
Toukokuun puolivälissä Mätäjoesta, Pitäjänmäen Strömbergin puiston alueella olevasta kutusoraikosta laskettiin 30 metrin matkalta 123 taimenen pienpoikasta.
Määrä on erittäin hyvä: kahdeksanvuotisen pienpoikasseurannan aikana Helsingissä on enimmillään löydetty 160 poikasta vastaavalta matkalta. Ennätysmäärä laskettiin Haaganpuron parhaalla pienpoikasalueella vuonna 2023.
– Mätäjoen havaintomäärät ovat niin hyviä kuin tässä vaiheessa vain voi toivoa. Lukema saattaa vielä toukokuun kuluessa nousta, kun viimeinen osa poikasista tulee esiin kutupesien suojista, sanoo laskennassa mukana ollut taimenasiantuntija Henrik Kettunen Helsingin kaupungilta.
Mätäjoen taimenen poikasmäärien pelättiin kärsineen huomattavasti Strömbergin puiston peruskorjauksessa huhtikuussa tehdyn virheen vuoksi. Puiston läpi kulkevaan Mätäjokeen tehtiin töiden ajaksi kolme vedensuodatuspatoa, joista yksi rakennettiin taimenen kutupesien päälle. Puiston peruskorjauksessa on tavoitteena parantaa vaelluskalojen elinolosuhteita.
Kettusen mukaan yksi syy odotettua pienemmille vaikutuksille saattoi olla se, että padon alle jäädessään kutu oli vielä mätijyvävaiheessa, ja osa mätitaskuista oli syvällä soraikon suojissa.
Erinomainen vuosi myös muilla laskentapaikoilla
Vaelluskalojen elinolosuhteita on Helsingin puroissa parannettu viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan vapaaehtoisverkoston ja kuntien yhteistyöllä. Työ näkyy myös Haaganpurossa ja Malmilla sijaitsevassa Longinojassa, joissa lähestytään toukokuisten laskelmien perusteella jopa poikasennätystä.
Vaikka kuteminen onnistui hyvin, poikasten kesäaikainen selviytyminen on oma haasteensa. Siihen vaikuttavat muun muassa helteet, pedot ja muut ympäristötekijät. Luonnonvarakeskus seuraa poikastiheyttä syksyisin sähkökoekalastuksin, mistä saadaan tietoa kesäkaudesta selviytymisestä.
On erittäin tärkeää, että hauraat poikaset saavat olla nyt rauhassa. Lisääntymispaikoilla kahlaaminen voi tuhota vain parinkymmenen millin mittaisia taimenenpoikasia.
– Poikaset ovat edelleen vain puolikkaan tulitikun mittaisia. Kevytkin harha-askel kostealla rannalla voi helposti muussata osan niistä, joten taimenpurojen varrella ei nyt kannata liikkua turhaan, Henrik Kettunen sanoo.
Taimenpuroja on Helsingissä seitsemän, ja niiden pituus on yhteensä noin 33 kilometriä. Yhteensä Helsingissä puroissa löytyy syksyisin toistasataa kutupesää. Erittäin uhanalainen taimen on rauhoitettu ja kalastus puroissa on kielletty.