Lammassaaren piilokoju

Lammassaaren piilokoju sijaitsee Pornaistenniemeltä alkavan esteettömän lankkupolkureitin päässä Vanhankaupunginlahden lintuvesien ääressä.

Yhteystiedot

Lammassaari 1, 00560 Helsinki Näytä sijainti palvelukartalla
suomi, ruotsi

Mitä voit kokea Lammassaaren piilokojussa?

Piilokoju on kaikille avoin luonnontarkkailupaikka, jossa voit seurata rannan elämää lähietäisyydeltä.

Luontoelämyksiä erilaisille kävijöille ja ryhmille

Piilokoju tarjoaa hienot puitteet lintujen ja muun luonnon tarkkailuun. Voit tutustua alueen lintulajeihin opastaulun avulla ja levähtää kojun penkeillä. Piilokoju on myös oiva paikka valokuvaamiseen. Katetussa kojussa voi oleskella samanaikaisesti enintään 40 henkilöä ja se soveltuukin erilaisten ryhmien tarpeisiin. Lammassaaren piilokoju on esteetön.

Seuraile lieterannan kahlaajalintuja

Piilokojusta näet hyvin laitumen lieterannalle, joka houkuttelee muuttavia kahlaajia. Kun vesi on matalalla, ovat kahlaajat lähellä piilokojua. Suokukkoja, liroja, musta- ja valkovikloja, tyllejä ja pikkutyllejä viilettää ravinnonhaussa rantaviivassa toisinaan kymmenittäin.

Rannalla istuu säännöllisesti kalatiiroja ja räyskiä, merilokkeja. Taveja ja haapanoita ruokailee matalilla vesialueilla. Huhtikuussa rantavesissä kalastaa suuria parvia isokoskeloita, jotka jahtaavat joukolla kutevia kuoreita. Uiveloparvia näkyy huhtikuussa, ja syksyllä jälleen loka-marraskuussa.

Tarkkaile lintuyhdyskuntaa ja ympäröivää luontoa

Lopin saaren merimetsot ja harmaahaikarat pesivät lintupiilosta vain 300 metrin päässä. Harmaahaikarat saapuvat pesilleen jo varhain maaliskuussa, merimetsot hieman myöhemmin. Merikotka on tavallinen istuskelija Lopin puissa. Merikotkat viihtyvät alueella etenkin jäiden lähdöstä toukokuulle. Syksyllä kotkat kalastavat jäiden tuloon asti.

Talvella saukko tekee jälkiään jääkentälle. Se loikkii Viikin puroille, joissa on sulaa vettä pakkasellakin. Kurjenmiekka ja luhtalitukka loistavat lankkupolun varrella toukokuussa. Rantakukka ja ranta-alpi tuovat väriä elokuuhun.

Saapuminen Lammassaaren piilokojulle

Voit saapua Lammassaaren piilokojulle Vanhankaupunginkosken suunnalta tai Matinkaaren siltaa pitkin. Bussipysäkit ovat osoitteissa Viikintie 1 ja Hämeentie 159. Parkkipaikka autoille on Jokisuuntien ja Katariina Saksilaisen kadun risteyksen kohdalla (Katariina Saksilaisen katu 11 ja Jokisuuntie 13). Parkkipaikan vieressä on esteetön Helsinki-huussi-kuivakäymälä.

Lammassaareen johtava lankkupolku alkaa Pornaistenniemen eteläosasta ja reitille on viitoitus. Pornaistenniemestä on Lammassaaren piilokojulle reilun kilometrin matka esteetöntä reittiä pitkin. Löydät Lammassaaren piilokojun kulkemalla Lammassaaren lintulavalta ja -tornilta hieman eteenpäin.

Sijainti

Lammassaari 1, 00560 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Sivun sisältöä on ollut laatimassa Eero Haapanen.