Oulunkylän Seurahuoneella käynnistyy musiikkitoiminta – avajaiskonsertissa esiintyvät Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto

Stadin yhteisötalo Oulunkylän Seurahuone on kaikille avoin harrastus- ja kohtaamispaikka, joka profiloituu musiikkipainotteisena yhteisötalona. Talon musiikkitoiminta käynnistyy avajaiskonsertilla 16. toukokuuta, jossa esiintyvät pianisti Iiro Rantala ja näyttelijä-tanssija Lotta Kuusisto.
Oulunkylän Seurahuoneella on monipuolinen historia: talo on toiminut esimerkiksi kylpylähotellina, kotina yksityishenkilöille, Pop&Jazz-opistona ja Arcadan opetustilana ja nyt yhteisötalona. Kuva: Raija Helen
Oulunkylän Seurahuoneella on monipuolinen historia: talo on toiminut esimerkiksi kylpylähotellina, kotina yksityishenkilöille, Pop&Jazz-opistona ja Arcadan opetustilana ja nyt yhteisötalona. Kuva: Raija Helen

Helsingin kaupungin ylläpitämät Stadin yhteisötalot ovat kaikille avoimia harrastus- ja kohtaamispaikkoja. Oulunkylän Seurahuone profiloituu musiikkiin painottuvana yhteisötilana. Tilat ovat muusikoiden ahkerassa käytössä ja jatkossa siellä järjestetään paljon erilaisia musiikkiesityksiä. Viikoittain tiloissa järjestetään kaikille avoimia Open jameja, musiikillisia tarinatyöpajoja, AfroAfternoon ja Open mic -tapahtumia. Viikonloppuisin Seurahuone on suosittu juhlatalo. Kesäkuun 8. päivänä vietetään Oulunkylän kyläjuhlaa.

Oulunkylän Seurahuoneella on kiinnostava ja monipuolinen historia: talo on toiminut esimerkiksi kylpylähotellina, kotina yksityishenkilöille, Pop&Jazz-opistona, Arcadan opetustilana ja nyt yhteisötalona. Helsingin kaupunki osti kiinteistön vuonna 1979. Kaupungin asukastalo rakennuksesta tuli parikymmentä vuotta sitten. Aloitteen tälle teki Oulunkylä-seura.

Yhteisötalon musiikkitoiminnan avajaiskonsertissa kuullaan pianisti Iiro Rantalan ja näyttelijä-tanssija Lotta Kuusiston Rakastan! Elämän mittainen matka -musiikkiesitys. Teos on kahden intohimoisen taiteilijan luoma musiikin ja tekstin ilotulitus rakkaudesta, kuolemasta ja onnesta - elämästä. Konsertti esitetään torstaina 16. toukokuuta kello 19.

Konsertissa kurkistetaan Rantalan ja Kuusiston elettyyn elämään, pelkoihin, toiveisiin ja nautinnon kohteisiin. Lotta Kuusiston esittämät tekstit ovat Eeva Kilven, Timo Parvelan, Tommy Tabermannin ja Claes Anderssonin kynistä. Tekstejä rytmittää Iiro Rantalan virtuoosinen pianismi. Musiikkina kuullaan muun muassa Rantalan sävellyksiä sekä J.S. Bachin, W.A. Mozartin ja Egberto Gismontin klassikoita.

Tilaisuuden avaa apulaispormestari Johanna Laisaari.

Lotta Kuusisto ja Iiro Rantala esiintyvät Oulunkylän Seurahuoneella torstaina 16. toukokuuta. Kuva: Jari Kivelä
Lotta Kuusisto ja Iiro Rantala esiintyvät Oulunkylän Seurahuoneella torstaina 16. toukokuuta. Kuva: Jari Kivelä

Nostalginen paluu 

 

– Paluu Oulunkylän Seurahuoneelle on nostalginen. Siellä vietin jokaisen arki-iltapäiväni ollessani 13–17-vuotias. Siellä olivat pianotunnit, bändi- ja Klaus Järvisen junior big bandin -treenit. Kerran soitimme ulkokonsertin siinä tien toisella puolella. Seurahuoneella on upea ja rikas historia. Toivottavasti toiminta jatkuu vireänä tästä eteenpäin, Iiro Rantala muistelee.

– Oulunkylän Seurahuoneen kaunis ja romanttinen ulkokuori kätki 2000-luvun alussa sisäänsä helpotusta elämäni heikkoihin hetkiin. Perheemme kuopus ja kuusi vuotta vanhempi esikoinen olivat arjessa yhtä kuin kalenteri, kauppalista, pyykkivuoro ja ajopäiväkirja. Teatterityöt tehtiin siinä lomassa ja omaa aikaa oli öisin. Se verotti voimia ja kuva kaikkeen pystyvästä kanaemosta haalistui, Lotta Kuusisto kertoo.

– Astelin Seurahuoneelle mammakerhoon. Voi mikä parin tunnin paratiisi, lämmin kyläyhteisö. Lapset leikkivät, kahvi porisi ja se vertaistuen määrä! En ollutkaan ainoa maailmassa joka työpaikan parkkipaikalla havahtuu siihen, että lapsi on takapenkillä ja pysähdys päiväkodilla jäi väliin. Enkä ainoa joka kahvitusvuorollaan tuo kauppakassin sijasta roskapussin tarjolle. Seurahuoneen mammat!, Kuusisto jatkaa.

Kymmenen yhteisötaloa

Helsingissä on kymmenen yhteisötaloa, jotka ovat aktiivisessa käytössä ympäri kaupunkia. Yhteisötalotoiminnan tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten osallisuutta ja hyvinvointia ja ehkäistä yksinäisyyttä.
Yhteisötalot tarjoavat yhdessä tekemistä, digitukea ja kiinnostavia retkiä.
Yhteisötaloissa vapaaehtoiset voivat järjestää erilaista toimintaa ja esimerkiksi vetää ryhmiä.