Helsingissä on todettu useita osterien aiheuttamia ruokamyrkytyksiä

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvittää ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän ruokailuun useissa eri ravintoloissa ja pop-up-tapahtumassa helmikuun alusta lähtien. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 20.

Sairastuneet ovat syöneet ostereita. Ympäristöpalvelut on ottanut ravintoloista elintarvikenäytteitä ja Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta potilasnäytteitä. Näytteistä on löydetty norovirusta.

Elintarviketurvallisuusyksikkö pyytää ravintolassa syöneitä ja sairastuneita ottamaan yhteyttä

Henkilöitä, jotka ovat syöneet ostereita ravintola Fisken på Diskenissä, Ravintola Naturassa, Ravintola Gilletissä, The Cock -ravintolassa, Ravintola Meripaviljongissa ja pop-up-tapahtumassa ravintola Sake bar & Izakayassa helmikuussa 2023 ja sairastuneet ruokailun jälkeen, pyydetään ottamaan yhteyttä elintarviketurvallisuusyksikköön. Sairastumisia voi liittyä myös muihin ravintoloihin.

Yhteydenottoa toivotaan sairastuneilta ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella osoitteessa https://ilppa.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse ma–pe klo 8–16 p. 09 310 31527.

Norovirus on Suomessa yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja

Ostereiden on todettu aiemminkin välittäneen norovirustartuntoja. Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koska ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Norovirus tuhoutuu, kun elintarviketta kuumennetaan +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen välityksellä. Norovirus voi tarttua herkästi myös saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan. Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia.

Osa ravintoloista on jo tarkastettu ruokamyrkytysepidemiaepäilyn jälkeen, ja ostereiden maahantuojat ovat ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.

Ympäristöpalvelut selvittää epidemiaa yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.