Kuninkaantammeen tulossa uimaranta – urakka-alueelle ja veteen meneminen on toistaiseksi kielletty

Uuden valvotun uimalammen on tarkoitus avautua kesän aikana.
Kuvassa näkyvät tuleva Palettilammen uimalampi sekä nykyinen työmaa-alue. Kuva: Harri Saarinen
Kuvassa näkyvät tuleva Palettilammen uimalampi sekä nykyinen työmaa-alue. Kuva: Harri Saarinen

Kuninkaantammen asuinalueelle valmistuu lähikuukausina uusi uimaranta, Palettilampi. Tämä entinen vedenpuhdistuslaitoksen allas on kunnostettu ja täytetään Päijännetunnelista tulevalla vaihtuvalla järvivedellä. 235 metriä pitkän ja 140 metriä leveän altaan veden syvyys tulee olemaan noin 1,8–2 metriä.  

Toistaiseksi Ellen Thesleffin puisto ja Palettilammen uimaranta ovat kuitenkin rakennustyömaata, eikä uimaan pääsy ole vielä mahdollista. Ennen avaamista lammen uimaveden laatu täytyy myös varmistaa vesinäytteillä. Tavoitteena on, että uimaranta avataan kesän aikana.  

Palettilammen ympärille rakennetaan myös kävelyraitti, ja alueelle suunnitellaan piknikpuistoa sekä kaupunkiviljelypalstoja.

Monipuolinen virkistysalue

Palettilampi sijaitsee Ellen Thesleffin puistossa, joka on suunniteltu monipuoliseksi virkistysalueeksi. Puistoon tulee muun muassa ulkokuntoilupaikka, padel-kenttä ja kaksi rantalentopallokenttää. Puiston länsiosaan rakennetaan keskusaukio sekä pieni puulava tapahtumia varten.  Aukion läheisyydessä on tilavaraus siirrettävälle jäätelö- ja ruokakojulle. Ellen Thesleffin puiston rakentaminen on käynnistynyt vuonna 2023, ja sen on määrä valmistua pääosin syksyyn 2024 mennessä.

Kuninkaantammen asuinalueen suunnittelussa on otettu huomioon ympäristöystävälliset rakennusratkaisut ja infrastruktuuri. Kun alue on valmis 2020-luvun lopulla, siellä tulee olemaan noin 5 500 asukasta.