Liisu tuo suunhoidon ammattilaiset asiakkaan luokse

Voisiko hammashoitola tulla asiakkaan luokse? Kyllä voi, Helsingin suuterveydenhoidossa todettiin ja niin sai alkunsa Liisu – liikkuva suunhoitoyksikkö.
Liisu - Liikkuva suunhoidonyksikkö tulee asiakkaan luokse kuorma-autolla. Kuva: Outi Kortelainen
Liisu - Liikkuva suunhoidonyksikkö tulee asiakkaan luokse kuorma-autolla. Kuva: Outi Kortelainen

Liisu on kuorma-auton alustalle rakennettu suunhoidon yksikkö. Kuorma-auton avulla Liisu viedään asiakkaiden luokse. Liisu on aloittanut toimintansa jo vuonna 2012, mutta korona-aikana se oli tauolla. Uudelleen toiminta alkoi kesällä 2023.

Tällä kertaa Liisu on käymässä Kustaankartanon seniorikeskuksessa.

”Liisun tarkoituksena on tavoittaa ne asiakasryhmät, jotka eivät käy hammashoitolassa erinäisistä syistä johtuen. Liisu käy esimerkiksi kouluilla ja hoivakodeissa, nyt pääasiakasryhmänä ovat olleet ikääntyneet”, Laura Pallari kertoo.

Laura on apulaisosastonhoitaja Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksessa, jonka toimintaan Liisu kuuluu. Myllypuron THK:n lähijohtotiimissä koordinoidaan Liisun toimintaa ja esimerkiksi valitaan kohteet, joihin Liisu viedään. Liisussa työskentelevät ammattilaiset tulevat puolestaan eri suuterveydenhuollon toimipisteistä ympäri Helsinkiä.

”Kaupungin eri THK-alueille on jaettu tietyt ajankohdat, jolloin alueen henkilöstö työskentelee vuorollaan Liisussa. Alueiden lähijohtotiimit koordinoivat työntekijät Liisuun”, Laura selittää.

Apulaisosastonhoitaja Laura ja hammashoitaja Maria olivat Liisun matkassa Kustaankartanon seniorikeskuksessa. Kuva: Outi Kortelainen
Apulaisosastonhoitaja Laura ja hammashoitaja Maria olivat Liisun matkassa Kustaankartanon seniorikeskuksessa. Kuva: Outi Kortelainen

Liikkuva työ tuo vaihtelua

Kustaankartanon seniorikeskuksessa Liisussa ovat vuorossa suuhygienisti Elina ja hammashoitaja Maria, jotka tulevat Pohjoisen THK-alueelta.

”Meillä työpaikalla kyseltiin kiinnostusta työskennellä Liisussa. Olin kuullut huhuja Liisun toiminnasta ja halusin päästä itse katsomaan, joten ilmoittauduin mukaan”, Elina kertoo.

Työ Liisussa tuo Marian ja Elinan mukaan mukavaa vaihtelua työhön.

”Työympäristö on eri kuin normaalisti ja asiakkaat ovat hieman erilaisia kuin tavallisella vastaanotolla”, Elina sanoo.

Liisussa työskennellään aina pareittain. Vuorossa ovat joko hammaslääkäri ja hammashoitaja -pari tai, kuten nyt Kustaankartanossa, suuhygienisti ja hammashoitaja.

”Normaalisti suuhygienistit työskentelevät yksin, mutta Liisussa heilläkin on aina hammashoitaja parinaan”, Laura kertoo.

Hammashoitaja Maria on työskennellyt jo viisi vuotta kaupungilla erilaisissa tehtävissä.

”Varsinainen työ Liisussa on samanlaista kuin muutenkin hammashoitajana, mutta ihmisten kohtaamisen taitoja vaaditaan eritoten ikääntyneiden ja vaikkapa muistisairaiden kohdalla. On hienoa, että pääsemme Liisun avulla tarjoamaan palvelua asiakkaille, jotka eivät ehkä muuten pääsisi helposti hammashoitoon”, Maria kertaa.

Elina ja Maria suosittelisivat Liisussa työskentelyä kaikille.

”Työilmapiiri on täällä ollut hyvin positiivinen ja on kiva saada vaihtelua työhön”, he toteavat.

Liisu on nyt talvitauolla, mutta keväällä toiminnan käynnistyessä on edessä uuden koordinaattorin rekrytointi. Hänen tehtäviinsä tulee kuulumaan Liisun toiminnan ideointi ja konseptointi jatkossa.

”Jännittävää nähdä, minne kaikkialle vielä päädymme Liisun kanssa toiminnan jatkuessa”, Laura hymyilee.