Koe 6 museon elämyskierros torstai-iltana

6 museon elämyskierros levittäytyy torstaina 23. marraskuuta kello 17–22 Helsingin keskustan museoihin ja Helsingin Taidehalliin. Monitaiteelliset esitykset luovat yllätyksellisiä kohtaamisia ja tulkintoja näyttelyiden keskelle – luvassa on muun muassa sirkusta, runoutta ja elävää musiikkia. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Designmuseon, Hakasalmen huvilan, HAMin, Helsingin kaupunginmuseon, Helsingin Taidehallin sekä Suomen valokuvataiteen museon K1-näyttelytilan kanssa. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.
Graafinen muoto, jossa kolme palloa

Kaupunkilaiset kutsutaan mukaan ainutlaatuiselle museokierrokselle torstaina 23.11. klo 17–22. Näyttelyihin tutustumisen ohessa kävijät voivat nauttia mieltä kutkuttavista taide-elämyksistä. Museot ovat avoinna tavallista myöhempään ja niihin on tapahtuman ajan vapaa pääsy. Museot sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan ja illan aikana on mahdollisuus kokea vaihtelevia tunnelmia ja nauttia yllättävistä kohtaamisista.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ja museoiden kanssa. Kaupunki haluaa edesauttaa taidekentän elpymistä, tukea artisteja sekä tarjota helsinkiläisille inspiroivia, pääsymaksuttomia kulttuuritapahtumia, jotka lisäävät myös Helsingin keskustan vetovoimaa.

Vuoden pimeimpään aikaan tarvitsemme energisoivia elämyksiä! Samalla tarjoamme poikkitaiteellisia työmahdollisuuksia taiteilijoille ja houkuttelemme uusia kävijöitä museoihin. Toivon, että helsinkiläiset lähtevät liikkeelle sankoin joukoin ja nauttivat ainutlaatuisesta elämyskierroksesta, joka on toteutettu museoiden ja taiteilijoiden kanssa yhdessä

Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö

Sirkusta, runoutta ja elävää musiikkia

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua kierroksen varrella olevien museoiden meneillään oleviin näyttelyihin ja esityksiin. Kierrokselle suunnitellut esitykset ja performanssit ammentavat inspiraationsa monipuolisesta näyttelytarjonnasta.

Designmuseon Garden Futures -näyttelyssä voit kuunnella, millaisia tarinoita luonto kertoo tulevaisuudesta. Muusikot Eva Väljaots & Robbie Sherratt lumoava yhdistelmä kanteletta, viulua ja laulua huokuu virolaiseen ja englantilaiseen kansanperinteeseen juurtunutta musiikkia.

HAMissa Haegue Yangin Handles (Kahvat) -teoskokonaisuus herää henkiin neljästi illan aikana koreografi Eeva Juutisen johdolla. Kulkusilla vuorattuja teoksia liikutellaan näyttelyhallissa, jossa kuullaan samanaikaisesti säveltäjä Isang Yunin musiikkiteos Images. 

Hakasalmen huvilassa Volker von Boninin nostalgiset valokuvat 1950–70-lukujen Helsingistä muuntautuvat illan ajan tanssiksi ja ääneksi. Tanssija-koreografit Tiia Hämäläinen ja Jaakko Simola sekä äänitaiteilija Marika Hyvärinen kutsuvat yleisön hymyilemään kanssaan, kun esitys levittäytyy huvilan tunnelmallisiin saleihin koko illaksi. Yleisö voi liikkua omaan tahtiinsa näyttelytiloissa.

Helsingin kaupunginmuseossa päästään näkemään, mitä tapahtuu saliharjoitteluliikkeille, kun luovuus ottaa vallan. Race Horse Companyn vauhdikas esitys pitää sisällään jongleerausta, akrobatiaa voimistelupallolla, lentäviä kahvakuulia ja ihmishyrrän. Kaupunginmuseon aulassa jonglööri toivottaa tervetulleeksi Sun Bodi – Kuntosalien hikinen historia -näyttelyyn ja hämmästyttää vieraita, kun tutut urheiluvarusteet saavat kyytiä muuntuen epätavallisiksi temppuvälineiksi. 

Helsingin Taidehallissa heittäydytään lattarirytmien syleilyyn. Brazilian Aeroplane -yhtye soittaa J. Karjalaisen ja Bo Kaspersin tuotantoa brasilialaisella otteella portugaliksi. Tunnetut kappaleet soivat jazzahtavana bossa novana luoden iloittelevan musiikkielämyksen, joka juhlistaa Kaija Aarikan taiteen värikkyyttä, leikkisyyttä ja runsautta.

Suomen valokuvataiteen museon K1-näyttelytilassa sukelletaan valokuvaaja Pentti Sammallahden Me kaksi -näyttelyn maailmaan ja pysähdytään runojen äärelle. Illan aikana näyttelijät Elsa Saisio ja Nelly Kärkkäinen tulkitsevat ja laulavat Sammallahdelle tärkeitä runoja, jotka heijastavat samaa kauneutta ja yhteyttä, jonka hän on tallentanut valokuviinsa ihmisten, eläinten ja luonnon välillä. Illan viimeisenä tuntina Pentti Sammallahti on myös itse paikan päällä kertomassa näyttelyyn valittujen kuvien taustoja ja tarinoita.