Sähköpotkulautojen pysäköintiuudistus alkaa keskustassa

Jatkossa yhteiskäyttöiset sähköpotkulaudat ja polkupyörät saa pysäköidä vain merkityille paikoille keskustassa ja osassa kantakaupunkia. Sähköpotkulaudan tai asemattoman polkupyörän jättäminen muille paikoille alueella on yksiselitteisesti pysäköintivirhe.
Kartta rajoitusalueesta.
Kartta rajoitusalueesta.

Pysäköintiuudistus toteutetaan alueellisilla yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen ja polkupyörien pysäyttämisen kieltävillä liikennemerkeillä. Rajoitusalue kattaa Hesperian esplanadin ja Pitkänsillan eteläpuolisen alueen kantakaupungissa. Lännessä raja kulkee Lauttasaarensillalla.

Kieltoalue merkitään tekstillisillä liikennemerkeillä alueen rajoilla, ja pysäköintiin käytössä olevat paikat merkitään erillisillä liikennemerkeillä. Pysäköintialueet näkyvät myös operaattorien sovelluksissa.

Kaupunki on tarkoituksella päätynyt pysäyttämiskieltoon, jotta toiminta sallittujen paikkojen ulkopuolella olisi käyttäjille ja operaattoreille mahdollisimman selkeästi kiellettyä. Tällä kiellolla myös lyhytaikaisen pysäyttämisen, esimerkiksi asiointitarkoituksessa, tulee tapahtua vain merkityillä mikroliikkumisen pysäköintipaikoilla.

250 pysäköintialuetta keskustaan

Pysäköintipaikkoja tulee aukioille, toreille ja kadunvarsiparkkipaikoille. Alueita tulee noin 250, joista n. 130 sijoittuu autojen parkkiruutuihin. Pysäköintialueiden merkitseminen alkaa huhtikuun alusta lähtien.

Kuusi operaattoria toimii keskustassa

Kaupunki on tehnyt sopimukset sähköpotkulautoja vuokraavien yritysten kanssa. Sopimuksissa määritetään korvaus pysäköintialueiden käytöstä sekä jokaisen operaattorin kulkuneuvojen enimmäismäärä rajoitusalueella.

Rajoitusalueella toimii kuusi operaattoria eli Voi, Tier, Lime, Ryde, Bird ja Bolt. Jokaisella operaattorilla voi enimmillään olla 700 sähköpotkulautaa rajoitusalueella. Kaupunki seuraa sopimusten noudattamista.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti uudistuksen toteuttamisesta kokouksessaan 21. maaliskuuta. Viranhaltijapäätökset liikennejärjestelyistä ovat täällä.