Silakkaraati palkitsi markkinoiden parhaat kalatuotteet

Kalaruokien ystävistä muodostettu silakkaraati valitsi markkinoiden parhaat kalatuotteet maun, ulkonäön, tuoksun ja koostumuksen mukaan Silakkamarkkinoiden avajaispäivänä. Voittajiksi palkittiin Liisa Vainio Taivassalosta sekä Leif ja Gerd Bergman Getasta Ahvenanmaalta.
Silakkayllätyssarjan voitti Liisa Vainio ja vuoden parhaan maustekalapalkinnon voitti Leif ja Gerd Bergman  (kuvassa Leif Bergman). Kuva: Petri Anttila.
Silakkayllätyssarjan voitti Liisa Vainio ja vuoden parhaan maustekalapalkinnon voitti Leif ja Gerd Bergman (kuvassa Leif Bergman). Kuva: Petri Anttila.

Silakkayllätys-sarjassa voittajaksi julistettiin taivassalolaisen Liisa Vainion Herkkusilakka. Tuomariston vakuutti klassinen ja raikas maku. Sarjan toiselle sijalle sijoittui pellinkiläisen Johanna Kellgrenin Sitruunasilakka, kolmannelle taivassalolaisten Pirjo ja Reima Salosen Tillisilakka. Vuoden maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti Leif ja Gerd Bergman Getasta Ahvenanmaalta.

Tuomaristo ihastui erityisesti tuotteen tasalaatuisuudesta. Toiselle sijalle sijoittui silkakkayllätysarjassakin palkitut Pirjo ja Reima Salonen ja kolmannelle Magnus Nyholm Tirmosta. Molemmissa sarjoissa palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä niin kauan, kuin tuotteita riittää.

Silakkaraadissa kalaherkkuja arvioivat Martha - Finlands svenska Marthaförbund r.f.:n puheenjohtaja Mia Hafrén, Helsinki Biennaalin tuotantopäällikkö Jonna Hurskainen, Baltic Sea Action Groupin strategiapäällikkö Pieta Jarva, Helsingin yliopiston Itämeri-asiantuntija Jyrki Lappalainen, nuorisoneuvoston Miro Maaranen, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen, Helsingin kaupungin merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula,  ravintoloitsija Ville Relander, toimittaja, vastuullisuusvaikuttaja, John Nurmisen säätiön vaikuttajaverkostostrategi ja Itämeriaktiivi Noora Shingler, apulaispormestari Anni Sinnemäki ja MTV3:n ruokatoimittaja Petra Tuominen.

— Raadin työskentely oli innokasta ja pääsimme kokemaan paljon mielenkiintoisia erilaisia makuja – perinteisiä ja yllättäviä makuja. Keskustelu oli innokasta ja vilkasta, kun pohdimme raadin kanssa, mitä kaikkea nyansseja mauista löytyikään. Myös koostumuksella ja ulkonäöllä oli merkitystä, kertoo Silakkaraadin puheenjohtajana toiminut Mia Hafrén.

Vaihtuvin jäsenin 1970-luvulta asti toiminut silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta tuotetta Stadin Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kahdessa kategoriassa. Vuoden maustekalasarjassa kilpaili tänä vuonna 7 tuotetta ja kylmien silakkatuotteiden silakkayllätyssarjassa 14 tuotetta. 

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla lauantaihin 7. lokakuuta asti. Myyntiaika on sunnuntaista perjantaihin kello 9–19 ja lauantaina kello 9–16. 

Silakkamarkkinoiden jälkeen sunnuntaina 8. lokakuuta Kauppatorilla vietetään perinteistä Purjelaivapäivää jo 36. kerran.