Malmitalo vietti 30-vuotisjuhlia ja kutsui perheet yhteisiin pajoihin

Malmitalolla vietetään 30-vuotisjuhlia, ja sen kunniaksi järjestettiin ohjelmaa pursunnut perhepäivä. Yksi järjestäjistä oli työväenopisto, jonka suosituimpiin työpajoihin oli tulijoita jonoiksi asti. Perheet pääsivät kieputtelemaan lankoja, muotoilemaan savea sekä runoilemaan kirjanmerkkejä.

Yhteisötaidetta 30-vuotta täyttävän Malmitalon pihalla. Kuva: Jussi Helttunen

– Nämä ripustetaan ulko-oven eteen, että kaikki näkevät!

Näin päättävät Runo, 9, ja Tega, 4, yhdessä äitinsä Anna Airikkala-Eghagharan kanssa. Pojat koristelivat puunoksia Malmitalon perhepäivässä, joka järjestettiin Malmitalon 30-juhlavuoden kunniaksi. Ylijäämälangat muuntuivat pörröisiksi koristeiksi perheen poikien käsissä.

Malmitalo täyttyi tekemisestä ja tekijöistä syyskuisena lauantaina, jolloin tarjolla oli hyvin monipuolinen kattaus tekemistä ja kokemista. Katsomaan pääsi nukketeatteria ja tanssiesityksiä tai kuuntelemaan musiikkia. Eri teemojen työpajoissa pääsi toteuttamaan luovuuttaan ja tekemään itse.

Yksi tapahtumien järjestäjistä oli työväenopisto, jonka oksien koristelun lisäksi muotoiltiin savea ja tehtiin runollisia kirjanmerkkejä.

Airikkala-Eghagharan perhe on yksimielinen siitä, että Malmitalo on hyvä paikka. Tekemistä ja kokemista on yleisesti ottaen runsaasti ja nyt juhlavuonna erityisesti.

Kumpikin poika tekee mielellään käsillä, ja käsityöt ovat yksi Tegan suosikkiaineista myös koulussa.

Moni muu jakoi Runon ja Tegan suosikkiharrastuksen: askartelupaja oli niin suosittu, että kun Malmitalon perhepäivä aamupäivällä starttasi, pajaan jonotettiin.

Tekemistä ohjanneet Leena Karhu ja Saala Lehtisaari-Pousar kertovat, että heidän tarkoituksenaan oli pitää lukua osallistujista, mutta vilkas osanotto sekoitti suunnitelmat. Jo puolen päivän jälkeen pajassa oli käynyt ainakin 80 osallistujaa, nuorimmat heistä parivuotiaita.

– Idea oli järjestää tekemistä, jollaista pienimmätkin voivat tehdä, ja lankojen kieputtelu onnistuu kaikilta.

Työväenopiston käsityökurssien opiskelijat ovat lahjoittaneet ylimääräisiä lankojaan ja lankakerien loppuja opistolle. Lahjoituslankoja käytetään myös opiston järjestämillä hyväntekeväisyyskursseilla.

 

Hyvä syy saada perheet mukaan

Suunnittelijaopettaja Satu Luomajoki kertoo, että Malmitalon juhlavuoden kunniaksi Helsingin työväenopisto halusi kutsua paikalle nimenomaan lapsiperheitä.

– Yleisesti ottaen tarjoamme tekemistä yli 16-vuotiaille aikuisille tai aikuistuville helsinkiläisille. Juhlavuosi oli hyvä syy saada mukaan alueen nuoret perheet.

Työväenopistolla on tilat Malmitalolla, kuten kaikissa muissakin kaupungin kulttuurikeskuksissa.

Keramiikkataiteilijat ja runoilijat vauhdissa

Askartelupajan lisäksi jonoa oli myös työväenopiston järjestämään koko perheen savityöpajaan. Korkeaa ikää ei tännekään vaadittu, sillä savilaatoille painaminen onnistuu parivuotiailta.

– Aivan pienimmät ovat tarvinneet apua lähinnä kaulimisessa, kertoo töitä ohjannut Sari Porthen.

Isältään Mikko Nuutiselta kaulinta-apua sai Eveliina, 4. Varsinainen muotoilu oli tyttärelle melko tuttua, sillä hän on tottunut käsittelemään muovailuvahaa.

Nuutinen kehui Malmitalon perhepäivä ohjelmaa, sillä mielenkiintoista tekemistä oli paljon. Malmitalo on tosin perheelle tuttu muutoinkin. Kesällä heitä vetivät puoleensa erityisesti ulkoilmakonsertit.

Malmitalo sai kehut myös Tillanderin perheeltä. Tällä kertaa Tinja ja Topias olivat yhdessä äitinsä Tiina Tillanderin kanssa runoja ja kirjanmerkkejä -pajassa, jossa nimen mukaisesti tehtiin kirjanmerkit itse runojen kera. Jos oma runosuoni ei juuri tällä hetkellä sykkinyt, ohjaaja Sari Paulomalla oli vinkata valmiiden runojen malleja.

Tinjan kirjanmerkki valmistui ensin, kun Topias vielä naputteli omia ajatuksiaan kirjoituskoneella.

Osallistujat pääsivät tekemään yhdessä myös haikuja. Lopputulos oli esimerkiksi seuraava:

Aalto kallistaa

lipuvaa kajakkia

ranta loittonee

Toimijoiden yhteistyö tiivistymässä

Luomajoki muistuttaa, että työväenopisto järjestää eri puolilla kaupunkia tapahtumia ympäri vuoden. Jo vakiintuneita ovat esimerkiksi yhteislaulutilaisuudet, Esittävien taiteiden viikot sekä joulun alla pidettävä Valoa ja iloa -joulutapahtuma.

Työväenopiston kurssit ja tapahtumat ovat erityisesti ikäihmisten suosiossa. Eläkeläiset ovat niissä varsinainen suurkäyttäjäryhmä, ja työväenopisto pitääkin yhtenä tehtävänään saada heidät kotisohvalta liikkeelle.

Tapahtumat ovat toisaalta hyviä tilaisuuksia saada mukaan toimintaan kokonaisia perheitä. Luomajoki toivoo, että tapahtumiin saadaan mukaan myös maahanmuuttajataustaisia perheitä.

Samaa toivoo myös Malmitalon johtaja Tiina Laukkanen.

– Teemme parhaillaan kulttuurikeskuksissa visiotyötä. Tarkoitus on, että tulevaisuudessa teemme paljon ja monenlaista yhteistyötä toimijoiden kesken.

Kulttuurikeskuksissa halutaan palvella alueiden asukkaita aina vain paremmin.

 

Teksti: Kirsi Riipinen