Liikkujan viikko huipentuu Auton vapaapäivän tapahtumaan perjantaina

Tule mukaan viettämään vuosittaista Liikkujan viikkoa 16.–22. syyskuuta! Viikko huipentuu Auton vapaapäivään perjantaina 22. syyskuuta, jolloin Helsingin kaupunki ja HSY:n Ilmastoinfo järjestävät maksuttoman koko perheen tapahtuman Kansalaistorilla. Ohjelmassa on muun muassa sähkökuormapyörien testiajoa, maksuton polkupyörän pikahuolto, ilmastoviisaan liikkujan suunnistusseikkailu ja paljon muuta.
Pyöräilijöitä aurinkoisessa katunäkymässä
Kuva: Jussi Hellsten

Lauantaina 16. syyskuuta käynnistyvä Liikkujan viikko juhlistaa jälleen kestävää liikkumista. Liikkujan viikko on Euroopan laajuinen teemaviikko, jolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintojaan ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen. Viikko huipentuu Helsingin osalta Auton vapaapäivään perjantaina 22. syyskuuta, jolloin Helsingin kaupunki ja HSY:n Ilmastoinfo järjestävät Kansalaistorilla maksuttoman koko perheen tapahtuman.

Kansalaistorin tapahtumasta iloa ja hyötyä kaikenikäisille

Jätä auto vapaalle ja tule mukaan kestävän liikkumisen teematapahtumaan Kansalaistorille perjantaina 22. syyskuuta kello 12–18. Tapahtumassa on mahdollisuus huollattaa pyörä maksutta syyskuntoon sekä testiajaa erilaisia sähköpyöriä. Perheen pienimmille on luvassa muun muassa pyörätaitorata ja pyöräntuunauspiste. Seikkailumieliset voivat testata taitojaan Ilmastoviisas liikkuja -suunnistuspelissä. Paikalla on myös hodarifillari, joka tarjoilee ilmaiset vegehodarit ja mehut 300 ensimmäiselle.

Ohjelmassa perjantaina 22.9. kello 12–18

  • Testattavana sähköpyöriä, sähkökuormapyöriä ja sähkötaittopyöriä
  • Maksuton polkupyörän pikahuolto (15 min)
  • Pyörätaitorata lapsille
  • Pyöräntuunauspaja lapsille
  • Ilmastoviisas liikkuja –suunnistuspeli kaikenikäisille (palkinto suorittaneille)
  • Ilmanlaadun ja melun asiantuntijat tavattavissa
  • Tietovisa ja arvonta
  • Vegaaninen hodaritarjoilu (ilmainen hodari ja mehu 300 ensimmäiselle)

Kulkutavalla on väliä

Liikkujan viikko haastaa pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja kestävän liikkumisen tuomia etuja. Helsingin seudulla yli puolet (52 %) kaikista matkoista liikutaan kestävillä kulkutavoilla eli kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteellä.

– Kestävä kulkutapa on valinta ympäristön, kanssakaupunkilaisten ja oman terveyden hyväksi. Lisäämällä kestäviä kulkutapoja kaupungissa voimme esimerkiksi vähentää ilmansaasteiden ja melun määrää Helsingissä. Auton vapaapäivä onkin hyvä tilaisuus haastaa itsensä ja lähipiirinsä käyttämään useammin kestäviä kulkumuotoja arjessa tai kokeilemaan uusia liikkumisen tapoja, kuten sähköpyörää, kannustaa ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikön päällikkö Laura Walin Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Kestävää liikkumista voi edistää myös taloyhtiössä

Liikkuminen kestävästi arkimatkoilla esimerkiksi kauppaan, töihin tai kouluun tehdään kestävällä tavalla sitä todennäköisemmin mitä helpompaa se on. Arkea helpottavat ratkaisut kuten sähkökuormapyörät ovat kuitenkin suuria investointeja. Taloyhtiössä voidaankin edistää asukkaiden kestäviä liikkumisvalintoja hankkimalla yhteiskäyttöisiä kulkuneuvoja. Taloyhtiöt voivat tehdä myös yhteistyötä: esimerkiksi osana jakamis- ja kiertotaloutta edistävää Circular Green Blocks -hanketta Lauttasaaressa kokeiltiin kymmenen taloyhtiön voimin koko korttelin yhteiskäyttöisiä sähkökuormapyöriä. Aiemmin hankkeessa kokeiltiin yhden taloyhtiön yhteiskäyttöisiä sähköpyöriä ja lasten vetokärryä.

– Taloyhtiöt ovat avainasemassa mahdollistamassa asukkaiden kestäviä liikkumisvalintoja. Olemme Circular Green Blocks -hankkeessa huomanneet, että löydettyään yhteiskäyttöiset sähkökuormapyörät, kaupunkilaiset käyttävät niitä innokkaasti. Pyöräily on erinomainen tapa liikkua kaupungissa kestävästi, kertoo ilmastoyksikön päällikkö Sanna Tiainen-Erkkilä Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).