Värikkäät kaivonkansien tarrat muistuttavat: maahan heitetty roska voi päätyä kalan kitaan

Mahanpuruja muovista -kampanjassa 16.-29.8. värikkäät kaivonkansitarrat muistuttavat roskaantumisen haitoista
Värikäs Mahanpuruja muovista -kampanjan kaivonkansitarra.

Pääkaupunkiseudun kaduille tällä viikolla ilmestyvät värikkäät kaivonkansitarrat muistuttavat roskaantumisen haitoista. HSY:n  Mahanpuruja muovista -kampanjassa 16.-29.8. hulevesikaivojen ritiläkansien ympärille kiinnitetään tarra, jossa on kala kita ammollaan. Kalatarra kiinnittää huomion siihen, että maahan tai suoraan katukaivoon heitetty roska voi päätyä sellaisenaan lähivesistöön ja kalan mahaan.

Suuri osa vesistöjen ja rantojen roskista on joko ihmisten suoraan sinne heittämiä tai huleveden eli sade- ja sulamisveden mukana kulkeutuneita.


Hulevettä ei puhdisteta, vaan se kulkeutuu roskineen lähivesistöön kuten esimerkiksi puroon ja sittemmin mereen. Siksi on tärkeää, että roskat huolehditaan roskiksiin eikä niitä heitetä maahan. Kadulla oleva hulevesikaivo ei ole roskis.


Muovi on luonnossa ongelmallinen, koska se ei maadu tai häviä. Se voi pilkkoutua pieneksi mikromuoviksi, joka on vesistössä haitallista vesieliöille. Esimerkiksi tupakantumppi, joka on maailman yleisin roska, on muovia. Maahan tai hulevesikaivoon heitetty tupakantumppi ei siis häviä mihinkään, vaan roskaa myös vesistöjä ja aiheuttaa pitkään harmia vesieliöille. Suomessa kaupunkien rannoilla lähes 70 prosenttia roskista on tupakantumppeja.

Helsingissä kalatarrojen bongauksia voi tehdä Pasilassa Triplan edustalla, Arabianrannassa liikuntapuiston ja peruskoulun lähellä sekä keskustassa Ateneumin ja Töölönlahden välillä. 

Mahanpuruja muovista -kampanjan taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Pääkaupunkiseudulla toteutuksesta vastaa HSY yhteistyössä Itämerihaasteen sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa.

Lisää aiheesta: 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: HSY