Malmitalossa avatun valokuvanäyttelyn viesti: Nuoret, unelmoikaa isosti

Malmitalossa avautui lokakuun lopussa valokuvanäyttely Suuria unelmia, joka esittelee 20 menestynyttä, eri taustoista tulevaa suomalaista. Näyttelyn nimi tulee heidän tarinoistaan, ja niillä halutaan kannustaa nuoria tavoittelemaan omia unelmia.
Teoksia Malmitalon näyttelyssä.
Kuva: Salaado Qasim

Näyttelyn ovat tuottaneet sisarukset Faisa ja Salaado Qasim sekä Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö.

Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö on vetänyt vuodesta 2020 alkaen Mentoring for Future -hanketta, jonka tarkoituksena on esitellä maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaisille yläkoululaisille ja lukiolaisille erilaisia koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia.

Viime aikoina hanke on laajentunut koskemaan myös korkeakouluopiskelijoita.

Hankkeeseen kuuluvasta valokuvanäyttelystä on tehty myös oman kirja Suuria unelmia – 20 uratarinaa sekä videokampanja.

Erilaisia uratarinoita

Valokuvanäyttelyä varten kuvatut menestyjät ovat uransa aikana muun muassa kirjoittaneet kirjoja, opiskelleet lääkäreiksi, tulleet valituksi kansanedustajiksi, perustaneet yrityksiä sekä puhuneet suurissa tapahtumissa.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä Malmitalossa pidettiin paneelikeskustelu, johon ottivat osaa runoilija Amina Mohammed Salad, rekrytointiasiantuntija Amin Hassan, Vaikuttavat naiset -yhteisön puheenjohtaja, mentaalivalmentaja Afrah Al Bayaty, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed sekä Ylen toimittaja Zahra Karimy.

Zahra Karimy toimi paneelin moderaattorina ja nosti esiin tärkeitä teemoja.

Keskeinen kysymys kuului, miten panelistit rohkaisisivat nuoria etenemään kohti unelmiaan?

Ensinnäkin on hyvin tärkeää, että nuorilla on unelmia tavoitellessaan esimerkkejä, joihin samaistua. Eteenpäin pyrkivä edelläkävijä tarvitsee aina vahvaa tukea lähipiiriltään.

Unelma-ammatin tavoitteleminen saattaa jäädä haaveeksi ilman kodin ja koulun kannustusta. Jos omilla vanhemmilla ei ole esimerkiksi yliopistokoulutusta, he eivät välttämättä osaa kannustaa lapsiaan korkeakouluopintoihin.

Panelistit olivat hyvin yksimielisiä siitä, että nuoret on saatava kiinnostumaan yhteiskunnasta ja esimerkiksi äänestämisestä.

Politiikkaan pyrkimiselle saatettiin vielä jokin aika sitten jopa naureskella – omannäköisiä esikuvia ei ole kovin pitkään ole ollut edes valtuustoissa.

Päättäminen ei saa jäädä vieraaksi. On kerrottava, että ammattiuran voi tehdä myös poliitikkona.

Kouluilla on iso rooli tuoda yhteiskunnalliset asiat lähemmäs nuoria ja avattava heille, mitä politiikkaan osallistuminen tarkoittaa sekä mitä muun muassa valtuustossa ja kaupunginhallituksessa tehdään ja päätetään.

Malmitalon näyttelyn paneelikeskustelussa nuoria rohkaisivat Amina Mohammed Salad, Suldaan Said Ahmed, Afrah Al Bayaty, Amin Hassan ja Zahra Karimy. Kuva: Kirsi Riipinen
Malmitalon näyttelyn paneelikeskustelussa nuoria rohkaisivat Amina Mohammed Salad, Suldaan Said Ahmed, Afrah Al Bayaty, Amin Hassan ja Zahra Karimy. Kuva: Kirsi Riipinen

Vähättelyä ei tule hyväksyä

Tutkimusten mukaan muualta muuttaneiden perheiden lapsien uramahdollisuuksia saatetaan koulussa vähätellä. Heille esitellään rajatusti eri aloja ja esillä pidetään esimerkiksi terveydenhuoltoa.

Eritaustaisia ihmisiä tarvitaan kuitenkin myös päättäville paikoille, poliitikkojen lisäksi yritysten johtoon. Esikuvia pitää olla korkealla tasolla.

Panelistien mielestä on tärkeää, että erilaisia uria tehneet maahanmuuttajataustaiset ihmiset vierailevat kouluissa ja kannustavat etenemään kohti omannäköistä tulevaisuutta.

Lisäksi opettajat tarvitsevat monimuotoisuuden koulutusta.

Kotoutumisella on merkityksellinen rooli. Kotoutumisen tilaisuuksista ja koulutuksista on saatava eväitä, joita viedään kotiin ja samalla rohkaistaan perheen nuoria.

Helsingin kaupungin positiivisen diskriminaation määräraha on tärkeä. Sillä tasataan sosioekonomisia eroja eri kaupunginosien välillä lisäämällä osaavaa henkilöstöä osaan kouluista.

Panelistit pohtivat myös, kuinka maahanmuuttajiin liitettyjä mielikuvia voidaan purkaa.

Unelmoikaa isosti!

Keskustelussa pohdittiin myös, miten nuoria kannattaisi rohkaista oman unelmansa tavoitteluun.

Ensinnäkin nuorta on rohkaistava olemaan oma itsensä. Kenenkään ei tarvitse piilottaa omaa taustaansa tai suostua itsensä lokeroimiseen taustan takia.

Panelistit mainitsivat hyvänä esimerkkinä koulujen kulttuuripäivät, joista pätkiä on näkyvissä TikTokissakin. Kulttuuripäivien aikana päästään näyttämään, kuinka erinäköisiä ihmisiä Suomessa on syntynyt ja kasvanut – ja kuinka jokainen heistä voi suunnata omaa unelmaansa kohti.

Alkuperä on elämän rikkaus. Eri kulttuurien ja kielien tunteminen ja osaaminen kannattaa ja on syytä tuoda esiin.

Omasta taustasta ei saa ikinä tuntea häpeää. Eri kulttuurien tuntemuksesta voi olla suuri hyöty myös ammattiuralla. Suomi monimuotoistuu, ja sitäkin varten tarvitaan kielien ja kulttuurien tuntemusta ja osaamista.

– Nuoret, luvatkaa, että unelmoitte. Jos me pystyttiin, tekin pystytte, panelistit summasivat ja saivat yleisöltään raikuvat aplodit.

Teksti: Kirsi Riipinen

Kuvat: Kirsi Riipinen ja Salaado Qasim

 

Suuria unelmia – tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa. Valokuvanäyttely Malmitalossa 19.11.2022 asti.

Malmitalon jälkeen näyttely siirtyy Itäkeskukseen Stoaan 24.11.2022–31.12.2022.

Lue lisää https://www.rahy.fi/suuria-unelmia-tarinoita-suomalaisista-jotka-muuttavat-maailmaa/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)