Helsingin kesäyrittäjyysohjelmasta hyvät tulokset – valtaosa nuorista jatkaa liiketoimintaansa

Helsingin kesäyrittäjyysohjelmassa 40 yrittämisestä kiinnostunutta nuorta pääsi viime kesänä testaamaan liikeideaansa. Kesäyrittäjyysohjelmat antavat nuorille käytännöllisen mahdollisuuden tutustua yrittäjyyden antamiin mahdollisuuksiin.
Kauppakeskus Sellossa Espoossa järjestettiin 25.–29.7. myyjäiset, joissa kesäyrittäjyysohjelman osallistujilla oli oma myyntipöytä.  Kuva: Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys
Kauppakeskus Sellossa Espoossa järjestettiin 25.–29.7. myyjäiset, joissa kesäyrittäjyysohjelman osallistujilla oli oma myyntipöytä. Kuva: Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys

Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys ja Helsingin kaupunki mahdollistivat kesällä 2023 yli 40 osallistujalle paikan kesäyrittäjyysohjelmassa, jossa 15–29-vuotiaat nuoret saattoivat kokeilla siipiään itsensä työllistäjinä. Kaupunki tuki ohjelmaan osallistuneita nuoria 300 euron arvoisella kesäyrittäjyyssetelillä. Nuorten ohjaamisesta ja kesäyrittäjyysohjelman toteutuksesta vastasi pääkaupunkiseudun 4H.

Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen kesäyrittäjämentori Hanna Palosuo kertoo, että kesäyrittäjyys on matalan kynnyksen paikka kokeilla yrittäjyyttä tuetusti ja turvallisesti. Ohjelma sujui erittäin hyvin ja osallistujat kertoivat saaneensa tarpeellista kokemusta erityisesti myynnistä, markkinoinnista ja asiakaspalvelusta.

- Päällimmäisenä mieleen jäi nuorten ahkeruus, rohkeus ja oma-aloitteisuus. Mentorit auttavat nuoria alkuun, mutta hyvin nopeasti nuoret alkavat uskoa omiin kykyihinsä ja löytävät rohkeuden lähestyä asiakkaita tai julkaista ensimmäiset päivitykset yrityksensä sometileille, Palosuo kertoo.

Palosuon mukaan oli myös hienoa nähdä, etteivät nuoret lannistuneet takaiskuista.

- Jos alkuperäinen idea ei toiminut, kehitettiin ideoita yhdessä. Uskon, että yrityskokeilulla on valtava merkitys nimenomaan nuorten itsevarmuudelle ja sinnikkyydelle. Näitä ominaisuuksia tarvitaan ihan kaikessa elämässä. 

Tänä vuonna ohjelmassa oli mukana aiempiin vuosiin verrattuna entistä laajempi skaala eri alojen yrittäjiä. Mukana oli esimerkiksi pelien koodaajia, musiikin ja nettisivujen tekijöitä sekä erilaisia kuvauspalveluja tarjoavia yrittäjiä. Ohjelmaan tavoitteena oli, että kaikki nuoret saivat liiketoimintansa käyntiin ja myös myyntiä aikaiseksi.

Itsevarmuuden kasvamista ja oman itsen ylittämistä

4H-yhdistys pitää tärkeänä, että ohjelmassa on mahdollisimman kannustava ilmapiiri, jossa tuetaan toisia, opitaan uutta ja löydetään itsestä uusia puolia ja kykyjä. Jokaisen nuoren tai tiimin tukena on myös oma 4H-yritysmentori, joka auttaa muun muassa verotukseen, lupa-asioihin ja laskutukseen liittyvien kysymysten kanssa. Käytännön ongelmatilanteita ja onnistumisen elämyksiä nuoret pääsivät jakamaan mentoriensa kanssa.

Kesäyrittäjyysohjelman nuoret yrittäjät pääsivät harjoittelemaan asiakaspalvelutilanteita myös käytännössä. Osana ohjelmaa järjestettiin kauppakeskus Sellossa heinäkuun lopussa myyntiviikko, jossa nuoret saivat esitellä tuotteitaan ja palveluitaan. Palosuo kertoo, että ihmiset olivat todella kiinnostuneita Yrityskesästä ja 4H-yrittäjyydestä ja nuoret saivat hyvin myyntiä ja lähestyivät asiakkaita iloisesti. Myyntiviikko oli monelle nuorelle ensimmäinen paikka myydä tuotteita suoraan asiakkaille. Myös Yrityskesän lopputapahtuma Kauppakeskus Redissä oli onnistunut.

