Hyppää pääsisältöön

Energiankulutuksen vähentämisestä kerrotaan viittoen Helsinki-kanavalla

Viittomakielisen ajankohtaiskoosteen aiheet marraskuussa ovat uudet kävelykadut, kaupunkipyöräkausi, energiakulutuksen vähentäminen ja Korkeasaaren ilmaispäivät.
Viittomakielinen ajankohtaiskatsaus Helsinki-kanavalla. Kuva: Helsinki-kanava
Viittomakielinen ajankohtaiskatsaus Helsinki-kanavalla. Kuva: Helsinki-kanava

Sähkön hintaan ja saatavuuteen ennakoidaan erilaisia häiriöitä ensi talvena. Helsinki varautuu säästämään energiaa erilaisilla toimenpiteillä. Kaupunki vauhdittaa aiempiin linjauksiin pohjautuvia toimenpiteitä sähkönkulutuksen sopeuttamiseksi. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa:

kaupungin omissa ja vuokralaisten käytössä olevissa toimitiloissa lämmityksen alentaminen mukaan lukien sisäliikuntapaikat (pl. uimahallien allastilat), kirjastot, nuorisotilat, kulttuurikeskukset ja museot (pl. HAM ja Helsingin kaupunginmuseon kokoelmakeskus, joiden lämpötilaa ei voida laskea taideteosten vuoksi),
tyhjillään tai vajaakäytöllä olevien kiinteistöjen ja tilojen lämmityksen ja ilmanvaihdon säätäminen,
energiaremonttineuvonnan tarjoaminen kaupunkilaisille.

Kaupungin toimitiloissa sisälämpötiloja tullaan säätämään valtakunnallisten ohjearvojen alarajalle pääsääntöisesti 20 asteeseen. Tietyissä rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vammais- ja vanhuspalveluita, lämpötila pidetään korkeampana, 21–22 asteessa.

Kaupunki vähentää energiankulutusta ulkovalaistuksesta marraskuun alusta alkaen. Valaistusta kaduilla ja puistoissa himmennetään siellä, missä on etäohjattavia ledivalaisimia. Himmennystä lisätään niinä tunteina, jolloin sähkön kulutus on suurinta. Myös liikuntareittien valoja pimennetään kello 23–6. Yleisten alueiden jouluvalot pidetään päällä vain joulun ajan, joulukadun avajaisista loppiaisviikonloppuun. Suurin osa jouluvaloista, kuten Aleksanterinkadun jouluvalot, saavat kuitenkin sähkönsä kiinteistöistä, joten niiden osalta ratkaisut ovat kiinteistöjen omistajien päätettävissä.

Myös kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikoissa säästetään energiaa erilaisin toimenpitein uimahallien saunojen lämmityksessä, tekonurmikenttien lämmityksessä ja tekojääkenttien jäädytyksessä.
 

Korkeasaaren ilmaispäivät kerran kuussa 

Korkeasaaren eläintarhaan pääsee jälleen vierailemaan veloituksetta ennakkoon ilmoitettuina päivinä. Ilmaispäiviä järjestetään kerran kuussa, maaliskuuhun saakka. 

Eläintarha on ilmaispäivinä avoinna kello 10–16, sisäänkäynti suljetaan kello 15. Asiakasmäärä on rajattu 5000 vierailijaan. Ilmaispäivälle ei ole mahdollista tehdä ennakkovarausta, mikä koskee myös ryhmiä. Vuosikorttilaiset voivat vierailla eläintarhassa, vaikka päivän vierailijamäärä olisi jo täyttynyt.

Seuraavat Korkeasaaren ilmaispäivät alkoivat lokakuussa ja marraskuussa. Seuraavat ilmaispäivät ovat 5.12., 16.1., 6.2. ja 13.3.