Onko sinulla hengitystieinfektio-oireita? Toimi näin

Tällä hetkellä hengitystieinfektion lievistäkin oireista kärsiviä kehotetaan jäämään kotiin toipumaan ja välttämään kontakteja.
Hengitystieinfektion oireista kärsiviä kehotetaan jäämään kotiin toipumaan. Kuva: stock.adobe.com

Tällä hetkellä hengitystieinfektion lievistäkin oireista kärsiviä kehotetaan jäämään kotiin toipumaan ja välttämään kontakteja. Kotona tulee pysytellä, kunnes olet oireeton tai oireesi ovat selvästi helpottaneet. Kontakteja on hyvä välttää ainakin noin viiden päivän ajan oireiden alkamisesta.

Sinun ei tarvitse hakeutua koronan laboratoriotestiin, mutta voit halutessasi tehdä kotitestin. Positiivisen kotitestin tulosta ei yleensä tarvitse varmistaa laboratoriotestillä. Jos olet oireinen ja olet saanut kotitestistä negatiivisen tuloksen, voit halutessasi tehdä uuden kotitestin 2–3 päivän kuluttua, jos oireesi jatkuvat.

Tarvittaessa voit hakea sairauslomaa normaalien opiskelu- tai työpaikan sairauslomakäytäntöjen mukaisesti.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleisvointi heikkenee, tee Omaolo-oirearvio tai soita koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (auki joka päivä klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Katso tarkemmat ajankohtaiset ohjeet hengitystieinfektio-oireisille ja koronavirukseen sairastuneille (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Altistuin koronalle, mitä teen?

Jos asut yhdessä koronaan sairastuneen kanssa tai olet ollut tällaiseen henkilöön lähikontaktissa, vältä ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Jos mahdollista jää etätöihin. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, mutta vältä ylimääräisiä kontakteja. Kodin ulkopuolella liikkuessa, käytä maskia, ylläpidä turvavälejä ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Jos sinulle tulee oireita, jää kotiin ja noudata yllä kuvattuja ohjeita. Sinun ei tarvitse hakeutua koronan laboratoriotestiin, jos et kuulu ryhmiin, joille suositellaan koronavirustestiä (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Vallitsevassa epidemiatilanteessa pääsääntö on, ettei koronaan sairastuneita määrätä eristykseen eikä altistuneita karanteeniin.

Kuva:

stock.adobe.com