Ukrainalaista Dnipron kaupunkia tuetaan erilaisin lahjoituksin sekä lasten ja nuorten leiritoiminnalla

Helsinki ja Dnipron kaupunki solmivat kaupunkien välisen yhteistyösopimuksen joulukuussa 2023. Erityisteemoina yhteistyössä ovat koulutus, lasten ja nuorten toiminta, kaupunkisuunnittelu, turvallisuus ja varautuminen sekä hyvä hallinto.
Dnipron pormestari Borys Filatov ja pormestari Juhana Vartiainen allekirjoittivat kaupunkien välisen yhteistyösopimuksen Helsingissä 12. joulukuuta 2023. Kuva: Sakari Röyskö
Dnipron pormestari Borys Filatov ja pormestari Juhana Vartiainen allekirjoittivat kaupunkien välisen yhteistyösopimuksen Helsingissä 12. joulukuuta 2023. Kuva: Sakari Röyskö

Käynnistyneellä yhteistyöllä pyritään konkreettisesti tukemaan uutta ukrainalaista kumppanikaupunkia. Sodassa kärsinyttä kaupunkia autetaan myös kohdentamalla erilaisia lahjoituksia Dniproon. 

Helsingin kaupunki on tehnyt kartoitusta materiaaleista ja välineistä, joita on mahdollista lahjoittaa Dniproon. Tulevan lahjoituspäätökseen piiriin kuuluu muun muassa luokkahuoneiden ja päiväkotien irtokalusteita, terveydenhoito- ja traumavälineistöä sekä laitteita, ajoneuvoja, fysioterapiavälineistöä, ammattilaisvaatteita ja väestönsuojiin liittyvää välineistöä. Kaupunginhallituksen on tarkoitus päättää asiasta maanantaina 26. helmikuuta.

Materiaaleista ja välineistä kootaan avustuspaketti, joka kohdennetaan Dnipron kaupungille ja kuljetetaan paikalle EU:n hätäpalvelumekanismin kautta kevään 2024 aikana.   

Dniprolaisia lapsia ja nuoria saapuu Helsinkiin kesäleirille 

Kesällä 2024 Helsingin nuorisopalveluiden ja kumppaneihin kuuluvien kesäleirijärjestäjien kanssa tarjotaan dniprolaisille lapsille ja nuorille mahdollisuus osallistua kesäleireille Helsingin alueella.  

Leirit mahdollistavat ukrainalaislapsille hengähdystauon raskaasta arjesta sotaa käyvässä kotimaassa. 

– Olen erittäin iloinen uudesta yhteistyösopimuksesta Ukrainan Dnipron kaupungin kanssa. Konkreettisen avun tarjoaminen on Helsingille tärkeää Ukrainan tukemisessa. Toivon, että mahdollisimman moni ukrainalaislapsi ja -nuori tarttuu myös tilaisuuteen tulla kesäleirille Suomeen, sanoo pormestari Juhana Vartiainen