Uimahalli kuuluu kaikille! Oleg Jauhonen ja Ville-Pekka Laukkanen tekevät töitä sen eteen, että Helsinki liikkuu

Työ Itäkeskuksen uimahallissa on opettanut Oleg Jauhoselle ja Ville-Pekka Laukkaselle niin asioiden aikaansaamista kuin armollisuuttakin. Laukkanen jatkaa Jauhosen jalanjäljissä uimahallin tiimiesihenkilönä, kun tämä toteuttaa helsinkiläisten ideoita OmaStadi-projektikoordinaattorina.
Oleg Jauhonen ja Ville-Pekka Laukkanen Itäkeskuksen uimahallissa Kuva: Jemina Puputti
Oleg Jauhonen ja Ville-Pekka Laukkanen Itäkeskuksen uimahallissa Kuva: Jemina Puputti

Oleg Jauhonen ja Ville-Pekka Laukkanen ovat viihtyneet töissä Helsingin kaupungin liikuntapalveluissa jo 15 vuoden ajan. Kokemusta on kertynyt niin liikunnanohjauksesta kuin esihenkilötyöstäkin.

Tällä hetkellä Laukkanen työskentelee Itäkeskuksen uimahallin tiimiesihenkilönä. Työhön hänet on perehdyttänyt Jauhonen, joka ehti luotsata hallia viiden vuoden ajan. Nyt Jauhonen toimii projektikoordinaattorina osallistavan budjetoinnin OmaStadi-hankkeiden parissa.

Itäkeskuksen uimahalli on henkilöstömäärältään Helsingin kaupungin suurin liikuntapaikka: hallin päivittäisestä toiminnasta vastaa noin 30 ihmisen tiimi. Lisäksi erilaisia yhteistyötahoja on liikunnanohjauksesta kiinteistöhuoltoon. Hyvät vuorovaikutus- ja organisointitaidot tulevatkin tarpeeseen liikuntapaikan esihenkilön tehtävissä.

Myös projektikoordinaattorin tehtävissä yhteistyötä tehdään laajasti eri toimialojen ja ulkopuolisten palveluntuottajien kanssa. Liikuntapaikkojen ja kiinteistöjen ylläpito ja rakentaminen ovat monimutkaisia projekteja.

”Minut on palkattu pitämään lankoja käsissä projektien suhteen”, Jauhonen tiivistää.

Viime vuonna Itäkeskuksen uimahallin puikkoihin hypännyt Laukkanen on samoilla linjoilla, vaikka kiitteleekin henkilökuntaa oma-aloitteisuudesta. Kun työntekijät ovat tehtäviensä tasalla, esihenkilön vastuulle jää huolehtia siitä, että kokonaisuus toimii.

”Vaikka asiat sujuvatkin hyvin, kyllä se vaatii jatkuvaa työtä, että ne myös pysyvät raiteillaan”, Laukkanen sanoo.

Pienin askelin kohti konkreettisia tavoitteita

Laukkasen ja Jauhosen työtehtävät poikkeavat monella tapaa toisistaan, mutta lempiasiat työssä ovat samankaltaisia: asioihin pystyy aidosti vaikuttamaan ja kättensä jäljen näkee konkreettisesti. Kaupunkilaisten antama positiivinen palaute antaa voimaa.

Jauhonen kertoo työskentelystä OmaStadi-hankkeiden parissa. Hänen työpöydällään on ollut esimerkiksi neljän uuden talviuintipaikan suunnittelu. Aurinkolahteen viime talvena avattu uintipaikka toteuttaa Jauhosen visiota: ”Minä päätin esimerkiksi, minkälainen laituri ja millaiset uimakopit sinne tulee.”

Myös uimahallin palveluita kehitetään asiakkaiden tarpeiden mukaan. Itäkeskuksen uimahalliin on esimerkiksi hankittu pari vuotta sitten vesijumppanäytöt, joiden johdolla liikkuu nykyään lähemmäs parisataa asiakasta päivässä.

Laukkasta viehättää Itäkeskuksen uimahallin monipuolisuus liikuntapaikkana. Hallissa järjestetään niin vauvauintia kuin senioriliikuntaakin, ja käyttäjiä ovat myös seurat ja kilpaurheilijat. Hallin altaissa, saunoissa ja kuntosalilla erilaiset ihmiset kohtaavat toisensa ja oppivat toisiltaan. Työyhteisön jokapäiväinen aherrus perustuu jaettuihin arvoihin. Yhdessä toiminnasta tehdään mahdollisimman hyvin kaikkia helsinkiläisiä palvelevaa, yhdenvertaista ja saavutettavaa.

Kun Laukkanen ja Jauhonen puhuvat siitä, mikä on ollut tärkein oppi, jonka he ovat työurallaan kaupungilla saaneet, esiin nousee ”toimeenpanon voima”.

”Pitää olla konkreettisia tavoitteita, että saadaan jotain aikaan. Se voi olla pienikin askel. Kun niitä tulee tarpeeksi, on otettu iso harppaus eteenpäin. Täytyy myös säilyttää tietty armeliaisuus itseä kohtaan”, Laukkanen pohtii.

Askel kerrallaan ja aktiivisella otteella Jauhonen ja Laukkanen kehittävät jatkossakin helsinkiläisille mahdollisuuksia omannäköiseen liikkumiseen.