Maria Asikainen löysi oman alansa pintakäsittelytutkinnossa

Pintakäsittelyalalla saa valmiudet maalarin työhön. Tasoite- ja maalausalan ammattilaisen työpaikka voi olla yhtä lailla uudisrakennuksilla tai saneerauskohteessa. Alalla työssäoppiminen on keskeistä, sillä töitä pääsee tekemään yleensä jo parin kuukauden opiskelun jälkeen.
Pintakäsittelyala vaikutti Maria Asikaisesta hyvältä idealta, koska hän on tarkka ja pitää käsillä tekemisestä.  Kuva: Jussi Helttunen
Pintakäsittelyala vaikutti Maria Asikaisesta hyvältä idealta, koska hän on tarkka ja pitää käsillä tekemisestä. Kuva: Jussi Helttunen

Stadin AO:n opiskelija Maria Asikainen on aloittamassa ikkunapuitteiden hiontaa roihuvuorelaisen taloyhtiön porraskäytävässä. Hän näyttää ikkunan kittauksessa olevia koloja. Hionnan jälkeen on siis vuorossa kittaus ennen puitteiden maalausta.

Asikainen opiskelee pintakäsittelyalan perustutkintoa. Takana on vuosi opintoja ja tavoitteena on valmistua noin vuoden kuluttua. Stadin AO:ssa tunnistetaan opiskelijoiden aiempaa osaamista, josta oli Mariallekin hyötyä.

– Olen saanut hyvitystä lukio-opinnoistani, hän kertoo.

Asikainen aloitti peruskoulun jälkeen opiskelun lukiossa. Puolentoista vuoden kuluttua iski korona, ja hän alkoi miettiä, mitä oikeasti haluaa. Istuminen ja pänttääminen eivät tuntuneet omilta, sillä hän on aina ollut toiminnan ihminen.

– Olen myös hyvin tarkka ja tykkään tehdä käsilläni.

Pintakäsittelyala vaikutti hyvältä idealta, sillä siinä pääsee esimerkiksi maalaamaan. Hän onkin valinnut yhdeksi valinnaisaineekseen koristemaalauksen.

Nyt hän tekee opintojaan oppisopimuksella Asiantuntijamaalaus-yrityksessä, jonka urakoitsijan Marja Toivasen kanssa hän ehtii jutella taloyhtiön pihalla.

Kaksikosta saisi hyvän keskinäisen kehun kerhon, mutta kumpikin kiittää aidosti toistaan. Toivanen on hyvin tyytyväinen Asikaisen työn jälkeen. Asikainen puolestaan kehuu työntekoa yrityksessä. Hän on saanut asiantuntevaa ohjausta, ja työkaverit ovat kivoja.

Työpaikan ohjaaja on kaiken lisäksi hänkin käynyt Stadin AO:n pintakäsittelyalan tutkinnon, ja heistä on tullut hyvät ystävät.

Myös Stadin AO:n opettajat saavat Asikaiselta kiitokset. 

– Opettajat ovat rentoja mutta samaan aikaan tosi kannustavia. Erityisen kiitollinen olen opettajalleni Leena Haloselle, hän on ihan paras. Leena pelasti mun koulu-uran. Sain hänen avullaan tämän työpaikan.

Rakennuskanta vanhenee nopeasti, ja sen selättämiseen tarvitaan paljon osaavia tekijöitä, myös pintakäsittelyalalta.
Rakennuskanta vanhenee nopeasti, ja sen selättämiseen tarvitaan paljon osaavia tekijöitä, myös pintakäsittelyalalta.

Nopeasti oppimaan töitä tekemällä

Pintakäsittelyalalla työssäoppiminen on keskeistä, sillä töitä pääsee tekemään yleensä jo parin kuukauden opiskelun jälkeen.

Opettaja Leena Halonen sanoo, että harjoittelua opintojen aikana kannattaa pitää myös tärkeänä alalle verkostoitumisen paikkana, sillä sen aikana saattaa löytyä unelmien työpaikka.

Joskus käy niin, ettei työnantajalla ole tarjota opiskelijalle tämän opintojen päätyttyä heti töitä, mutta hyvä työnjälki jää muistiin. Soitto ja työtarjous saattavat siis tulla vasta jonkun ajan kuluttua.

Rakennusala kärsii parhaillaan heikkenevästä taloustilanteesta, mutta osaavia ammattilaisia tarvitaan silti aina. Halonen huomauttaa, että vaikka uudisrakentaminen hiljenisi, saneerauksia tarvitaan aina. Rakennuskanta vanhenee nopeasti, ja sen selättämiseen tarvitaan paljon osaavia tekijöitä.

Pintakäsittelyalalla saa valmiudet maalarin työhön. Maalari on tasoite- ja maalausalan ammattilainen, jonka työpaikka voi olla yhtä lailla uudisrakennuksilla tai saneerauskohteessa.

Tutkinnon aikana opiskellaan myös kalustemaalausta ja tapetointia sekä opitaan tunnistamaan yleisimmät pintamateriaalit sekä lukemaan työpiirustuksia.

Maria Asikainen suorittaa pintakäsittelyalan tutkintoa oppisopimuksella alan yrityksessä.
Maria Asikainen suorittaa pintakäsittelyalan tutkintoa oppisopimuksella alan yrityksessä.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Jussi Helttunen

Tutustu pintakäsittelyalaan Stadin AO:n verkkosivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)