Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu on käynnistynyt

Helsingin Eteläsatamaan suunnitellaan valtakunnallista arkkitehtuuri- ja designmuseota, jonka suunnittelukilpailu on nyt käynnistynyt.
Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota suunnitellaan Helsingin Etelärantaan. Kuva: Sami Saastamoinen
Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota suunnitellaan Helsingin Etelärantaan. Kuva: Sami Saastamoinen

Kilpailun tavoitteena on löytää toteuttamiskelpoinen suunnitelma noin 10 000 neliömetrin suuruiselle museorakennukselle Helsingin Eteläsatamaan Makasiinirannan uudistuvalle alueelle. Suunnittelukilpailun pohjalta toteutettavan museorakennuksen on määrä luoda puitteet kansainvälisen huipputason museotoiminnalle ja muodostaa ympäristöineen uutta ja elävää keskustaa osana Makasiinirantaa.

Kilpailuohjelmassa suunnittelijoita pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota rakennuksen hiilijalanjäljen minimointiin sekä kaupunkikuvaan. Museo rakentuu osaksi Helsingin merellistä kansallismaisemaa ja arvokasta kulttuuriympäristöä.

Suunnittelukilpailu on yleinen ja kansainvälinen, ja se koostuu kahdesta vaiheesta. 15. huhtikuuta alkanut ensimmäinen vaihe päättyy elokuussa 2024, jolloin kilpailun tuomaristo valitsee 3–5 ehdotusta jatkokehittelyyn. Lopulliset tulokset julkaistaan syyskuussa 2025, ja uuden museorakennuksen odotetaan avautuvan vuonna 2030.

Museo vahvistaa Helsingin asemaa muotoilu- ja arkkitehtuurikaupunkina

Uusi museo edistää suomalaista muotoilua ja arkkitehtuuria sekä tarjoaa monipuolisia näyttelyitä ja kulttuurielämyksiä. Suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin tarinaa avaavan ydinnäyttelyn lisäksi museossa voidaan esittää suuria kansainvälisiä vierailunäyttelyitä ja mittavia moniaistisia installaatioita. Lisäksi museorakennukseen suunnitellaan tiloja erilaisia tapahtumia ja työpajoja varten, arkkitehtuuriin ja muotoiluun erikoistunut kirjasto, kahvila–ravintola, merellinen terassi sekä museokauppa.

Suunnittelukilpailussa etsitään innovatiivisia ehdotuksia, jotka tukevat kestävää rakentamista ja sopivat harmonisesti Helsingin kaupunkikuvaan. Tavoitteena on, että museo vahvistaa Helsingin asemaa muotoilun ja arkkitehtuurin kansainvälisenä keskuksena.

– Suomessa sekä arkkitehtuurilla että designilla ja teollisella muotoilulla on ainutlaatuinen kansallinen ja kansainvälinen historia. Nämä ovat myös asioita, joista Suomi ja Helsinki ovat tunnettuja maailmalla ja jotka ansaitsevat oman yhteisen ja ajanmukaisen museonsa. Museon paikka on Helsingin ikonista siluettia, joten kilpailulta on lupa odottaa korkeaa tasoa, kertoo apulaispormestari ja suunnittelukilpailun tuomariston jäsen Anni Sinnemäki.

Kilpailun tuomaristo koostuu alan asiantuntijoista niin kotimaasta kuin kansainvälisestikin. Tuomariston puheenjohtajana toimii aiemmin Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtajana toiminut arkkitehti Mikko Aho.

Tiedot kilpailuun osallistumisesta ja sen aikatauluista löytyvät kilpailun verkkosivuilta.

Suunnittelukilpailun järjestävät Kiinteistö Oy ADM yhdessä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Helsingin kaupungin kanssa.