Munkkiniemenbaanan suunnittelu etenee – yleissuunnitelmaluonnos esillä

Helsingin kaupunki laatii suunnitelmaa pyöräliikenteen pääyhteydestä Etu-Töölön ja Munkkiniemen välillä. Nyt esillä on yleissuunnitelmaluonnos, josta kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä kyselyssä. Suunnitelmaluonnosta esitellään myös yleisötilaisuudessa 18.4.2024.
Havainnekuvassa Munkkiniemenbaana Humallahden kupeessa. Kuva: Ramboll
Havainnekuvassa Munkkiniemenbaana Humallahden kupeessa. Kuva: Ramboll

Munkkiniemenbaanan rakentamisen tavoitteena on lisätä pyöräliikenteen määrää Helsingin keskustan ja Munkkiniemen sekä Leppävaaran välisillä matkoilla. Nykyisellään pyöräliikenteen liikennejärjestelyt ovat monin paikoin katkonaiset ja alimitoitetut nykyisille liikennemäärille. Pyöräliikenteen ohella myös jalankulun olosuhteita halutaan parantaa.

Helsingin kaupungin suunnitelmissa on rakentaa koko kaupungin kattava baanojen eli laadukkaiden ja suorien pyöräreittien verkko. Osana baanaverkon suunnittelua tehdään Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelma välille Mechelininkatu–Tarvo. Yleissuunnitelma valmistuu alkukesällä 2024. Munkkiniemenbaanan kokonaispituus on noin 6,5 km, joista jo toteutettuja osuuksia on noin 1,3 km ja aikaisemmin suunniteltuja osuuksia on noin 0,7 km.

Linjausvaihtoehdoista kysyttiin asukkailta syksyllä 2023

Nyt esillä olevaa yleissuunnitelmaluonnosta varten on tutkittu useampia linjausvaihtoehtoja Merikannontien, Humallahden ja Munkkiniemen puistotien osuuksilla. Kaupunkilaisten näkemyksiä linjausvaihtoehdoista selvitettiin kyselyllä syksyllä 2023. Kyselyyn vastasi yli tuhat kaupunkilaista.

Saadun palautteen, sidosryhmäkeskusteluiden ja tarkentuneiden suunnitteluratkaisujen pohjalta on luonnostelu yleissuunnitelma. Uudessa suunnitelmassa esitetään esimerkiksi Merikannontielle pyöräkatua. Ratkaisu mahdollistaa autoliikenteen pyöräilyn tahtiin. Munkkiniemen puistotiellä parannetaan nykyistä kaksisuuntaista pyörätietä yksisuuntaisten, kadun reunaan sijoittuvien pyöräteiden sijaan, joten suurin osa kadunvarren pysäköintipaikoista voidaan säilyttää. 

Humallahden silta kauemmas rantakallioista

Kaupunkilaisilta saadun palautteen perusteella Humallahden kohdalle suunnitellun rantareitin hyvänä puolena nähtiin reitin helppokulkuisuus ja miellyttävyys. Moni vastaaja piti kuitenkin luontoon ja rantakallioihin kohdistuvia vaikutuksia liian suurina. Tämän vuoksi Humallahden kohdalle esitetään yleissuunnitelmaluonnoksessa siltaa, joka on aiemmin esitettyä selkeämmin irti rantakallioista. Näin kallioalue jää suurelta osin luonnontilaiseksi.

Kaupunkilaiset voivat antaa palautetta yleissuunnitelmaluonnoksesta vastaamalla kyselyyn(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) viimeistään 22.4. Suunnitteilla olevaan baanaan voi tutustua myös havainnevideon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)avulla.

Yleissuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 18.4. kello 17.30–19. Tilaisuus järjestetään Taivallahden koululla (väistötila, Arkadiankatu 24), ja siihen voi osallistua myös etänä.