Malmin uuden sairaalan suunnittelu käynnistyy arkkitehtuurikilpailulla

Helsinki suunnittelee Malmille uutta sairaalaa, jonka suunnittelu käynnistyy arkkitehtuurikilpailulla. Kaksivaiheisen kutsukilpailun aikana suunnitteluryhmät suunnittelevat rakennuksen ja tilat noin 80 000 neliömetrin kokoiselle uudelle sairaalalle. Malmin uusi sairaala on suunniteltu rakennettavaksi nykyisen Malmin sairaalan yhteyteen.
Ilmakuva Malmin uuden sairaalan sijainnista. Kuva: Martin Boyadgian
Ilmakuva Malmin uuden sairaalan sijainnista. Kuva: Martin Boyadgian

Tulevaisuudessa Malmi on Helsingin sairaalan toinen toimintapaikka, sillä pääkaupunkiseudun vuoden 2030 sairaala-aluevision mukaisesti Helsingin sairaalan toiminnot jakautuvat Malmin sekä Meilahti–Laakson alueille.

Arkkitehtuurikilpailun päätavoitteena on suunnitella hyvää julkista tilaa ja parantavaa ympäristöä. Malmin uusi sairaala on kuntoutumista edistävä sairaala, jossa painopisteinä ovat geriatrinen akuuttihoito ja kuntoutus sekä kirurgisten potilaiden jatkohoito.

Kaksivaiheisen kutsukilpailun tulokset selvillä alkuvuodesta 2024

Kaupunki ottaa vastaa ilmoittautumisia arkkitehtuurikilpailuun 7.12.2022 asti. Kilpailun osallistujat valitaan joulukuussa 2022. Suunnitteluryhmät voivat olla kotimaisia tai kansainvälisiä, mutta suunnitelmat tehdään suomeksi.

Kutsukilpailun ensimmäinen vaihe alkaa alkuvuodesta 2023. Osa töistä valitaan toiseen vaiheeseen, joka on tavoitteena aloittaa kesäkuussa 2023. Kilpailun tulokset pyritään julkistamaan tammikuun 2024 loppuun mennessä. Varsinainen hankesuunnittelu alkaa tämän jälkeen.

Lue lisää arkkitehtuurikilpailusta kilpailusivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Potilaan ja läheisten sairaala sujuvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle

Hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen rakentuvaan sairaalaan on helppoa tulla ja sieltä on sujuvaa kotiutua. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa näillä näkymin vuonna 2028 ja tilat ovat käytössä vuonna 2032.

Malmin uusi sairaala on potilaan ja läheisten sairaala, jossa läheiset, vapaaehtoiset ja kolmannen sektorin työntekijät nähdään potilaan hyvinvoinnin voimavarana, ja heidän läsnäoloaan ja toimintaansa tuetaan sairaalassa eri tavoin.

Malmin uusi sairaala