Vauvaperheet ihastuivat leikkipuiston ihmemaahan, sirkukseen ja metsään – ohjattu toiminta ja vertaistuki tärkeitä vanhemmille

Kaupungin leikkipuistot tarjoavat ohjattua toimintaa vauvaperheille. Esimerkiksi Etupellon leikkipuistossa Pakilassa teemat vievät milloin talvimaailmaan, milloin merimaisemaan tai viidakkoon.
Vauva tutkii kartion muotoista valotaideteosta
Amos, 11 kk, tutkii kiinnostuneena talvisen teeman rekvisiittaa. Kuva: Laura Oja

Tiistai on suosittu aamupäivä Etupellon leikkipuistossa Itä-Pakilassa. Nytkin koolla on joukko vauvaperheitä, sillä ohjelmassa on vauvojen aistiaamu. Sisälle tullessa suosion syy selviää heti. Ohjaaja Miisa Mutikaisen suunnittelema ja rakentama talvinen lavastus levittäytyy avaraan tilaan ja näyttää, millainen on talven ihmemaailma.

Kaikki on mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten. Talvessa ovat mukana hylkeet, pingviinit, lumihiutaleet, iglut ja porot. Taustalla kuuluu rauhallinen musiikki.

Vauvat konttaavat pehmeillä peitoilla ja pysähtyvät välillä ihmettelemään näkemäänsä. Ohjaaja Leena Tuominen kantaa kulhollisen jäitä muovilaatikkoon, sillä vauvojen aisteille on tarjolla myös tunnusteltavaa. Ja sieltäkin, jääpalojen alta leviää talvinen valo. 

11 kuukauden ikäinen Amos on heti touhussa mukana. Hän onkin vauvojen aistiteemaisten aamupäivien vakiokävijä. Hänen äitinsä Sara Vuorisalmi muistelee, että hän alkoi käydä poikansa kanssa leikkipuistossa tämän ollessa muutaman kuukauden ikäinen.
 

Leikkipuisto-ohjaaja, vauva ja vauvan äiti valoteosten äärellä
Kuva: Laura Oja

Tunnelma Etupellossa on lämmin ja välitön, kun vanhemmat seuraavat vauvojensa touhuja ja kertovat perheidensä kuulumisia. Öiden sujuminen on suosittu puheenaihe, sillä monessa perheessä nukkuminen on katkonaista.

Omista tunnelmista voi avautua voi myös tutuiksi tulleille ohjaajille. Satu Hiltunen on ollut Etupellossa ohjaajana seitsemän vuotta, mutta Tuomisella ja Mutikaisella on kokemusta täältä yli 20 vuotta. He ovat olleet mukana perustamassa leikkipuistoa vuonna 2003. 

Kaikesta näkee, että ohjaajat suunnittelevat toimintaa ajatuksella. Pedagogista toimintaa ohjaa kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma.

Lapsiperheille on ollut tarjolla muun muassa sirkusta, väriaistituokioita, merimaailma ja nyt esillä oleva talvinen lumimaailma. 

Tuominen kertoo, että hienoa lavastusta pääsevät ihastelemaan ja kokemaan vauva- ja taaperoperheiden lisäksi leikkipuistossa vierailevat päiväkotiryhmät. Puistossa on iltapäivisin koululaisten ryhmä, joka pääsee niin ikään osallistumaan eri teemoihin.
 

Äiti kantaa vauvaa sylissä
Sara Vuorisalmi kuuli leikkipuiston toiminnasta neuvolasta. Hän on käynyt Amoksen kanssa ohjatussa aamupäivätoiminnassa viime keväästä saakka. Kuva: Laura Oja

Helsinki edelläkävijä

Tieto hauskasta ja maksuttomasta vauvaperhetoiminnasta on levinnyt nopeasti somen ja puskaradion kautta. Moni täällä käyvistä on kuullut kehuja tuttavaltaan ja päättänyt tulla vauvansa kanssa tutustumaan toimintaan. Ja päätynyt vakiokävijäksi.

Ohjaajat ovat mielissään, että kaupunki etunenässä järjestää lukuisissa leikkipuistoissaan ohjattua toimintaa vauva- ja taaperoikäisten perheille. Muualla maassa leikkipuistotoimintaa tällaisessa muodossa ei ole. Ohjaajat kuulevat muualta kaupunkiin muuttaneilta perheiltä ihmettelyä sekä kiitosta ohjatusta toiminnasta.

Ohjaajien kiitokset lähtevät esihenkilölle ja aluepäällikölle, jotka tukevat etupeltolaisten ideoita ja mahdollistavat niiden toteuttamisen. Aistiaamujen rekvisiitan hankkimisessa iso apu on ollut myös LC Helsinki Auroran lahjoitus. 
 

Leikkipuisto-ohjaaja Satu Hiltunen
Sosiaaliohjaaja Satu Hiltunen leikkipuisto Etupellossa Kuva: Laura Oja

Tärkeä vertaistuki

Mitä vauvojen kanssa ja upeissa lavasteissa sitten voi tehdä? No vaikka mitä! Ohjelmassa on ollut muskaria, vauvahierontaa, satuilua, jumppaa, vauvojen askartelua ja sormivärimaalausta.

– Kuuntelemme perheiden toiveita ohjelmaa suunnitellessamme. Perheet ovat olleet tosi tyytyväisiä tarjontaan, Hiltunen kertoo.

Tyytyväisyydestä kertoo kävijöiden aktiivisuus. Ensin perhe tulee ohjattuun toimintaan vauvansa kanssa, minkä jälkeen saatetaan jatkaa 2–4-vuotiaiden leikkitoiminnan kerhossa. Ja kuinka ollakaan, sama lapsi palaa koululaisena iltapäiväkerhoon. Tuo koululainen saattaa myöhemmin tulla leikkipuistoon yläkoulun oppilaana työelämään tutustumisjakson aikana.

Ohjaajat kertovat, että monelle vanhemmalle leikkipuiston vertaistuki on tärkeää. On huojentavaa kuulla, kuinka tilanteet ovat samanlaisia muissakin lapsiperheissä. Ilmapiiri on luottamuksellinen.
Etenkin ensimmäisen vauvansa saaneissa perheissä vertaistuen tarve korostuu.
 

Leikkipuiston sisätilat, jossa talvinen valotaideteos
Talvinen lavaste on täynnä hienoja yksityiskohtia. Kuva: Laura Oja

Teemat vaihtuvat myös ulkoleikeissä

Leikkipuistotoiminta on lapsiperheille avointa. Teema-aamupäivistä on tullut Etupellossa niin suosittuja, että taaperoille ja vauvoille tarkoitetut teemat jaettiin kahdelle päivälle: taaperoiden ohjelmaa on maanantaisin ja vauvojen tiistaisin.

Ohjattua toimintaa on myös ulkona, ja teemat vaihtuvat myös pihalla. Välillä mukana ovat keppihevoset, toisinaan hoidetaan yhdessä autopesulaa. Ohjaajat kuulevat ulkoleikeissäkin perheiden toiveita. 
Ja sisälle pääsee tuolloinkin lämmittämään mikrossa eväät tai vaikka imettämään vauvaa.
 

 

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Laura Oja