Kivinokan luontopolku

Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen eteläpäässä, Kivinokan niemessä, sijaitseva puumerkkipolku on mainio luontoretkikohde niin ulkoilijoille, koululaisille kuin liikkumis- ja toimimisesteisille.

Yhteystiedot

Kivinokka, Rajatie, 00810 Helsinki Näytä sijainti palvelukartalla
suomi, ruotsi

Puumerkkipolun materiaali

Herttoniemen ja Kulosaaren metroasemilta pääsee Kipparlahden silmukan ja Kulosaaren kartanon kautta Kivinokkaan ja Rajatielle. Rajatie ei ole ns. virallinen tie eli sitä ei löydy sähköisistä karttapalveluista.

Kivinokan pysäköintipaikka on Kulosaaren kartanon luoteispuolella. Kivinokan pysäköintipaikalta luontopolun alkuun on Rajatietä pitkin 300 metrin matka. Tie on jyrkkä, kivituhkapintainen ja paikoin epätasainen.  Luontopolun lähtöpisteellä on saattoliikenteen kääntöpaikka ja muutama esteetön pysäköintipaikka

LISÄOHJE

Luontopolun sijainti kartalla (pdf, ei saavutettava)

Kartan tiedot kerrotaan myös tekstissä. Kartta esittää puumerkkipolun rastipisteet, jotka sijaitsevat keskimäärin 50 metrin etäisyydellä toisistaan. Puumerkkejä ovat raita, haapa, mänty, kuusi, koivu ja kelo. 

Puumerkkipolun pituus on 330 metriä ja polku sopii myös liikkumis- ja toimimisesteisille. Luontopolku on tasainen, reilun metrin leveä ja kivituhkapäällysteinen. Joissakin kohdissa polku on jyrkkä ja ylittää esteettömän reitin kahdeksan prosentin enimmäiskaltevuuden. Luontopolun varrella on penkkejä ja käsijohde, joka ohjaa kulkijan puumerkiltä toiselle ja kohti lintulavaa.

Kohdetaulun eli puumerkin luona polku on puupintainen ja käsijohteessa on kohdepuun järjestysnumero. Puumerkkien luona voit kuunnella näiden sivujen kertomuksia sekametsän luonnosta ja lukea kohdetaulusta puiden kertomuksia suomeksi, ruotsiksi ja pistekirjoituksella sekä kosketella puita ja kohokuvia - puumerkkejä. 

Kivinokan niemen Puumerkkipolku päättyy lintulavalle, mistä aukeaa upea näkymä Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle. Paluu lähtöpisteeseen, Rajatien notkelmaan pääopastaulun luo tapahtuu tuloreittiä pitkin.

 

Ennen taloilla, ja joskus henkilöilläkin oli oma puumerkki. Se oli yksinkertainen kuvio tai kirjain, joka vastasi virallista nimikirjoitusta. Sekametsän peruspuut koivu, mänty, kuusi, haapa, raita ja pystyyn kuollut kelo ovat luonnon omia puumerkkejä, Puumerkkipolun viittoja kohti rantaa, sadekatosta, lintulavaa ja luonnonsuojelualuetta.

Polun puumerkit sijaitsevat kuuden erilajisen puun luona. Kohdetauluissa kerrotaan puissa elävistä hyönteisistä suomeksi, ruotsiksi ja pistekirjoituksella.

Katoksen penkeillä voi istuskella, syödä eväitä ja seurata lähiluonnon tapahtumia. Saunalahden rantakallion lintulavalta aukeaa upea näköala Vanhankaupunginlahdelle. Lintulavalle pääsee myös pyörätuolilla. Lavan tauluissa esitellään luonnonsuojelualueen lintuja, ruovikkoista maisemaa ja Saunalahden luontoääniä. 

Kivinokan lintulava, esteetön

Puumerkkipolun opastaulu ja pistekirjoitus koivun vierellä kuvattuna
Kuva: Mira Lainiola
Esteettömän reitin varrella sadekatos jossa istumapenkkejä
Kuva: Mira Lainiola

Sijainti

Kivinokka, Rajatie, 00810 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)