Malmin Sepänmäen suunnittelun tavoitteena luonnonläheinen ja kylämäinen miljöö

Suunnittelemme Ala-Malmille, Sepänmäen nykyiselle pienkerrostaloalueelle ja Väärämäentien rivitalokorttelialueelle asuinrakentamisen tehostamista. Samalla selvitetämme, miten lähipalvelut kuten päiväkoti ja pienimuotoiset liiketilat voisivat alueelle sijoittua, sekä kehitämme Sepänmäenpuiston ulkoilureittejä. Tervetuloa mukaan verkkotilaisuuteen 6. maaliskuuta 2023! Tilaisuudessa keskustelemme alueen asemakaavamuutoksen lähtökohdista.
Ilmakuva Malmin Sepänmäen nykyisestä asuinalueesta.
Kuva: Helsingin kaupunki

Sepänmäen asemakaavan muutosalue sijoittuu Ala-Malmille, Malmin keskustan ja Malminkentän väliselle alueelle. Nykyisellään suunnittelualueella on kaksikerroksisia kerrostaloja, rivitalokortteli Väärämäentiellä sekä Sepänmäenpuisto.

Uudisrakentamista suunnitellaan Sepänmäen nykyisille asuinalueille

Sepänmäestä pyritään luomaan uusi luonnonläheinen ja kerrostalopainotteinen asuinalue Malmin monipuolisten palveluiden lähellä. Kaavassa tutkitaan nykyisten rakennusten purkamista. Uudistuksen myötä alueella voisi asua tulevaisuudessa 1 500–1 750 asukasta. Tavoitteena on mahdollistaa monipuolinen ja laadukas asuntorakentaminen, jossa talotyypit ja talojen hallintamuodot vaihtelevat. Suunnittelulla halutaan luoda alueelle kylämäinen tunnelma.

Pihojen ja lähiympäristön viihtyisyyttä sekä luonnon monimuotoisuutta pyritään vahvistamaan hyödyntämällä alueen kallioita ja puustoa. Pihat on tarkoitus suunnitella väljiksi. Rakennusten ja pihojen suunnittelussa hyödynnetään rinteisen maaston tasoeroja sekä maisemia ja näkymiä. Varaus päiväkodin tontille sijoitetaan turvalliselle ja rauhalliselle alueelle ja sen piha hyvään ilmansuuntaan.

Katualueilla parannetaan kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä, mikä saattaa edellyttää nykyisten katualueiden vähäistä leventämistä. Pysäköinti sovitetaan alueelle ympäristöä ja tilaa säästävillä ratkaisuilla. Katuja vasten sijoittuva rakentaminen mahdollistaa suojaisia ja rauhallisia pihatiloja ja kylämäisiä katutiloja vaihtelevine näkymineen.

Sepänmäenpuiston reunalla kulkeva Gasgridin kaasuputki asettaa rakentamiselle reunaehtoja, joita selvitetään suunnittelun edetessä. Rakentamis- ja piharatkaisuihin vaikuttaa myös Kehä I:ltä kantautuvan liikenteen melu.

Sepänmäen asemakaavamuutos koskee valkoisella rajattua aluetta. Kuva: Helsingfors stad
Sepänmäen asemakaavamuutos koskee valkoisella rajattua aluetta. Kuva: Helsingfors stad

Sepänmäenpuistosta löytyy historiaa ja luontoa

Sepänmäenpuistossa sijaitsee ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitelaitteita sekä arvokkaita metsäkohteita. Alueelta löytyy myös liito-oravan ydinalueita. Nykyistä Sepänmäenpuistoa onkin tarkoitus kehittää hienovaraisesti siten, että sen linnoiterakentamiseen, metsäluontoon ja eläimistöön liittyvät arvot säilyvät. Puistoalueella on kuitenkin syytä kehittää ulkoilureittejä asukasmäärän lisääntyessä, mutta samalla mahdollistaa arvoalueiden säilyminen ohjaamalla ihmisten kulkua reiteillä. Myös nykyisellä Sepänmäen korttelialueella tutkitaan pienimuotoisten lähiliikuntaan ja virkistykseen liittyvien toimintojen sijoittamista.

Osallistu verkkoasukastilaisuuteen 6.3.2023

Esittelemme hankkeen lähtökohtia ja kaavoittamisen etenemistä verkkoasukastilaisuudessa maanantaina 6.3.2023 kello 17.00–17.45. Lisätietoja ja liittymislinkin tilaisuuteen löydät sivulta hel.fi/asukastilaisuudet. Tilaisuus tallennetaan ja tallenne tulee katsottavaksi Helsingin kaupunkiympäristön YouTube-kanavalle(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kahden viikon ajaksi. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan voi tutustua 6.3.–24.3.2023 osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Suunnittelutilannetta esitellään myös myöhemmin keväällä Uutta Koillis-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa 24.5.2023. Kaavaehdotus on tarkoitus asettaa nähtäville alkuvuodesta 2024 ja siihen liittyvästä vuorovaikutuksesta tiedotetaan erikseen.