Yhdysvaltain presidentin ja pohjoismaisten pääministerien huippukokous vaikuttaa liikenteeseen ja liikkumiseen etenkin keskustassa

Yhdysvaltain presidentin ja pohjoismaisten pääministerien huippukokous vaikuttaa monin tavoin liikenteeseen ja liikkumiseen etenkin keskustassa torstaina 13. heinäkuuta.
Yhdysvaltain presidentin ja pohjoismaisten pääministerien huippukokous Helsingissä 13. heinäkuuta sulkee mm. katuosuuksia keskustassa.  Kuva: Pyry-Pekka Kantonen
Yhdysvaltain presidentin ja pohjoismaisten pääministerien huippukokous Helsingissä 13. heinäkuuta sulkee mm. katuosuuksia keskustassa. Kuva: Pyry-Pekka Kantonen

Joukkoliikenteessä poikkeusreittejä ja katkoja

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä on 13. heinäkuuta poikkeusreittejä, katkoja ja viivästyksiä. Vaikutukset kohdistuvat erityisesti Helsingin keskustan bussi- ja raitioliikenteeseen sekä sisääntuloväylien bussiliikenteeseen. Myös joitakin kaupunkipyöräasemia on poissa käytöstä.

Metrot ja lähijunat kulkevat normaalisti, joten HSL suosittelee käyttämään niitä huippukokouspäivänä. Lopulliset tiedot joukkoliikenteen poikkeusjärjestelyistä 13. heinäkuuta saadaan vasta itse tapahtumapäivänä, joten ajantasaisen tiedon saamiseksi kannattaa seurata aktiivisesti HSL-sovellusta ja HSL:n nettisivuja.

Pääkaupunkiseudulla liikkuu useita saattueita 13. heinäkuuta. Saattueet aiheuttavat muutamia noin 40 minuutin katkoksia liikenteeseen varsinkin Helsingin keskustassa. Katkoksien tarkkoja kellonaikoja ei pystytä kertomaan ennakkoon.

Aleksanterinkadulle ei pääse autoilla välillä Meritullinkatu–Snellmaninkatu

Aleksanterinkatu on suljettu moottoriajoneuvoliikenteeltä välillä Meritullinkatu–Snellmaninkatu. Ajoneuvot ohjataan kulkemaan Pohjoisrannasta Esplanadien suuntaan reittiä Kirkkokatu–Unioninkatu ja Pohjois-Esplanadilta Pohjoisrantaan reittiä Fabianinkatu–Aleksanterinkatu–Snellmaninkatu–Kirkkokatu.
Kartta autoliikenteen poikkeusreiteistä torstaina 13.7.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Satamaterminaaleihin poikkeusreitit

Katajanokan terminaaliin tai Olympiaterminaaliin saapuvien kannattaa varata matkaan ylimääräinen tunti.
Raitioliikenne kulkee normaalisti, mutta vuorojen väleissä voi olla viiveitä. 

Olympiaterminaaliin kulkevien henkilöautojen suositellaan kulkevan Tehtaankadun kautta. Olympiaterminaalista saapuva raskas ajoneuvoliikenne ohjataan reittiä Pohjoisesplanadi-Lönnrotinkatu-Hietalahdenkatu-Hietalahdenranta. 

Pohjoisesplanadi on suljettu Sofiankadun ja Päävartiontorin välillä. Kulku Mariankadun ja Päävartiontorin kautta Katajanokalle on suljettu. Katajanokalle ja Katajanokan terminaaliin pääsee Pohjoisrannan kautta suoraan Kanavakadulle. Liikenne Eteläesplanadilla sujuu normaalisti.
Kartta autoliikenteestä terminaaleihin torstaina 13.7.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kauppatori on kiinni, mutta halli on auki torstaina

Kauppatori on kokonaan kiinni 13. heinäkuuta eli siellä ei ole torikauppaa. Sen sijaan Vanha kauppahalli palvelee asiakkaita normaalien aukioloaikojen mukaisesti kyseisenä päivänä. Kaikki Vanhan kauppahallin merenpuoleiset terassialueet ovat suljettuina.

