Mitä tehdä juhannuksena – keskikesän juhlaa Helsingissä

Keskikesän juhlaa voi viettää monin tavoin myös Helsingissä. Tässä menovinkkejä kaupunkijuhannuksen viettäjille.
Sinisiä, hentoja kesäkukkia puistossa, taustalla auto.

Keskikesän juhlaa voi viettää monin tavoin myös Helsingissä. Seurasaaren ja Pihlajasaaren perinteisiä juhannusjuhlia ei tänä poikkeusvuonna järjestetä. Saaret ovat kuitenkin hienoja ulkoilukohteita. Perinteiset juhannusristeilyt järjestetään tänäkin vuonna rajoitukset ja ohjeistukset huomioiden.

Tässä menovinkkejä kaupunkijuhannuksen viettäjille:

Elämyksiä ja merellisiä tunnelmia

Helsinki Biennaali esittelee 41 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Biennaalin taideteokset sijoittuvat Vallisaaressa merkityn reitin varrelle sekä ulkotilaan että historiallisiin rakennuksiin, ruutikellareihin ja autioituneisiin asuinrakennuksiin. Reitin pituus on noin kolme kilometriä. Helsinki Biennaali on maksuton. Kävijät maksavat lauttalipun hinnan. Avoinna ma–su kello 11–18.

Kasarmitorintorin kesä – kaupungin kulinaristinen keidas on avoinna päivittäin kello 9 alkaen. Tarjolla on 13 ravintolatoimijan kesäisimmät herkut. Lisäksi kesäkaduilla ja terassilla voit törmätä yllätyksellisiin taide- ja kulttuurielämyksiin.

Korkeasaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on avoinna joka päivä. Huomioithan, että eläintarhassa voi vierailla vain ennakkovarauksella ja osa eläintaloista on suljettuna koronatilanteen vuoksi.

Linnanmäki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on avoinna joka päivä myös juhannuksena. Huvipuisto tarjoaa juhannukseen reilusti riemua, vauhtia ja jänniä hetkiä.

Suomenlinnassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on palveluita avoinna koko juhannuksen. Linnoitukseen voi saapua muun muassa museovierailulle, nauttimaan ravintoloihin ja kahviloihin sekä tietysti ulkoilemaan ja ihailemaan nähtävyyksiä.

Musiiikkitalo(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kutsuu Midsummer Madness -ilmaiskonserttiin ulkoterassille juhannuspäivänä 25.6.

Uimaan ja saunomaan keskellä kaupunkia

Jos haluat nauttia merellisestä tunnelmasta keskellä kaupunkia, mennä välillä saunaan ja mahdollisesti pulahtaa uimaan, Allas(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on juuri oikea paikka. Lisäksi Altaan juhannus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tarjoaa livemusiikkia: Reino Nordin juhannusaattona ja juhannuspäivänä Altaalla Erin.

Löyly(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Hernesaaressa on avoinna joka päivä. Myös useat muut Helsingin julkiset saunat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) pitävät ovensa avoinna juhannuksena.

Juhannuksen saaristoristeilyt

JT-Line(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) järjestää juhannusristeilyt siipirataslaiva Vispilällä: Picnic-risteilyn Pihlajasaareen ja juhannusyön iltaristeilyn. Sunlines(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)'n Helmiradion Juhannusristeilyllä pääset samalla osallistumaan ainutlaatuisiin juhliin. Myös Royal Line(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) järjestää perinteiset juhannusristeilyt Helsingin ja Espoon saaristossa.

Merellinen Helsinki kutsuu — tutustu Helsingin saariin

Helsingin alueella on noin 300 saarta, joista monille pääsee seilaamaan yhteysaluksilla. Osaan saarista voi jopa kävellä siltoja pitkin.
Esimerkiksi Vallisaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), Isosaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja Lonna(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tarjoavat kaikki merellistä tunnelmaa persoonallisissa paketeissaan.

Vinkkejä kaupunkiretkelle

Uimarannat ja maauimalat

Maauimalat ovat auki mutta uimalassa samanaikaisesti olevien henkilöiden määrää rajoitetaan toistaiseksi. Uimastadionin kävijämääriä seurataan ulkoliikunta.fi (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-palvelussa.

Ulkoliikunta.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) –palvelusta löydät myös reaaliaikaista tietoa pääkaupunkiseudun uimarantojen kunnosta – sinilevätilanteesta ja veden lämpötilasta. 

Terveyspalvelut

Terveysasemat ovat auki to 24.6. normaalisti klo 8–16. Terveysasemat ovat kiinni juhannuksena 25.6.–27.6.

Kiireellistä apua tarvitsevat potilaat hoidetaan iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä Haartmanin, Malmin, Jorvin, Peijaksen ja Uudessa Lasten sairaalassa.  Soita ennen päivystykseen hakeutumista maksuttomaan numeroon 116 117. Numerossa palvellaan ympäri vuorokauden.

Suun terveydenhuollon päivystys on auki juhannuksena 25.6.–27.6. klo 9–21 Haartmanin sairaalassa. Ajanvaraus on avoinna klo 8–21, p. 09 471 71110. Yöpäivystys sijaitsee Töölön sairaalassa tapaturma-asemalla. p. 040 621 5699.
Soita ennen kuin tulet päivystykseen.

Terveysneuvontaa 24 h - p. 09 310 10023

Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla.

Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelevat juhannuksena ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystys, p. 020 696 006 ja kriisipäivystys, p. 09 310 44222.

Henkeä uhkaavat tilanteet – Soita 112


Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Helsinkiläiset voivat tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Palvelussa saa toimintaohjeet ja voi tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin.

Testiin voi hakeutua myös soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18).
Koronatestiin on syytä hakeutua tarvittaessa myös juhannuksena. Hakeudu testiin, jos sinulla on tartuntaan sopivia oireita

Lue lisää: Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena 2021

Juhannuksen liikenne

Juhannusaattoa edeltävänä torstaina 24.6. on perjantailiikenne. Juhannusaattona 25.6. ajetaan lauantain aikataulujen mukaan ja juhannuspäivänä 26.6. sunnuntain aikataulujen mukaan. Yöliikenne ajetaan juhannuspäivän ja sunnuntain välisenä yönä. U-bussilinjoilla on poikkeuksia.
Lue lisää: HSL:n sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kirjastot

Juhannuksena on aikaa nauttia kirjojen seurasta. Voit lainata itsellesi uutta luettavaa helposti e-kirjastosta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Helmet-kirjastot ovat suljettuina juhannuksen ajan 25.6.–27.6. lukuunottamatta monia omatoimikirjastoja (Herttoniemi, Laajasalo, Suomenlinna). Useat kirjastot sulkeutuvat torstaina 24.6. normaalia aikaisemmin.
Lue lisää: Helmet-kirjastojen sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lisää kesätekemistä Helsingissä:

Helsingin pelastuslaitos opastaa: Näin teet juhannuskokon turvallisesti


Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Marketing

Uutinen on julkaistu 23.6. ja sitä on päivitetty 24.6.