Uusi toimitusjohtaja Sarita Runeberg ottaa ohjat: Maria 01:n tulevaisuus vahvalla pohjalla

Maria 01, Pohjoismaiden johtava startup-kampus, on nimittänyt uuden toimitusjohtajan, joka astuu virallisesti tehtäväänsä 30. lokakuuta. Perusteellisen valintaprosessin jälkeen hallituksen jäsenet ovat löytäneet oikean tekijän johdattamaan Maria 01:n kohti uutta innovaation ja kasvun aikakautta.
Maria 01 on kasvanut yhdeksi johtavista startup-kampuksista Euroopassa.  Kuva: Tapio Auvinen
Maria 01 on kasvanut yhdeksi johtavista startup-kampuksista Euroopassa. Kuva: Tapio Auvinen

Sarita Runeberg on uransa aikana työskennellyt erilaisten alkuvaiheen yrityksien parissa ja vienyt suomalaisia yrityksiä kansainvälisille markkinoille. Startup-kentän mahdollisuudet ja haasteet ovat siis Runebergille ennestään tuttuja ja nyt hän ottaa ohjat johdattaakseen Maria 01:n kohti uutta aikakautta. Runebergin aikaisemmat tehtävät sekä Smartly.io:lla, että Reaktorilla ovat osoittaneet hänen kykynsä edistää innovaatioita ja kasvua sekä johtaa tiimejä menestykseen. Juuri tällaista asennetta ja osaamista Maria 01 etsi uudelta toimitusjohtajalta, joka jatkaa Maria 01:n missiota toimia parhaana mahdollisena kasvuympäristönä startup-yrityksille.

– Olen kiitollinen mahdollisuudesta päästä johtamaan tätä poikkeuksellista yritystä ja yhteisöä kohti menestystä. Maria 01:llä on jännittävä historia, joka pohjautuu innovaatioon ja ainutlaatuiseen yhteisöllisyyteen. Odotan innolla työskentelyä lahjakkaan tiimin ja ekosysteemin kanssa tämän perustan vahvistamiseksi, Runeberg kuvailee innoissaan uuden tehtävänsä aloittamista. 

Sen lisäksi, että uusi toimitusjohtaja tulee ohjaamaan Maria 01 kohti tavoitetta olla yksi Euroopan suurimmista startup-kampuksista, hän tulee myös vahvistamaan Helsingin kaupungin strategiaa toimia merkittävänä kasvupaikkana yrityksille ja innovaatioille. Helsingin kaupunki on yksi Maria 01:n omistajista.

Kaupunkistrategiaan kirjattuna tavoitteena on, että helsinkiläisten yritysten kilpailukykyä tukevat liiketoiminta- ja innovaatioympäristöt vahvistuvat. Keskeistä on, että Helsinki säilyy jatkossakin houkuttelevana paikkana osaajille ja yrityksille. Kaupungin tavoitteena on vahvistaa ja kehittää asemaa yhtenä Euroopan parhaana innovaatioympäristönä, startup-keskuksena ja uusien elinkeinojen kehtona. Tässä työssä Maria 01 -startupkampuksella tulee olemaan merkittävä rooli myös jatkossa.

– Toivotamme Saritan lämpimästi tervetulleeksi uudeksi toimitusjohtajaksemme. Saritan monipuolinen kokemus ja visio sopivat täydellisesti yhteen tehtävän ja Maria 01:n tavoitteiden kanssa. Tämä nimitys tulee avaamaan portin jatkuvalle kasvulle ja innovaatioille, sanoo Jarmo Hyökyvaara, Maria 01:n hallituksen puheenjohtaja.

Startup-kampus Maria 01 jatkaa kasvua

Viimeisen seitsemän vuoden aikana Maria 01 on kasvanut yhdeksi johtavista startup-kampuksista Euroopassa ja sillä on merkittävä tehtävä menestyvän suomalaisen startup-ekosysteemin rakentamisessa. Maria 01 perustettiin vuonna 2016 ja se tarjoaa tällä hetkellä kodin yli 180 startupille ja muodostaa 1500 jäsenen vahvan yhteisön yhdessä sijoittajien, kumppaneiden ja ekosysteemiorganisaatioiden kanssa. Seitsemän vuoden historiansa aikana kampuksen startupit ovat keränneet yli 700 miljoonaa euroa rahoitusta, tuoneet uusia työpaikkoja ja niiden kautta merkittäviä verotuloja sekä luoneet kansainvälisen työskentely-ympäristön.

Maria 01:n kasvu ei näytä hidastuvan. Viime vuonna kampuksen startupit keräsivät ennätykselliset 219 miljoonaa euroa rahoitusta, joten vuoden 2023 lukuja odotetaan jo innolla. Lähitulevaisuudessa startup-kampus tulee laajentamaan nykyisestä 20 000 neliömetristä jopa 70 000 neliömetriin ja tavoitteena on houkutella jopa 600 uutta startupia liittymään Maria 01:n yhteisöön.