Liikkuva hoitaja tukee virka-ajan ulkopuolella

Liikkuva hoitaja -palvelu (liiho) käynnistyi muutama vuosi sitten ikääntyneiden hoivapalveluissa ja kotihoidossa ja vuosi sitten vammaispalveluissa. Palvelu saa Hampurinkujan sairaanhoitajalta kiitosta.
Liikkuva hoitaja voi suorittaa pieniä toimenpiteitä, jottei asiakkaan tarvitse lähteä tämän takia päivystykseen. Kuva: Markus Pentikäinen
Liikkuva hoitaja voi suorittaa pieniä toimenpiteitä, jottei asiakkaan tarvitse lähteä tämän takia päivystykseen. Kuva: Markus Pentikäinen

Liikkuva hoitaja liikkuu nimensä mukaisesti sinne, missä häntä kulloinkin tarvitaan. Liihot työskentelevät arkisin klo 15–21 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 8–21. Yksikön oma sairaanhoitaja työskentelee arkipäivisin virka-aikaan, joten liihon tehtävä on auttaa lähihoitajia silloin, kun sairaanhoitaja ei ole töissä.

Hampurinkujan asuntoryhmän sairaanhoitaja Ugbad Mahad Abdirisaag on kokenut liihon helpottaneen sekä hänen että hänen tiimissänsä työskentelevien lähihoitajien työtä.

Hampurinkujan asuntoryhmä on vammaispalveluiden tehostetun palveluasumisen yksikkö yli 18-vuotiaille asiakkaille. Asukkaat asuvat kodinomaisessa ympäristössä, missä ei ole lääkinnällisiä laitteita. Hoitajat soittavat liiholle, jos tapahtuu jotain sellaista, mihin tarvitaan sairaanhoitajaa. 

Abdirisaag kiittelee, että hoitajat ovat saaneet liiholta avun nopeasti, eikä asukkaan ole tarvinnut lähteä turhaan ambulanssilla päivystykseen. Myös asukkaat ovat olleet tyytyväisiä nopeaan avunsaamiseen.

”Liiho antaa ohjeita ja neuvoo, milloin pitää soittaa lääkärille, jos asukkaan vointi huononee. Lisäksi liiho suorittaa erilaisia toimenpiteitä, kuten haavahoidon arviointia, CRP:n mittauksia ja auttaa, jos katetrin kanssa on ongelmia, jotta asukkaan ei tarvitsisi näiden takia lähteä sairaalaan ”, Abdirisaag avaa liihon toimintaa yksikössään.

Liihon merkitys korostuu myös tilanteissa, joissa sattuisi jotain sellaista, minkä takia vuorossa oleva hoitaja joutuisi tilapäisesti keskeyttämään oman työnsä, esimerkiksi jos asukkaalla on ongelmia katetrin kanssa. Tällöin liiho voi tulla paikkaamaan ja hoitaja pääsee jatkamaan käyntejään.

”Tiedonvaihto liihojen kanssa on ollut toimivaa ja saan aina kattavat raportit työvuoroista. Liiho-palvelu on helpottanut työtäni, kun tiedän, että siellä osaava sairaanhoitaja ja tuki paikalla”, Abdirisaag päättää.