Runeberginkadun ja Mannerheimintien risteyksen työt alkavat 3. kesäkuuta – varaudu ruuhkiin

Kesäkuun alussa Mannerheimintien peruskorjauksen työt etenevät Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun risteykseen eli Oopperan risteykseen. Raitiolinjat siirtyvät poikkeusreiteille 3. kesäkuuta.
Runeberginkadun, Mannerheimintien ja Helsinginkadun risteys keväällä 2024.
Runeberginkadun, Mannerheimintien ja Helsinginkadun risteys keväällä 2024.

Risteyksessä uusitaan kaikki kadun alainen kunnallistekniikka, eli vesihuollon putkistot ja kaivot, sähköjohdot ja telekaapelit. Työt risteyksessä valmistuvat syyskuun alussa.

– Risteyksessä on paljon uusittavaa, ja töitä tehdään kiivaaseen tahtiin raitioliikenteen katkon aikana, tarvittaessa myös yöaikaan. Asukkaiden kannattaa varautua ruuhkiin, sillä työmaa kaventaa reittejä ja kaistojen määrä risteyksessä vähenee, kertoo projektinjohtaja Antti-Juhani Lehtinen Helsingin kaupungilta. 

Työt vaikuttavat liikkumiseen

Risteyksen työt alkavat maanantaina 3. kesäkuuta raitiotien ajolankojen purkamisella ja liikennejärjestelyjen rakentamisella. Uudet järjestelyt ovat käytössä 4.6. alkaen. 

Jalankulku risteyksen ympäristössä säilyy, mutta risteyksen suojatiet poistuvat käytöstä.  Korvaavat suojatiet sijaitsevat noin 50–100 metrin päässä risteyksestä.

Moottoriajoneuvoilla pääsee ajamaan samoihin suuntiin kuin ennenkin, mutta reitit kapenevat yksikaistaisiksi ja ajolinjat voivat muuttua päivittäin.

Risteyksen ympäristön pyöräväylät ovat käytössä, mutta ylityskohdat siirtyvät. Pyörille suositellaan kiertoreittiä Töölönlahden rannassa.

Kulku kiinteistöihin ja ajo sisäpihoille säilyy koko ajan. 

Raitiolinjat kiertävät Ruusulankadun kautta

Linjat 2, 4 ja 10 kiertävät Töölön hallin pihan ja Ruusulankadun kautta. Linja 1 siirtyy kesäksi kulkemaan Kallion kautta. Linjaa 8 korvaa bussilinja 8X.

Lue lisää joukkoliikenteen reiteistä HSL:n verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Liikenne voi ruuhkautua – suosi vaihtoehtoisia reittejä

Oopperan työmaan läpi voi ajaa moottoriajoneuvolla koko remontin ajan. Työt saattavat kuitenkin edellyttää liikennejärjestelymuutoksia päivittäin ja supistettujen kaistojen takia liikenne ruuhkautuu helposti.

Korvaavia reittejä kannattaa käyttää, jos se suinkin on mahdollista. Ks. kartta reiteistä alla.

Kartta ehdotuksista Oopperan risteyksen työmaan kiertoreiteiksi moottoriajoneuvoille.
Kartta ehdotuksista Oopperan risteyksen työmaan kiertoreiteiksi moottoriajoneuvoille.

Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistuu syyskuussa

Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistuu syyskuuksi Postikadun ja Runeberginkadun välillä. Ensimmäisen vaiheen työt ovat edenneet aikataulussaan.

Syyskuussa alkaa peruskorjauksen toinen vaihe Runeberginkadun ja Reijolankadun välillä. Mannerheimintien peruskorjaus valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä.

Liikennejärjestelyt Oopperan risteyksessä.
Liikennejärjestelyt Oopperan risteyksessä.