Maanalaisen yleiskaavan luonnos päätöksentekoon

Maanalaisella yleiskaavalla ohjataan suurien, kallioon sijoittuvien tilojen ja tunneleiden suunnittelua maan alla.

Helsingin kaupunkiin laaditaan uutta maanalaista yleiskaavaa. Maanalaisella yleiskaavalla ohjataan suurien, kallioon sijoittuvien tilojen ja tunneleiden suunnittelua maan alla. Yleiskaavan luonnos tulee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn tiistaina 21. huhtikuuta.

Nykyisen, vuonna 2011 voimaan tulleen kaavan uusiminen on tarpeen, sillä osa siinä esitetyistä tilavarauksista on jo vanhentunut ja uusia tilantarpeita on noussut esiin.

– Kaupungin tiivistyessä paine rakentaa erilaisia tiloja maan alle kasvaa. Maanalaisen yleiskaavan avulla kallioresursseja voidaan hyödyntää suunnitelmallisesti ja erilaiset tarpeet huomioiden, sanoo kaavasta vastaava Eija Kivilaakso Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Kaavan erityisteemoja ovat teknisen huollon ja liikenteen lisäksi maalämpö sekä maanalainen kävely-ympäristö ja kauppa.

Maanalainen yleiskaava sisältää vain merkittävimmät maanalaiset tilavaraukset. Helsingissä on nykyisin satoja rakennettuja maanalaisia tiloja teknisen huollon tiloista ja tunneleista vapaa-ajan, kaupan ja liikenteen tiloihin.

Maanalaisen yleiskaavan luonnoksesta kerätään kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyn jälkeen lausuntoja ja mielipiteitä. Niiden ja jatkoselvitysten pohjalta luonnoksesta työstetään kaavaehdotus, joka tulee lautakunnan käsiteltäväksi vuoden 2021 aikana. Lopullisen päätöksen kaavasta tekee kaupunginvaltuusto.

Lisää aiheesta:

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslista