuden kestävä ja elämyksellinen matkailukaupunki?

Hel­sin­ki Bien­naa­lin, Kaupunkiakatemian ja Tie­de­kul­man yh­tei­ses­sä pa­nee­li­kes­kus­te­lus­sa 26.8.2021 pu­hu­taan kes­tä­väs­tä mat­kai­lus­ta.
Näkymä Helsingin Eteläsatamaan. Kuva: Pyry-Pekka Kantonen

Helsinki Biennaaliin, Kaupunkiakatemian ja Helsingin yliopiston Tiedekulman yhteisessä paneelikeskustelussa 26. elokuuta puhutaan kestävästä matkailusta ja kaupunkiympäristön kestävästä käytöstä. Itämeripäivänä järjestettävässä tilaisuudessa pohditaan, minkälaisia lähiluonnon ja kaupunkikulttuurin elämyksiä kaupungit voivat tarjota asukkailleen ja matkailijoille tulevaisuudessa.

Kansainvälistä nykytaidetta esittelevä Helsinki Biennaali(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) järjestetään Vallisaaressa ensimmäistä kertaa kesällä 2021. Tapahtuma on osa pitkäjänteistä merellisen Helsingin strategiaa, jonka tavoitteena on kehittää meri- ja ranta-alueiden vetovoimaisuutta vaalien samalla herkkää saaristoluontoa.

"Pandemiatilanteesta huolimatta Vallisaaressa on vieraillut yli 100 000 kävijää. Tavoitteena on, että biennaalin kautta Helsingin saaristo profiloituu kiinnostavaksi paikaksi toteuttaa uusia ideoita olemassa olevia arvoja kunnioittaen. Toivomme myös, että biennaali vahvistaa saariston yrittäjien toimintamahdollisuuksia", sanoo merellisen Helsingin kehittämisen projektipäällikkö Minttu Perttula.

Biennaalin ympäristövaikutukset pyritään minimoimaan

Suuri tapahtuma kuormittaa väistämättä saariluontoa ja merialuetta kasvavan liikenteen ja kävijämäärien kautta. Helsinki Biennaalin suunnittelussa on kuitenkin alusta asti otettu huomioon ympäristökysymykset. Biennaalissa on käytössä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä, jonka avulla mitataan tapahtuman ympäristövaikutuksia. Jokaisen teoksen idea ja paikka on arvioitu yhteistyössä Metsähallituksen ja Museoviraston kanssa luonnonsuojelun ja historiallisten rakennusten säilymisen näkökulmasta. Tapahtuman purku on suunniteltu niin, että mahdollisimman iso osa teosten materiaaleista pystytään kierrättämään tai käyttämään uudelleen. Tapahtuma vahvistaa myös lähimatkailun mahdollisuuksia, ja lähtölaiturille saakka pääsee julkisella liikenteellä.

"Liikenne aiheuttaa noin 25 % Helsingin kasvihuonekaasupäästöistä. Siirtyminen vähäpäästöiseen tai päästöttömään vesiliikenteeseen tukee hiilineutraalisuustavoitteita ja on tärkeä osa viihtyisää ja vastuullista luontoympäristössä toteutettua kulttuuritapahtumaa", toteaa professori Kari Hyytiäinen Helsingin yliopistosta.

Tiedekulman tilaisuuden panelisteina toimivat Helsingin kaupungin merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula, Helsingin yliopiston Itämeri-professori Kari Hyytiäinen sekä Tampereen yliopiston kestävän kaupunkikehittämisen yliopistonlehtori Salla Jokela. Tilaisuuden avaa Helsingin yliopiston kestävyysmuutoksen ja ekosysteemipalveluiden professori Christopher Raymond. Toimittaja Jari Hanskan juontaman tapahtuman avauspuheenvuoro on englanniksi ja paneelikeskustelu suomeksi.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Helsinki Biennaalin, Helsingin yliopiston Tiedekulman ja Kestävyystieteen instituutti HELSUSin sekä Kaupunkiakatemian kanssa.

Tilaisuutta voi seurata torstaina 26.8.2021 klo 17 alkaen Tiedekulman sivuilla: https://www2.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma/helsinki-biennaali-tiedekulmassa-2021(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yleisökysymyksiä voi esittää tilaisuuden aikana täällä: https://presemo.helsinki.fi/thinkcorner(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tervetuloa mukaan!

Lisätiedot:

Helsinki Biennaali(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaupunkiakatemia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin yliopiston tiedekulma(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

HELSUS - Kestävyystieteen instituutti(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Kuva: Pyry-Pekka Kantonen

Uutinen on julkaistu 24.8. ja sitä on päivitetty 26.8.