Helsingin ruokapalveluvastaava ja hävikkilähettiläs Mika Marttila PRO-kilpailun voittoon

Helsingin kaupungin liikelaitoksen Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluvastaava ja hävikkilähettiläs Mika Marttila palkittiin ammattikeittiö- ja ravintola-alan arvostetulla PRO-palkinnolla maanantaina 29.1. järjestetyssä PRO-gaalassa Oopperatalolla.
Mika Marttila Helsingin kuvauksissa vuonna 2021.  Kuva: Jussi Hellsten
Mika Marttila Helsingin kuvauksissa vuonna 2021. Kuva: Jussi Hellsten

Marttila voitti ammattikeittiön työntekijä -sarjan. Valinnan perusteluissa korostettiin ammattikeittiön työntekijän olevan sekä hallintakykyä että ongelmaratkaisua taitava moniosaaja, jota ilman ruokapalvelujen arki ei pyöri hetkeäkään. 

Marttila on tehnyt pitkän uran Helsingin päiväkotien ruokapalveluissa. Hän on usean vuoden ajan vastannut itsenäisesti ruokapalveluista päiväkoti Onnelassa, joka on Pohjoismaiden vanhin päiväkoti Ullanlinnassa. Syksyllä hän aloitti kaupungin ensimmäisenä kiertävänä hävikkilähettiläänä. 

–Olen todella onnellinen ja otettu! Jo finaalipaikka Suomen arvostetuimmassa ravintola-alan kilpailussa oli minulle iso kunnia, ja voitto tuntuu uskomattomalta. Olen todella kiitollinen jokaisesta saamastani viestistä ja kannustuksesta. Haluan välittää lämpimät kiitokset myös esihenkilölleni Minna Nymanille, joka tukee minua päivittäin arjen työssä, samoin kuin alueemme palvelupäällikkö Mari Rantaselle, jonka kannustuksesta lähdin kilpailuun mukaan, ja jonka johdolla teemme kaikki yhdessä työtä hävikin pienentämisen eteen, kiittelee Marttila.

Tunnustus itsensä likoon laittamisesta hyvien asioiden puolesta

Palvelukeskus Helsinki tuottaa ruoka- ja puhtauspalveluja 300 päiväkotikohteessa ja lisäksi sen ruokapalveluammattilaiset huolehtivat koulujen, päiväkotien ja hoitoalan, kuten sairaaloiden, asumisyksiköiden ja seniorikeskusten ruokapalveluista. Yhteensä ammattilaiset ovat mukana huolehtimassa arjessa noin 75 000 helsinkiläisen ateriapalveluista. 

Marttila heittäytyy työhön kuin työhön täysillä. Paras palkinto hänelle ovat asiakkaina olevien lasten riemu ja aitous sekä päiväkodin henkilöstöltä ja vanhemmilta saatu kiitos. Myös työn merkityksellisyys ja se, että omalla panoksella voi vaikuttaa tärkeisiin asioihin, ovat arjen suola. 
Työssään hävikkilähettiläänä Marttila vie ruokahävikin vähentämisen viestiä eteenpäin päiväkoteihin ilon kautta. Lapsille hän puhuu kestävästä kehityksestä ikäryhmätasoisesti Kokki-ketun asuun pukeutuneena.

–Olen mielelläni mukana kehittämässä asioita ja kokeilemassa uusia juttuja, enkä halua jäädä passiivisesti vain odottamaan muutoksia. Heittäytymällä ja huumorilla saan lapset ymmärtämään, miten he voivat itse vaikuttaa asioihin ja miten yhdessä tehtynä pienilläkin teoilla rakentuu isoja asioita, hän sanoo.

Marttila on saanut vuosien varrella työstään ja työotteestaan paljon positiivista palautetta asiakkailta. Viimeksi päiväkodin kevätjuhlassa hän sai vanhemmilta liikuttavat aplodit ja oman kiitospuheen.  

–On koskettavaa, jos minusta ja päiväkodissa tarjotusta ruoasta ja palvelusta jää positiivinen muisto elämän matkan varrelle. Olen valtavan iloinen, että pääsin edustamaan PRO-kilpailuun meitä kaikkia, jotka tätä tärkeää työtä tekevät.

Ruokapalveluja Palvelukeskus Helsingissä luotsaavan yksikönjohtajan Aulikki Johanssonin on helppo yhtyä näihin sanoihin.

–Jo finaaliin pääsy oli iso voitto ja palkinto kerrassaan upea juttu. Meillä on töissä huippuja ammattilaisia, jotka tekevät työtään suurella sydämellä ja sitoutumisella ja Mika on ehdottomasti yksi heistä. Nämä ovat hienoja voittoja paitsi yksilölle, myös koko työyhteisölle ja kaupungille sekä sille arvokkaalle työlle, jota teemme päivittäin ruokapalvelujen parissa helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja hoitoalan kohteissa, hän sanoo.

Marttilan PRO-voitto oli Palvelukeskus Helsingin neljäs. Vuonna 2022 ruokapalveluvastaava Marjo Niskanen ja palveluesihenkilö Jaana Bremer voittivat yhteensä kolme PRO-palkintoa, kun Kallion lukiossa työskentelevä Niskanen palkittiin ammattikeittiön työntekijä sarjan ohella myös lehdistön jakamalla PRO-palkinnolla ja Bremer ammattikeittiön päällikkö -sarjassa. Myös Palvelukeskuksen palveluesimies Teemu Männikkö (2022), kokki Kirsi Soramäki (2021) ja ruokapalveluvastaava Mumina Ali (2020) ovat yltäneet PRO-finaaliin.

PRO on Aromi-lehden jakama tunnustuspalkinto, jolla palkitaan vuosittain Suomen parhaimpia ammattikeittiö- ja ravintola-alan osaajia. Palkinnot jaetaan 15 eri sarjassa, joissa huomioidaan tehtäväalueet, vastuut ja ammattinimikkeet. Voittajat valitsee tuomaristo, joka koostuu alan eri osaajista. Palkinnolla halutaan nostaa alan arvostusta, ja voittajavalinnoissa korostuvat erityisesti esimerkillisyys, energinen ja aurinkoinen palveluasenne ja osaaminen. 

Mika Marttila palkittiin PRO-palkinnolla työstään ruokapalveluvastaavana ja hävikkilähettiläänä 29.1.2024 PRO-gaalassa. Kuva: Palvelukeskus Helsinki
Mika Marttila palkittiin PRO-palkinnolla työstään ruokapalveluvastaavana ja hävikkilähettiläänä 29.1.2024 PRO-gaalassa. Kuva: Palvelukeskus Helsinki
Palvelupäällikkö Mari Rantanen (vas.), PRO-voittaja Mika Marttila, päiväkodin johtaja Nina Nissilä ja palveluesihenkilö Minna Nyman iloitsevat PRO-palkinnosta.  Kuva: Palvelukeskus Helsinki
Palvelupäällikkö Mari Rantanen (vas.), PRO-voittaja Mika Marttila, päiväkodin johtaja Nina Nissilä ja palveluesihenkilö Minna Nyman iloitsevat PRO-palkinnosta. Kuva: Palvelukeskus Helsinki