Nuorten päihdepalvelu Pysäkki auttaa syyskuusta alkaen nuoria päihdeongelmissa

Syyskuun alussa 2023 käynnistyvän nuorten päihdepalvelu Pysäkin palvelut on tarkoitettu 13–23-vuotiaille nuorille. Päihdepalveluja aiemmin tarjonnut Nuorisoasema palvelee jatkossa mielenterveyspalveluja tarvitsevia helsinkiläisnuoria.
Nuoret viihtyvät yhdessä sohvalla puhelimien kanssa.
Kuva: Jussi Hellsten

Apua päihteiden käyttöön

Jos päihteiden käyttö on nuorelle ongelma tai se mietityttää, ensisijainen kanava hakea apua on oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitaja, psykologi tai kuraattori. Päihteet voi nostaa esiin myös esimerkiksi nuorisotalon työntekijän kanssa.

Syyskuun alussa käynnistyvän nuorten päihdepalvelu Pysäkin palvelut on suunnattu vakavilla päihde- ja riippuvuusongelmilla oireileville sekä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Palvelu on tarkoitettu 13–23-vuotiaille helsinkiläisille.

Nuori voi soittaa tai hakeutua Pysäkille omatoimisesti ilman ammattilaisen tai aikuisen ohjausta. Pysäkille voi tulla juuri sellaisena kuin on.

Nuorten päihdepalvelu Pysäkki palvelee 4.9. alkaen Herttoniemen sairaalassa (H-rappu, Siilikuja 5H). Palvelu on auki arkisin klo 9–15, asiakaspuhelin aukioloaikoina p. 09 310 24659, 040 191 0695.

Mielen hyvinvoinnin tukena

Ensisijainen kanava nuorille hakea apua, kun elämäntilanne tai mielenterveyteen liittyvät asiat askarruttavat, on myös mielenterveysasioissa oman oppilaitoksen terveydenhoitaja, psykologi ja kuraattori.

Matalan kynnyksen apua ja keskustelutukea mielen hyvinvointiin ja elämäntilanteeseen liittyvissä huolissa tarjoavat myös matalankynnyksen Mieppi-pisteet, joiden palvelut ovat yli 13-vuotiaille.

Mieppiin ei tarvita ammattilaisen lähetettä. Palveluun voi varata ajan itse sähköisesti tai soittamalla. Lisätietoa Helsingin Miepeistä löytyy osoitteesta www.hel.fi/mieppi.

Helsingin nuorisoasema tarjoaa myös jatkossa mielenterveyspalveluja, samalla kun päihdepalvelut siirtyvät nuorten päihdepalvelu Pysäkille. Nuorisoasemalle tarvitaan ammattilaisen kirjoittama lähete.

Nuorisoasema sijaitsee jatkossakin tutussa osoitteessa Siltasaarenkatu 4. (6. kerros).

Palveluja kehitetään aktiivisesti

”Muutoksen myötä nuorille suunnattujen mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuus paranee. Haluamme tarjota nuorille helposti tavoitettavat, oikea-aikaiset ja tehokkaat palvelut”, toteaa Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Yhteistyötä nuorten päihdepalvelu Pysäkin ja Nuorisoaseman välillä tehdään tiiviisti ja joustavasti. Nuorten asiakkaiden siirtymistä kahden yksikön välillä vältetään. Tavoite on, että nuoret asiakkaat saavat tarvitsemansa hoidon yhdestä palvelusta.

Muutos on osa Helsingin Psykiatria- ja päihdepalvelujen 1.9. toteutuvaa organisaatiomuutosta.

Leena Turpeinen haluaa kannustaa nuoria ottamaan mielenterveys- ja päihdeasiat rohkeasti puheeksi. Apua on tarjolla.