Lähes jokainen nuori osallistuja aikoo jatkaa yrittäjyyttä joko heti syksyllä tai ensi kesänä

Kesäyritysohjelmaan haki yhteensä 137 nuorta, joista ohjelmaan valittiin 49. Helsingin kaupungin tarjoamaa avustusta jaettiin yhteensä 40:lle nuorelle. Osallistujille tehdystä loppukyselystä selvisi, että 96 prosenttia osallistujista on saanut yritystoimintansa käyntiin ja 84 prosenttia on saanut 11. elokuuta mennessä liikevaihtoa. Yhteensä 93 prosenttia vastaajista aikoo myös jatkaa yritystoimintaansa ohjelman päättymisen jälkeen.

Uusia kokemuksia ja hyvin käynnistynyt yrittäjyystaival

Peppi Viljanen, 17, oli mukana kesäyritysohjelmassa. Pepin Peppis_nails tarjoaa asiakkailleen geelilaukkauksia kynsiin. Tämän lisäksi yrityksen tarjoamiin palveluihin on kuulunut myös esimerkiksi siivoamista ja pihatöitä.

- Kesäni kohokohtia olivat ehdottomasti onnistumisen kokemukset, joita yrityksen perustamisesta sain. Tuntui mahtavalta saada ensimmäiset omat asiakkaat ja ensimmäinen palkka omasta työstä, Viljanen kertoo.

Peppi on myös pitänyt siitä, että ohjelmassa on päässyt tutustumaan toisiin 4H-yrittäjiin ja oppimaan oman yritystoiminnan kehittämisestä toisilta yrittäjiltä.

- Aion jatkaa yrittäjyyttä myös Yrityskesä-ohjelman jälkeen ja minulla on jo suunnitelmia yrityksen suhteen syksylle. Olen esimerkiksi osallistumassa Nordean 4H-yritystorille, Viljanen kertoo.

”Katseemme on suunnattu eteenpäin, ja olemme sitoutuneet jatkuvaan kehittymiseen”

Lukas Lindenin, 15 ja Johannes Salovaaran, 16, liikeideana on tarjota laaja valikoima autonpesupalveluita kuten peruspesuja, vahauksia ja sisäpuhdistuksia. Tarpeen tullen hoituvat myös muutot ja varastontyhjennykset.

- Erotumme kilpailijoistamme niin, että tulemme asiakkaan luokse, jolloin asiakkaalta säästyy aikaa ja rahaa, Linden toteaa.

Lindenin ja Salovaaran kesään on kuulunut paljon onnistumisia ja uusia kokeiluja. He kertovat oppineensa jo paljon yrityksen pyörittämisestä, raha-asioiden hoitamisesta sekä vastuun ottamisesta omasta tekemisestä.

- Yrityskesän kohokohta oli, kun pesimme ensimmäisen auton ja näimme tyytyväisen asiakkaan. Se merkitsi liiketoimintamme varsinaista käynnistymistä, Salovaara kertoo.

Syksyllä ja keväällä kaverukset aikovat panostaa erityisesti renkaiden vaihtoon keskittyvään palveluun, mutta tarkoitus on laajentaa toimintaa aina sen mukaan mitä asiakas tarvitsee.

Business Helsinki tukee nuoria

Helsingin kaupunki on tukenut kesäyrittäjyysohjelmia nyt neljänä kesänä. Business Helsingin yritysneuvoja Hannele Kostiainen kertoo, että yrittäjyys on yhä useammalle nuorelle varteenotettava vaihtoehto työllistyä ja tehdä merkityksellisiä asioita elämässä.

- Nuorten kesäyrittäjyysohjelman lisäksi nuorille on suunnattu myös viime vuonna aloittanut Helsingin työllisyyspalveluiden ja Business Helsingin yhteinen Nuorten yrittäjyyspolku -hanke. Se tarjoaa muun muassa valmennusta, mentorointia ja vertaistukea alle 30-vuotiaille yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille, Kostiainen toteaa.