Maksuttomat taidetapahtumat valtaavat jälleen Kalasataman – katso tärpit koko perheelle

Seuraavat viisi esitystä saivat Kalasataman ympäristötaidehankkeiden rahoituksen vuonna 2024. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Teatteri Rollon koko perheen esityksessä seurataan kuopankaivajien touhuja. Kuva: Nanna Saarhelo
Teatteri Rollon koko perheen esityksessä seurataan kuopankaivajien touhuja. Kuva: Nanna Saarhelo

Viihdy! Viihdy! Viihdy!

Blind Gut ry:n katusirkusperformanssi Viihdy! Viihdy! Viihdy! tapahtuu kauppakeskus Redin eteläisen sisäänkäynnin luona, Hans-Christian Bergin Nereidi-veistoksen ympäristössä. Narriperinteen tähän päivään tuova esitys käsittelee viihdettä, pitkästymisen pelkoa, jatkuvaa ärsyketulvaa ja elämän brändin rakentamista laadun kustannuksella. Toteutuksessa yleisö voi “ostaa” veistoksen luokse pystytetystä markkinakojusta itselleen sirkusperformanssin. Esitykset ovat ilmaisia, ja “ostosta” tulee osa esitystä.

Esityksiä on lauantaina 11.5.2024 kaksi ja sunnuntaina 12.5.2024 yksi. Yhden esityksen kesto on 30 minuuttia 

Kalasatamassa soi

Teatteri ILMI Ö. luo Kalasatamanpuistoon monitaiteisen ja -kulttuurisen Kalasatamassa soi -tapahtumapäivän. Luvassa on ohjelmaa kaiken ikäisille: katutaide-työpaja, graffitti-työpaja, puistorunous-työpaja, Lähi-idän musiikki- ja tanssityöpaja sekä esitykset Metsässä soi! ja Elämysautomaatti.

Tapahtuma järjestetään Kalasatamanpuistossa 9.6.2024 klo 12–18. 

Sirkus Supiaisen Villinä sirkukseen

Jyrki Tsutsusen ja Rauli Katajavuoren yhteishanke Sirkus Supiaisen Villinä sirkukseen kiertää Kalasataman alueella pakettiautoon pakatun ohjelmiston ja keittiön kanssa. Tavoitteena on yhdistää ruokaa, taidetta ja kulttuuria uudenlaiseksi elämykseksi. Villinä sirkukseen tuo yhteen ulkoilmasirkusesityksen ja ruuan valmistuksen, jonka aikana yleisö pääsee maistamaan Jyrki Tsutsusen loihtimia makupaloja.

Tapahtuma järjestetään 14.6.2024. 

Teatteri ILMI Ö. tuo Kalasatamaan muun muassa graffiti-työpajan. Kuva: Teatteri ILMI Ö.
Teatteri ILMI Ö. tuo Kalasatamaan muun muassa graffiti-työpajan. Kuva: Teatteri ILMI Ö.

Vedenväki

Vedenväki on Ismo Dance Companyn tanssiteos viidelle tanssijalle Capellanrannan rantaportaikossa sijaitsevan taiteilija Alicja Kwaden Pars Pro Toto -veistoksen yhteydessä. Koreografiasta ja ohjauksesta vastaa Ismo-Pekka Heikinheimo. Teoksen musiikin säveltää Jouko Kyhälä. Tanssiteos tuo pohjoismaisista kivilajeista hiotun taideteoksen yhteyteen merellistä fantasiaa.

Ajankohta: 23.7. –31.7.2024 osoitteessa Capellanranta, rantaportaikko, Kalasatama.

Esitykset kaikkina päivinä klo 13, klo 15 ja klo 17 (paitsi pe 26.7. ei esitystä) 

Kuopankaivajat

Teatteri Rollon koko perheelle suunnattu Kuopankaivajat-teoksen tarina seuraa Oy Kuoppa Ab:n kuopankaivajia (Hiekkanen, Kivinen ja Tasanen) heidän saapuessaan työmaalle kaivamaan kuoppaa. Esitys on vuorovaikutteinen.

Esitykset järjestetään lauantaina 3.8.2024 klo 10:00 ja klo 13:00 sekä lauantaina 10.8.2024 klo 10:00 ja klo 13:00. Yhden esityksen kesto on 45 minuuttia.

Vedenväki sijoittuu Alicja Kwaden Pars Pro Toto -veistoksen yhteyteen. Kuva: Ismo-Pekka Heikinheimo
Vedenväki sijoittuu Alicja Kwaden Pars Pro Toto -veistoksen yhteyteen. Kuva: Ismo-Pekka Heikinheimo

Kalasataman rakentaminen kestää 20–30 vuotta. Kalasataman tapahtumat ovat osa Kalasataman ympäristötaidehanketta, jonka tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen pitkän rakentamisvaiheen aikana. Hankkeen avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia.

Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä HAM:in, kaupunkiympäristön toimialan sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.