Suomenlinnan lautat lähtevät Katajanokalta, Vallisaareen Kalasatamasta

Suomenlinnan lauttaliikenne hoidetaan Katajanokalta lähtevän Suomenlinnan huoltolautan laiturista. Kauppatorin vesibussi- ja risteilylaiturit ovat poissa käytöstä 13. heinäkuuta. 

Myöskään Korkeasaaren eläintarhaan ei pääse 13. heinäkuuta vesibussilla Kauppatorilta. Korkeasaareen pääsee maitse Mustikkamaan kautta.

Vesibussit Vallisaareen ja Lonnaan lähtevät 13. heinäkuuta Kauppatorin sijaan Kalasatamasta. Biennaali Vallisaaressa on avoinna normaalisti. 

Yksityisen vesiliikenteen kulku Eteläsatamaan on estetty. Esto ei koske Olympiaterminaalista ja Katajanokan terminaalista Tallinnaan ja Tukholmaan kulkevaa risteilyliikennettä. Katajanokan terminaaliin ja Olympiaterminaaliin saapuvia kehotetaan varaamaan matkaan ylimääräinen tunti.

Merikylpylä Allas Sea Pool on suljettuna 12.–13. heinäkuuta. J. Karjalaisen keikka 13. heinäkuuta järjestetään normaalisti Allas Sea Poolin sisäpihalla. Keikalle saapuvia asiakkaita kehotetaan varaamaan aikaa paikalle saapumiseen. Ovet keikalle avataan ennakkotiedosta poiketen klo 19:30.

Torikortteleiden ravintolat avoinna normaalisti

Torikortteleissa olevien ravintoloiden kaupungintalon sisäpihalla olevat terassit ovat suljettuina 13. heinäkuuta, mutta muuten Torikortteleiden ravintolat ja liikkeet palvelevat normaalisti. Myös Senaatintorin laitaan avautunut terassi Aleksanterinkadun puolella on avoinna.

Poliisi muistuttaa droonien lentokieltoalueesta

Poliisi puuttuu kaikkeen luvattomaan lennätystoimintaan. Ilmailurajoitusalueen voi tarkistaa osoitteista droneinfo.fi (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)ja kartalta aviamaps.com(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Helsinki Cup viestii vaikutuksista sovelluksessa ja tekstiviesteillä

Huippukokouspäivä saattaa vaikuttaa juniorijalkapalloturnaus Helsinki Cupiin osallistuvien liikkumiseen. Turnauksen pelejä pelataan noin sadalla kentällä, joille joukkueet kulkevat julkisella liikenteellä. Jos huippukokouspäivän liikenteen poikkeusjärjestelyt vaikuttavat Helsinki Cupiin, asiasta saa lisätietoa turnauksen sovelluksesta. Lisäksi turnauksen järjestäjät lähettävät massatekstiviestejä.

Mamma Mia! -musikaaliin saapumiseen kannattaa varata aikaa

Mamma Mia! -musikaalin esitys Kaivopuistossa järjestetään 13. heinäkuuta aiemmin ilmoitetun mukaisesti. Esitys alkaa kello 19 ja portit alueelle avautuvat kello 17:30. Yleisöä pyydetään varamaan riittävästi aikaa paikalle saapumiseen liikenteen poikkeusjärjestelyiden takia. 

Uutista päivitetty 11.7. Helsinki Cupia ja Mamma Mia! -musikaalia koskevilla tiedoilla.
Uutista päivitetty 11.7. poliisin tarkentuneilla tiedoilla liikenteestä Aleksanterinkadulla.
Uutista päivitetty 13.7. poliisin muistutuksella droonien lennättämiskiellosta rajoitetuilla alueilla.

Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Liisa Kivelä, Helsingin kaupunki, puh. 0400 308484, liisa.kivela@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 
Director, communications & PR Vappu Mänty, Helsinki Partners, puh. 050 4013548, vappu.manty@helsinkipartners.com(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)