Hyppää pääsisältöön

Mustavuoressa suunnitellaan huonokuntoisten puiden kaatoja

Mustavuoren luonnonsuojelualueella ja sen ympäristössä on merkitty huonokuntoisia ja vaaraa aiheuttavia puita kulkureittien varsilta. Turvallisuussyistä kaadettavaksi suunniteltuja puita on noin 80. Puut on tarkoitus jättää kaatamisen jälkeen alueelle maapuiksi.
Kaadettavat puut on tarkoitus jättää metsään lahopuuksi sitä hyödyntäville eliöille, mikä lisää luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Veikko Somerpuro
Kaadettavat puut on tarkoitus jättää metsään lahopuuksi sitä hyödyntäville eliöille, mikä lisää luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Veikko Somerpuro

Huonokuntoisten puiden kaatamistarvetta on selvitetty asukaspalautteen perusteella. Runsaslumisena talvena tykkylumi on kallistanut pitkiä ja hoikkia puita reittien yli.

Töiden suunnittelu on kesken. Puut on tarkoitus kaataa lintujen pesimäajan päätyttyä eli aikaisintaan elokuussa 2023. Asiasta tiedotetaan tuolloin maastossa tiedottein.

Itäväylän toisella puolella Mellunmäessä tehdään erillisenä projektina huonokuntoisten ja vaaraa aiheuttavien puiden poistamista. Näistä töistä syntyneitä runkoja ja risuja on kerätty tällä hetkellä muun muassa Yllästunturinkujan päädystä lähtevän ulkoilutien varrelle. Reittien ja tonttien reunoille on jätetty myös runsaasti maapuuta.

Luonnonsuojelualueilla vaarallisiksi puiksi luokitellaan esimerkiksi heikkokuntoiset puut, jotka voivat kaatua ulkoilureiteille tai kuolleet ja oksat ja latvukset, jotka roikkuvat ulkoilureittien päällä. Vaarallisten puiden seurantaa tehdään alueella säännöllisesti.

Puiden kaadosta järjestetään keväällä asukasyhdistyksille ja muille halukkaille maastokatselmus. Lisätietoja asiasta antaa ympäristösuunnittelija Hanna Seitapuro, hanna.seitapuro@hel.fi .

Uutista on täydennetty 10.3. vaarallisten puiden kriteerien ja maastokatselmuksen osalta.