Hyppää pääsisältöön

Helsinki keskittyy uusien palkkavirheiden estämiseen ja korjausvelan purkamiseen

Helsingin kaupungin palkanlaskennan tilanne on pysynyt marraskuun aikana pääpiirteissään ennallaan. Korjaamattomia palkkavirheitä on edelleen. Helsinki keskittyy palkanmaksuongelmien ratkaisemisessa uusien virheiden syntymisen estämiseen ja kertyneiden palkkavirheiden korjaamiseen.
Helsinki logo.

Palkanlaskennan asiakaspalveluun tulee yhä runsaasti yhteydenottoja ja asiakaspalvelu on ruuhkautunut. Yhteydenottojen aiheena on varsinaisten palkkavirheiden lisäksi esimerkiksi kysymykset, jotka koskevat verotuksen tulorajan täyttymistä loppuvuoden lähestyessä. Palkanlaskennan asiakaspalvelussa on tehty useita toimenpiteitä ruuhkan tasoittamiseksi, ja marraskuun ensimmäisellä viikolla käsittelemättömien yhteydenottojen määrä saatiinkin kääntymään laskuun.

Asiakaspalvelun henkilöstömäärää on vahvistettu ja uusia työntekijöitä on saatu rekrytoitua. Asiakaspalveluun tulleiden päällekkäisten yhteydenottojen vähentämiseksi uusille yhteyttä ottaneille viestitään palvelupyyntöjen tavoitekäsittelyajoista.

Virheellisten palkkalaskelmien osuus vähentynyt

Palkanmaksun tuoreimman tilannekuvan mukaan (4.–20.11.) virheellisten palkkalaskelmien osuus on laskusuunnassa. Virheellisten palkkalaskelmien osuus oli 4,2 prosenttia, kun se lokakuussa oli 5,7 prosenttia ja syyskuussa 6,4 prosenttia. Kaikki tuoreimmat palkkavirheet eivät näy vielä tilastoissa, ja marraskuun osuus tulee täydentymään loppukuusta.

Seurantajakson virheistä valtaosa koski osittain puuttuvia palkkoja. Näiden taustalla ovat muun muassa yhä monimutkaisemmat virhetilanteet, verokorttivirheet sekä tietojen siirtymisen haasteet järjestelmästä toiseen. Kokonaan puuttuvien palkkojen määrä on yhä vähentynyt, ja on joitakin kymmeniä. 

Kokonaan puuttuvat palkat maksetaan pääsääntöisesti kahdessa arkipäivässä siitä, kun asiasta on ilmoitettu palkanlaskennan asiakaspalveluun. Muut virheet korjataan mahdollisimman pian.

Viivästysmaksujen maksaminen alkaa joulukuussa

Helsinki alkaa joulukuussa maksaa viivästysmaksuja sekä takautuvia viivästyskorkoja. Kaupunki linjasi syyskuussa, että viivästyskorot maksetaan ilman yhteydenottoa takautuvasti huhtikuusta 2022 alkaen kaikille niille työntekijöille, joiden palkka on ollut myöhässä. 

Palkanlaskenta on maksanut syksyllä viivästyskorkoja samassa yhteydessä, kun työntekijöiden palkkavirheitä on korjattu.

Työntekijällä on oikeus korkolain mukaiseen viivästyskorkoon, jos palkanmaksu myöhästyy palkanmaksupäivästä. Lakisääteisen viivästyskoron lisäksi kaupunki maksaa kertaluontoisen ja ylimääräisen viivästysmaksun.

Palkanmaksutilanteesta tehtävän selvityksen tekijä valittu

Pormestari Juhana Vartiainen kertoi aiemmin, että kaupunki tilaa palkanmaksuongelmista ulkopuolisen selvityksen. Kilpailutuksen jälkeen selvityksen tekijäksi on valittu liikkeenjohdon konsulttiyritys Valor Partners Oy. Selvityksen hinta on 45 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Selvitys valmistuu kevään 2023 aikana.